Kiedy teściowa zobaczyła, z czym robię pasztet, złapała się za głowę. Po spróbowaniu poprosiła o przepis
26.06.2024 18:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie każdego przekonuje hasło "pasztet jaglany", ale z tymi dodatkami smakuje tak dobrze, że nie pozwala o sobie zapomnieć. Głównym składnikiem wyrobu jest kapusta kiszona, czyli uwielbiany polski specjał.
Dla wielu osób takie połączenie może sprawiać wrażenie dziwacznego, a może nawet niejadalnego. Zapewniam jednak, że nic bardziej mylnego. Pasztet jaglany z kapustą kiszoną i suszonymi pomidorami zbiera oklaski nawet od wielbicieli mięsnych wyrobów. Moja teściowa najpierw nie dowierzała, kiedy widziała, jak szykuję tę potrawę, a po kilku kęsach szukała kartki i długopisu, żeby spisać przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pasztet z kiszonej kapusty. Ten dodatek podkręca smak
Wiele osób wzdryga się na myśl o pasztecie jaglanym, niesłusznie uważając wszystko to, co na bazie kaszy, za niesmaczne. Pomału jednak przekonujemy się do kasz i przygotowanych z nich dań. Klopsiki, kotleciki, pasztet – bez mięsa, a z kaszą – również mogą być wyśmienite. Zwłaszcza jeśli mówimy o pasztecie z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów. O takiej bombie smaków trudno zapomnieć.
Pasztet z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów nie potrzebuje udziwnień. Wystarczy dodać nieco soli i pierzu, ciut mielonego kminku, by zniwelować wiatrotwórcze działanie kapusty kiszonej, i aromatycznego majeranku. Przyda się również świeży czosnek, który wspaniale wkomponuje się w tę mieszankę. Następnie upiecz i poczekaj, aż ostygnie. Zapewniam, że pasztet z kiszonej kapusty znika do ostatniego okruszka.
Jaglany pasztet z kiszonej kapusty. Przepis
Składniki:
- 90 g kaszy jaglanej,
- 2 cebule,
- 1 szklanka kiszonej kapusty,
- 150 g suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- mielony kminek i majeranek do smaku,
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru trzcinowego,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelej zimną wodą, a następnie przełóż do garnka i zalej wodą (ok. 1,5 szklanki). Kaszę gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie wodę.
- Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa lekko podsmaż na oliwie.
- Kapustę kiszoną przepłukaj (jeśli jest za kwaśna), a następnie posiekaj. Tak przygotowaną dodaj do warzyw. Następnie dorzuć posiekane suszone pomidory, przecier pomidorowy i duś całość ok. 15 minut.
- Po tym czasie zblenduj całość na jednolitą masę. Następnie dodaj kaszę jaglaną i wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem, kminkiem i majerankiem oraz syropem klonowym lub cukrem.
- Tak przygotowaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj. Piecz w 180 st. C przez 60 minut. W połowie pieczenia możesz posypać wierzch pasztetu ziarnem słonecznika czy pestkami dyni.
- Gotowy pasztet wyjmij z piekarnika do ostudzenia. Do krojenia nadaje się, kiedy całkowicie wystygnie, najlepiej na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce.