Wirtualna Polska

Do masła czosnkowego dorzuć jeden wyjątkowy składnik. Będzie smakowało jeszcze lepiej

Do masła czosnkowego dorzuć jeden wyjątkowy składnik. Będzie smakowało jeszcze lepiej

Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva

Przepis na proste masło czosnkowe, które podkręca wyjątkowy dodatek czosnku niedźwiedziego. Będzie smakowało jeszcze lepiej niż na co dzień.

Wirtualna Polska

Masło z dodatkiem czosnku to świetny dodatek do wielu dań. Idealnie podkręci smak mięsa, nada wyjątkowy aromat prostym kanapkom i urozmaici klasyczne grzanki. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste. Zamień w nim jednak jeden składnik, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czosnek niedźwiedzi

Chociaż dla wielu osób jest zapomniany, to warto zaprosić to zioło do swojej kuchni. Dziko rośnie na terenie całej Europy i coraz chętniej siejemy go też w naszych ogródkach. Jest pod ochroną, więc nie można zrywać go w lesie. Swoim wyglądem przypomina czosnek ozdobny. Ma długie, lancetowate liście i nie wytwarza główek z ząbkami czosnku. W naszych domach zjadamy więc liście. Czosnek niedźwiedzi pod niektórymi względami przewyższa czosnek pospolity. Zawiera dużo więcej kwasów fenolowych, wspiera działanie układu krążenia, oddechowego, pokarmowego, a także odpornościowego. Ponadto, czosnek niedźwiedzi jest źródłem witamin: witaminy A i witaminy C, żelaza, saponiny, aminokwasów i flawonoidów.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Zobacz również: przed panierowaniem schabowego, natrzyj mięso tym składnikiem. Smak i aromat będą niezwykłe.

Masło czosnkowe

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g czosnku niedźwiedziego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj i osusz. Obetnij ogonki i poszatkuj drobno liście. Miękkie masło przełóż do robota kuchennego, dodaj czosnek niedźwiedzi i połącz składniki. Całość możesz wymieszać też przy pomocy widelca. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Gotowe masło przełóż do miseczki lub ułóż na folii spożywczej i uformuj wałek. Włóż do lodówki, aby nieco stwardniał.
Smacznego!

Przepis na zakręcony chlebek czosnkowy znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×