Kiedy solić kurczaka? Łatwo o błąd i suche jak podeszwa mięso

Sól to królowa w naszej polskiej kuchni, jest to najczęściej używana przyprawa do potraw. Jednak, aby nie popsuć potrawy, trzeba wiedzieć, kiedy ją posolić. Szczególnym przypadkiem jest mięso, którego cały smak tkwi właśnie w odpowiednim doprawieniu. Kiedy solić kurczaka oraz inne mięsa? Przed włożeniem na patelnie, czy po upieczeniu? Oto kilka rad.

Kiedy solić kurczaka?

Ogólna zasada jest taka, że mięso solimy przed obróbką termiczną. Robimy to, aby zapobiec nadmiernemu wyciekowi soku z porcji mięsa, które po usmażeniu ma być soczyste. Tak właśnie wygląda sytuacja z soleniem kurczaka. Natomiast jak to z zasadami bywa, każda ma swoje wyjątki. Trzeba je znać, aby wiedzieć, jak prawidłowo przygotowywać smaczne dania.

Kiedy solić kurczaka

Kiedy solić kurczaka? – Pyszności; Foto: Pyszności

Kurczak w panierce

Nie raz zdarzyło się nam przygotowywać kurczaka w panierce. Takie mięso również solimy przed obtoczeniem w bułce tartej, jeśli chcemy, by było w środku soczyste i zachwyciło wszystkich domowników.

Kiedy solić kurczaka

Kiedy solić kurczaka? – Pyszności; Foto: Pyszności

Kiedy solić kurczaka i inne mięsa?

Wyjątkiem w tym przypadku są wątróbka i befsztyki wołowe. Te rodzaje mięsa solimy dopiero po usmażeniu. Jeśli zrobimy to wcześniej, to w czasie smażenia zrobią się twarde. Jeśli chodzi o cielęcinę i wieprzowinę, dobrze posolić je 10 minut przed włożeniem na ogień. Różnie też bywa z przyprawianiem mięsa w zależności od rodzaju obróbki termicznej. Mięso pieczone przed włożeniem do piekarnika ok. trzech godziny wcześniej natrzyj solą oraz innymi przyprawami. Duszone obsypuje się solą tuż przed obróbką termiczną. W przypadku gotowania mięsa najlepiej umieścić je w lekko osolonym wrzątku.

Marynata do kurczaka

Sól może bardzo dobrze skomponować się z wieloma ziołami. To w połączeniu da nam naprawdę pyszną marynatę do kurczaka. Przepis na tę marynatę idealnie nada się zarówno na grilla, jak i do pieczenia. Kminek i kolendra nadają jej naprawdę wyjątkowego smaku, a sól podkreśli cały smak.

Kiedy solić kurczaka? – Pyszności; Foto: Pyszności

Składniki na marynatę słodko – kwaśną

  • pół szklanki oliwy
  • ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 6 łyżek mielonej kolendry
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki musztardy
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • szczypta soli

Sposób przygotowanie:

Połącz składniki i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej kurczaka pyszną marynatą.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×