Kalafior w cieście wprost z przepisu Tomasza Strzelczyka. Hit wśród wakacyjnych obiadów

Kalafior w cieście wprost z przepisu Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Foto: instagram.com/oddaszfartucha; Canva.com

Kalafior to nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne warzywo. Jeśli masz ochotę na przekąskę z tym warzywem w roli głównej, to koniecznie sprawdź przepis Tomasza Strzelczyka. Jego kalafior w cieście rozpływa się w ustach! Poniżej podajemy więcej szczegółów.

Pyszna przekąska

kalafior

Kallafior- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kalafior często dodawany jest do dań obiadowych. Zazwyczaj spożywamy go w ugotowanej bądź usmażonej formie. Niektórzy z nas jedzą go nawet na surowo. Nic w tym dziwnego, w końcu warzywo to jest wyjątkowo smaczne. Poza walorami smakowymi kalafior jest również bardzo zdrowy. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu składników.

Tomasz Strzelczyk dzieli się z nami rewelacyjnym przepisem na kalafiora w cieście czosnkowym. Jest to wspaniały pomysł na przekąskę między posiłkami. Warzywo rewelacyjnie smakuje z dodatkiem śmietany.

Przepis na kalafior w cieście według Tomasza Strzelczyka

Kawałki kalafiora w cieście – Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 jajka
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • pęczek szczypiorku
  • ewentualnie płatki chili
  • sól i pieprz
  • ocet jabłkowy
  • cukier

Sposób wykonania:

W misce zmieszaj pięć ząbków czosnku z czteroma jajkami. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. Dzięki temu jajka nabiorą puszystości, a czosnek zostanie dokładnie zmielony. Gotowa masa powinna charakteryzować się jednolitą konsystencją.

Do masy jajeczno – czosnkowej dodaj pieprz, szczyptę soli i 200 ml kefiru. Jeśli lubisz pikantne potrawy – dodaj również płatki chili. Wszystko dokładnie zmieszaj. W kolejnym kroku pokrój szczypiorek na małe kawałeczki, a następnie wrzuć go do masy. Na końcu wsyp mąkę. Całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki.

W międzyczasie zagotuj w dużym garnku wodę. Wsyp do niej czubatą łyżkę soli i wlej dwie łyżki octu jabłkowego. Następnie dodaj jeszcze czubatą łyżkę cukru. Kalafior podziel na różyczki. Wrzuć go do gotujacej się wody. Warzywo gotuj około 6 minut.

Ugotowany kalafior odcedź używając durszlaka. Odstaw warzywo, aż delikatnie ostygnie. Następnie wyciągnij ciasto z lodówki. Na patelnię wlej około pół szklanki oleju. Maczaj kawałki kalafiora w cieście, a następnie wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż warzywo z każdej strony na piękny, złoty kolor.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekany kalafior z szynką i sosem serowym krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×