Mięsa na święta, których nie może zabraknąć. Oto 3 sprawdzone przepisy

Soczyste, aromatyczne, przyprawione ziołami mięsa na święta to tradycja w polskich domach. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, a przy odrobinie wysiłku możesz zachwycić swoich bliskich prawdziwymi kulinarnymi arcydziełami.

Mięsa na świętaMięsa na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy stoły uginają się pod ciężarem pyszności, a aromat soczystych pieczeni unosi się w domach, wprowadzając wszystkich w świąteczny nastrój. Przygotowanie wyjątkowego mięsa na święta to sztuka, której nie powinno się lekceważyć. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które z pewnością zachwycą podniebienia twoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwkowe kieszonki to przepis na deser w 15 minut. Prościej się nie da

Mięsa na święta - wybór nie jest łatwy

Na świąteczny stół najczęściej wybiera się mięso wieprzowe, wołowe lub jagnięce. Wieprzowina jest najbardziej popularna, ponieważ jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Wołowina jest bardziej wyrazista w smaku i wymaga dłuższego pieczenia. Jagnięcina natomiast jest delikatna i aromatyczna.

Aby uzyskać soczystość, kluczowe jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w aromatycznych przyprawach lub korzystanie z metod peklowania czy moczenia w solance. Intensywne obsmażenie przed pieczeniem to także skuteczny sposób na zachowanie soczystości mięsa.

Pieczenie mięsa w temperaturze 150°C-180°C to standard, jednak warto rozpocząć od chwilowego podgrzania do 200°C, co zapewni idealną konsystencję. Obracanie mięsa w trakcie pieczenia oraz regularne sprawdzanie, czy nie przypala się zbytnio, to kluczowe kroki. Gotowe mięso świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mięsa na święta: Schab ze śliwką

Schab ze śliwką
Schab ze śliwką © Adobe Stock

Schab ze śliwką to prawdziwa perełka na świątecznym stole. To danie, które zachwyci gości swoją prostotą i jednocześnie wyjątkowym smakiem. Oto składniki i sposób przygotowania:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • Ok. 20 dużych suszonych śliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Zrób nożem otwór w schabie i upchaj do niego śliwki.
  3. Natrzyj mięso czosnkiem, a następnie posól, popieprz i posyp ziołami.
  4. Umieść schab w naczyniu, polej oliwą i odstaw do lodówki na noc.
  5. Następnego dnia umieść mięso w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.

Mięsa na święta: Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej

Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej
Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej © Adobe Stock

Faszerowana rolada z indyka to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Rolada jest soczysta i aromatyczna, a jej smak doskonale komponuje się z gęstym sosem pieczeniowym.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 150 g fety,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Odparuj szpinak w rondelku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  2. Rozłóż filet z indyka na dwie części przez folię aluminiową, rozbij tłuczkiem.
  3. Posól, popieprz i skrop delikatnie oliwą.
  4. Na jednej połowie filetu ułóż szpinak, a następnie posyp fetą.
  5. Zwiń całość w roladę i zwiąż sznurkiem.
  6. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, posmaruj oliwą i piecz w 200°C przez około 30 minut.
  7. Przykryj roladę pergaminem, zmniejsz temperaturę do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

Domowa wędlina na święta: Rolowany boczek

Rolowany boczek na święta
Rolowany boczek na święta © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

Rolowany boczek to klasyka, która zawsze zyskuje uznanie. Ten przepis przeniesie cię do kuchni babci, a aromatyczna wędlina idealnie komponuje się z sałatką jarzynową czy stanowi szybką przekąskę podczas świątecznego spotkania. Spróbuj tego prostego przepisu.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg chudego boczku surowego,
  • główka czosnku,
  • 4 cebule,
  • papryka słodka w proszku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz boczek, posyp przyprawami z obu stron, umieść w naczyniu.
  2. Pokrój cebulę w plastry, obłóż nią boczek, owiń folią aluminiową i schowaj do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia, zdjętą cebulę, zwiń boczek ciasno w rulon i zwiąż sznurkiem.
  4. Umieść w rękawie do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika, piecz w termoobiegu przez około 40 minut.
  5. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40 minut. 20 minut przed zakończeniem pieczenia usuń folię, aby boczek się przyrumienił.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej