Karol Okrasa zdradza sekret kompotu z suszu. Tak przygotowany będzie smakował wybitnie

Kompot z suszu - Pyszności; foto: kadry z materiałów na kanałach YouTube: KuchniaLidla.pl oraz Słodka Tuba

Wśród wigilijnych potraw zawsze powinno znaleźć się miejsce na coś jeszcze. I wcale nie mamy tu na myśli opłatka. Dziś – inaczej niż w naszym dzieciństwie – kompot z suszu bywa zapomnianym elementem świąt. Warto sprawić, by wrócił do łask. Nie ma na to lepszego sposobu niż przygotowanie go według przepisu Karola Okrasy.

Według wierzeń naszych praojców, kompot z suszu był sposobem na długowieczność. Co więcej, każdy z użytych do jego przygotowania owoców miał własną symbolikę. Dziś podczas jego przyrządzenia nie bierzemy już raczej pod uwagę rzekomej mocy odpędzenia złych sił, ani nawet zapewnienia długowieczności, co nie zmienia faktu że tak – warto go pić.

Poza tym co oczywiste, czyli imponującą zawartością minerałów takich jak żelazo, potas czy magnez, kompot z suszu jest też niezastąpionym remedium na problemy żołądkowe i jelitowe. Odbywa się to przede wszystkim za sprawą nieprawdopodobnej ilości kwasów owocowych i błonnika, jakie serwujemy sobie wraz z kompotem.

Kompot z suszu – Pyszności; foto: Canva

Jest tylko jedno ,,ale”. Żeby móc korzystać z dobroczynnego działania tego napoju, trzeba go jeszcze wypić, i to ze smakiem. A żeby osiągnąć pyszny efekt, warto przeczytać ten przepis niezawodnego w tych kwestiach Karola Okrasy. Zobacz, co dodaje do kompotu, żeby był smaczny jak nigdy dotąd.

Kompot z suszu według Karola Okrasy

Składniki:

  • ok. 1/2 kg wędzonych suszonych owoców (gruszek, śliwek, jabłek)
  • kilka goździków (ok. 5)
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4-5 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 litry wody

Sposób przygotowania:

Nasiona kardamonu rozkrusz za pomocą noża. Przygotuj garnek. Wrzuć do niego tak przygotowany kardamon oraz goździki, a następnie zalej wodą i dodaj jedną łyżkę miodu.

Teraz czas na suszone owoce. Do wody wrzuć jabłka, śliwki i gruszki. Te ostatnie potnij wcześniej w paski. Dodaj jeszcze laskę cynamonu i całość zagotuj.

Kompot z suszu – Pyszności; foto: Canva

Cytrynę i pomarańczę wyszoruj i wyparz we wrzątku. Teraz wytnij skórkę z cytryny i połowy pomarańczy. Możesz do tego użyć obieraczki do warzyw.

Skórkę cytryny wrzuć do zagotowanego kompotu (możesz też dodać trochę soku z cytryny). To samo zrób ze skórką pomarańczy, ale wcześniej zgnieć ją jeszcze w dłoniach. Jak tłumaczy Okrasa, to pozwoli uwolnić maksymalną ilość olejków eterycznych z tego owocu.

Dosłodź resztą miodu i wymieszaj. Po ostudzeniu wyjmij laskę cynamonu. Podawaj z pozostałymi skórkami cytrusów.

Skoro o śliwkach mowa, rzuć też okiem na ten przepis z naszego kanału na YouTube.

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×