Mama zrywa i robi z nich pyszny syrop. Uciążliwy problem szybko znika

Magnolia to roślina, którą często można spotkać w parkach i ogrodach. Jej piękno przyciąga wzrok, ale to niejedyny powód, dla którego jest tak ceniona. Magnolia posiada bowiem nie tylko walory estetyczne, ale również właściwości lecznicze.

MagnoliaMagnolia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Magnolia od tysięcy lat stosowana jest w tradycyjnej medycynie krajów Wschodu jako środek przeciwdepresyjny i przeciwlękowy. Najczęściej wykorzystywanym surowcem zielarskim jest kora magnolii, natomiast jadalne są też pąki i kwiaty. Magnolie kwitną — w zależności od gatunku i odmiany — od marca do maja, a więc jesteśmy w szczycie sezonu. Warto o tym wiedzieć, bo z kwiatów magnolii można przygotować pyszny i zdrowy syrop. Moja mama szykuje go co roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Właściwości zdrowotne magnolii

Ze względu na swój unikalny skład chemiczny magnolia posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Działa relaksująco i odprężająco, wspomaga proces zasypiania i poprawia jakość snu. Ponadto przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz reguluje metabolizm węglowodanów i tłuszczów.

Magnolia posiada właściwości rozkurczowe, które działają na mięśnie gładkie układu pokarmowego. Dzięki temu pomaga w łagodzeniu różnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Dodatkowo magnolia ma zdolność do rozszerzania oskrzeli, co skutecznie łagodzi duszności spowodowane przez reakcje alergiczne. W ten sposób pomaga także w ograniczaniu objawów alergicznego nieżytu nosa.

Kora magnolii zawiera substancje, które wykazują szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Są one przede wszystkim przeciwutleniające, co oznacza, że pomagają w walce z wolnymi rodnikami, które są jednym z głównych czynników przyspieszających proces starzenia się organizmu. Substancje te mają również działanie przeciwmiażdżycowe, co oznacza, że pomagają w zapobieganiu tworzeniu się blaszek miażdżycowych, które mogą prowadzić do poważnych problemów sercowo-naczyniowych.

Magnolia
Magnolia © Pixabay

Kwiaty magnolii - na co pomagają?

Kwiaty magnolii od dawna są wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak cukrzyca, depresja, problemy ze snem czy różnego rodzaju bóle. Obecnie ekstrakty z kwiatów magnolii stanowią składniki suplementów diety, które mają na celu poprawę nastroju i zmniejszenie poziomu stresu. Pomagają one w utrzymaniu dobrego samopoczucia, redukują irytację, napięcie oraz wyczerpanie psychiczne.

Jednakże podczas stosowania suplementów diety zawierających ekstrakty z magnolii niezbędne jest przestrzeganie instrukcji załączonej przez producenta. Jest to kluczowe, ponieważ wysokie dawki tego składnika mogą być szkodliwe dla komórek nerwowych.

Jak spożywać magnolię?

Z magnolii warto przygotować napar. Do tego potrzebne będą wysuszone pąki (najlepiej zebrane wcześnie, kiedy mają ciemnobrązowy kolor i posiadają drobne włoski). Pąki do przygotowania naparu powinny być dobrze wysuszone, a następnie należy zmielić je na proszek. Z tak przygotowanego suszu można przyrządzić napar. Ze względu na to, że magnolia zawiera składniki rozpuszczalne w tłuszczach, taki napar warto przygotować na mleku.

Warto też mieć w zanadrzu syrop z kwiatów magnolii, który okaże się pomocny w problemach ze snem. Do przygotowania syropu potrzebne będą dwie szklanki płatków magnolii, 500 ml wody oraz dwie szklanki cukru. Kwiaty wcześniej należy posiekać, a następnie zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie napar powinien zostać odcedzony i wymieszany z cukrem. Całość należy podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a syrop zgęstnieje. Tak przygotowany wystarczy przelać do wyparzonej butelki. Najlepiej smakuje z herbatą, można też rozcieńczyć go z wodą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku