Kalafior w cieście wprost z przepisu Tomasza Strzelczyka. Hit wśród wakacyjnych obiadów

Kalafior w cieście wprost z przepisu Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: instagram.com/oddaszfartucha; Canva.com
Kalafior to nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne warzywo. Jeśli masz ochotę na przekąskę z tym warzywem w roli głównej, to koniecznie sprawdź przepis Tomasza Strzelczyka. Jego kalafior w cieście rozpływa się w ustach! Poniżej podajemy więcej szczegółów.

Pyszna przekąska

Kallafior- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Kalafior często dodawany jest do dań obiadowych. Zazwyczaj spożywamy go w ugotowanej bądź usmażonej formie. Niektórzy z nas jedzą go nawet na surowo. Nic w tym dziwnego, w końcu warzywo to jest wyjątkowo smaczne. Poza walorami smakowymi kalafior jest również bardzo zdrowy. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników.




Tomasz Strzelczyk dzieli się z nami rewelacyjnym przepisem na kalafiora w cieście czosnkowym. Jest to wspaniały pomysł na przekąskę między posiłkami. Warzywo rewelacyjnie smakuje z dodatkiem śmietany.
Przepis na kalafior w cieście według Tomasza Strzelczyka

Kawałki kalafiora w cieście – Pyszności; Foto: Canva.com


Składniki:
- 1 kalafior
- 5 ząbków czosnku
- 4 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- 200 ml kefiru
- pęczek szczypiorku
- ewentualnie płatki chili
- sól i pieprz
- ocet jabłkowy
- cukier


Sposób wykonania:
W misce zmieszaj pięć ząbków czosnku z czteroma jajkami. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Dzięki temu jajka nabiorą puszystości, a czosnek zostanie dokładnie zmielony. Gotowa masa powinna charakteryzować się jednolitą konsystencją.


Do masy jajeczno – czosnkowej dodaj pieprz, szczyptę soli i 200 ml kefiru. Jeśli lubisz pikantne potrawy – dodaj również płatki chili. Wszystko dokładnie zmieszaj. W kolejnym kroku pokrój szczypiorek na małe kawałeczki, a następnie wrzuć go do masy. Na końcu wsyp mąkę. Całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki.
W międzyczasie zagotuj w dużym garnku wodę. Wsyp do niej czubatą łyżkę soli i wlej dwie łyżki octu jabłkowego. Następnie dodaj jeszcze czubatą łyżkę cukru. Kalafior podziel na różyczki. Wrzuć go do gotujacej się wody. Warzywo gotuj około 6 minut.


Ugotowany kalafior odcedź używając durszlaka. Odstaw warzywo, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyciągnij ciasto z lodówki. Na patelnię wlej około pół szklanki oleju. Maczaj kawałki kalafiora w cieście, a następnie wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż warzywo z każdej strony na piękny, złoty kolor.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.
Komentarze