Do masła czosnkowego dorzuć jeden wyjątkowy składnik. Będzie smakowało jeszcze lepiej

Masło czosnkowe- Pyszności/ źródło: Canva
Przepis na proste masło czosnkowe, które podkręca wyjątkowy dodatek czosnku niedźwiedziego. Będzie smakowało jeszcze lepiej niż na co dzień.

Masło z dodatkiem czosnku to świetny dodatek do wielu dań. Idealnie podkręci smak mięsa, nada wyjątkowy aromat prostym kanapkom i urozmaici klasyczne grzanki. Jego przygotowanie jest niesamowicie proste. Zamień w nim jednak jeden składnik, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak.


Czosnek niedźwiedzi
Chociaż dla wielu osób jest zapomniany, to warto zaprosić to zioło do swojej kuchni. Dziko rośnie na terenie całej Europy i coraz chętniej siejemy go też w naszych ogródkach. Jest pod ochroną, więc nie można zrywać go w lesie. Swoim wyglądem przypomina czosnek ozdobny. Ma długie, lancetowate liście i nie wytwarza główek z ząbkami czosnku. W naszych domach zjadamy więc liście. Czosnek niedźwiedzi pod niektórymi względami przewyższa czosnek pospolity. Zawiera dużo więcej kwasów fenolowych, wspiera działanie układu krążenia, oddechowego, pokarmowego, a także odpornościowego. Ponadto, czosnek niedźwiedzi jest źródłem witamin: witaminy A i witaminy C, żelaza, saponiny, aminokwasów i flawonoidów.


Zobacz również: przed panierowaniem schabowego, natrzyj mięso tym składnikiem. Smak i aromat będą niezwykłe.
Masło czosnkowe
Składniki:


- 200 g miękkiego masła
- 50 g czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:


Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie umyj i osusz. Obetnij ogonki i poszatkuj drobno liście. Miękkie masło przełóż do robota kuchennego, dodaj czosnek niedźwiedzi i połącz składniki. Całość możesz wymieszać też przy pomocy widelca. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem.
Wyświetl ten post na Instagramie


Gotowe masło przełóż do miseczki lub ułóż na folii spożywczej i uformuj wałek. Włóż do lodówki, aby nieco stwardniał.
Smacznego!
Przepis na zakręcony chlebek czosnkowy znajdziesz na naszym kanale YouTube


Komentarze