PrzepisBoże NarodzenieMięsa na święta, których nie może zabraknąć. Oto 3 sprawdzone przepisy

Mięsa na święta, których nie może zabraknąć. Oto 3 sprawdzone przepisy

Soczyste, aromatyczne, przyprawione ziołami mięsa na święta to tradycja w polskich domach. Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, a przy odrobinie wysiłku możesz zachwycić swoich bliskich prawdziwymi kulinarnymi arcydziełami.

Mięsa na święta
Mięsa na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.11.2024 16:18

Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy stoły uginają się pod ciężarem pyszności, a aromat soczystych pieczeni unosi się w domach, wprowadzając wszystkich w świąteczny nastrój. Przygotowanie wyjątkowego mięsa na święta to sztuka, której nie powinno się lekceważyć. Przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które z pewnością zachwycą podniebienia twoich gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsa na święta - wybór nie jest łatwy

Na świąteczny stół najczęściej wybiera się mięso wieprzowe, wołowe lub jagnięce. Wieprzowina jest najbardziej popularna, ponieważ jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Wołowina jest bardziej wyrazista w smaku i wymaga dłuższego pieczenia. Jagnięcina natomiast jest delikatna i aromatyczna.

Aby uzyskać soczystość, kluczowe jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w aromatycznych przyprawach lub korzystanie z metod peklowania czy moczenia w solance. Intensywne obsmażenie przed pieczeniem to także skuteczny sposób na zachowanie soczystości mięsa.

Pieczenie mięsa w temperaturze 150°C-180°C to standard, jednak warto rozpocząć od chwilowego podgrzania do 200°C, co zapewni idealną konsystencję. Obracanie mięsa w trakcie pieczenia oraz regularne sprawdzanie, czy nie przypala się zbytnio, to kluczowe kroki. Gotowe mięso świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mięsa na święta: Schab ze śliwką

Schab ze śliwką
Schab ze śliwką© Adobe Stock

Schab ze śliwką to prawdziwa perełka na świątecznym stole. To danie, które zachwyci gości swoją prostotą i jednocześnie wyjątkowym smakiem. Oto składniki i sposób przygotowania:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • Ok. 20 dużych suszonych śliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Schab opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Zrób nożem otwór w schabie i upchaj do niego śliwki.
  3. Natrzyj mięso czosnkiem, a następnie posól, popieprz i posyp ziołami.
  4. Umieść schab w naczyniu, polej oliwą i odstaw do lodówki na noc.
  5. Następnego dnia umieść mięso w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.

Mięsa na święta: Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej

Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej
Faszerowana rolada z indyka w szynce parmeńskiej© Adobe Stock

Faszerowana rolada z indyka to doskonała propozycja na świąteczny obiad. Rolada jest soczysta i aromatyczna, a jej smak doskonale komponuje się z gęstym sosem pieczeniowym.

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 150 g fety,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • oliwa,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Odparuj szpinak w rondelku, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
  2. Rozłóż filet z indyka na dwie części przez folię aluminiową, rozbij tłuczkiem.
  3. Posól, popieprz i skrop delikatnie oliwą.
  4. Na jednej połowie filetu ułóż szpinak, a następnie posyp fetą.
  5. Zwiń całość w roladę i zwiąż sznurkiem.
  6. Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym, posmaruj oliwą i piecz w 200°C przez około 30 minut.
  7. Przykryj roladę pergaminem, zmniejsz temperaturę do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.

Domowa wędlina na święta: Rolowany boczek

Rolowany boczek na święta
Rolowany boczek na święta© Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo

Rolowany boczek to klasyka, która zawsze zyskuje uznanie. Ten przepis przeniesie cię do kuchni babci, a aromatyczna wędlina idealnie komponuje się z sałatką jarzynową czy stanowi szybką przekąskę podczas świątecznego spotkania. Spróbuj tego prostego przepisu.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg chudego boczku surowego,
  • główka czosnku,
  • 4 cebule,
  • papryka słodka w proszku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • sznurek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz boczek, posyp przyprawami z obu stron, umieść w naczyniu.
  2. Pokrój cebulę w plastry, obłóż nią boczek, owiń folią aluminiową i schowaj do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia, zdjętą cebulę, zwiń boczek ciasno w rulon i zwiąż sznurkiem.
  4. Umieść w rękawie do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika, piecz w termoobiegu przez około 40 minut.
  5. Po tym czasie obniż temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40 minut. 20 minut przed zakończeniem pieczenia usuń folię, aby boczek się przyrumienił.
Wybrane dla Ciebie