Mięsa na święta, których nie może zabraknąć. Oto 3 sprawdzone przepisy

Soczyste, aromatyczne, przyprawione ziołami mięsa na święta to tradycja w polskich domach. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, a przy odrobinie wysiłku możesz zachwycić swoich bliskich prawdziwymi kulinarnymi arcydziełami.

Mięsa na świętaMięsa na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy stoły uginają się pod ciężarem pyszności, a aromat soczystych pieczeni unosi się w domach, wprowadzając wszystkich w świąteczny nastrój. Przygotowanie wyjątkowego mięsa na święta to sztuka, której nie powinno się lekceważyć. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które z pewnością zachwycą podniebienia twoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Mięsa na święta - wybór nie jest łatwy

Na świąteczny stół najczęściej wybiera się mięso wieprzowe, wołowe lub jagnięce. Wieprzowina jest najbardziej popularna, ponieważ jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Wołowina jest bardziej wyrazista w smaku i wymaga dłuższego pieczenia. Jagnięcina natomiast jest delikatna i aromatyczna.

Aby uzyskać soczystość, kluczowe jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w aromatycznych przyprawach lub korzystanie z metod peklowania czy moczenia w solance. Intensywne obsmażenie przed pieczeniem to także skuteczny sposób na zachowanie soczystości mięsa.

Pieczenie mięsa w temperaturze 150°C-180°C to standard, jednak warto rozpocząć od chwilowego podgrzania do 200°C, co zapewni idealną konsystencję. Obracanie mięsa w trakcie pieczenia oraz regularne sprawdzanie, czy nie przypala się zbytnio, to kluczowe kroki. Gotowe mięso świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mięsa na święta: Schab ze śliwką

Schab ze śliwką
Schab ze śliwką © Adobe Stock

Schab ze śliwką to prawdziwa perełka na świątecznym stole. To danie, które zachwyci gości swoją prostotą i jednocześnie wyjątkowym smakiem. Oto składniki i sposób przygotowania:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • Ok. 20 dużych suszonych śliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Zrób nożem otwór w schabie i upchaj do niego śliwki.
  3. Natrzyj mięso czosnkiem, a następnie posól, popieprz i posyp ziołami.
  4. Umieść schab w naczyniu, polej oliwą i odstaw do lodówki na noc.
  5. Następnego dnia umieść mięso w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.

Mięsa na święta: Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej

Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej
Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej © Adobe Stock

Faszerowana rolada z indyka to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Rolada jest soczysta i aromatyczna, a jej smak doskonale komponuje się z gęstym sosem pieczeniowym.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 150 g fety,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Odparuj szpinak w rondelku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  2. Rozłóż filet z indyka na dwie części przez folię aluminiową, rozbij tłuczkiem.
  3. Posól, popieprz i skrop delikatnie oliwą.
  4. Na jednej połowie filetu ułóż szpinak, a następnie posyp fetą.
  5. Zwiń całość w roladę i zwiąż sznurkiem.
  6. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, posmaruj oliwą i piecz w 200°C przez około 30 minut.
  7. Przykryj roladę pergaminem, zmniejsz temperaturę do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

Domowa wędlina na święta: Rolowany boczek

Rolowany boczek na święta
Rolowany boczek na święta © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

Rolowany boczek to klasyka, która zawsze zyskuje uznanie. Ten przepis przeniesie cię do kuchni babci, a aromatyczna wędlina idealnie komponuje się z sałatką jarzynową czy stanowi szybką przekąskę podczas świątecznego spotkania. Spróbuj tego prostego przepisu.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg chudego boczku surowego,
  • główka czosnku,
  • 4 cebule,
  • papryka słodka w proszku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz boczek, posyp przyprawami z obu stron, umieść w naczyniu.
  2. Pokrój cebulę w plastry, obłóż nią boczek, owiń folią aluminiową i schowaj do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia, zdjętą cebulę, zwiń boczek ciasno w rulon i zwiąż sznurkiem.
  4. Umieść w rękawie do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika, piecz w termoobiegu przez około 40 minut.
  5. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40 minut. 20 minut przed zakończeniem pieczenia usuń folię, aby boczek się przyrumienił.
Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯