Najgorszy błąd podczas przygotowywania ogórków kiszonych

Najgorszy błąd podczas przygotowywania ogórków kiszonych - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowe przetwory. Często robimy je samemu. Jednak nieraz zdarzyło się, że po otwarciu słoika, warzywa były gorzkie i niejadalne. Jak w takim razie je prawidłowo wykonać? Sprawdź, jakie są najgorsze błędy podczas przygotowywania ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone – proste w wykonaniu przetwory domowe

Najgorszy błąd podczas przygotowywania ogórków kiszonych- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Przepis na ogórki kiszone jest dziecinnie prosty. W skład tych przetworów wchodzą m.in. ogórki gruntowe, chrzan, czosnek i sól kamienna. Z soli oraz wody przygotowujemy zalewę, którą następnie łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie zamykamy w słoikach. Po około 2 tygodniach ogórki powinny być już ukiszone.

Okazuje się, że podczas przygotowywania ogórków kiszonych, często popełniamy błędy. W konsekwencji nasze przetwory nie są smaczne. Nierzadko dochodzi do zepsucia się produktu. W takiej sytuacji nie powinniśmy ich jeść. Jak uzyskać idealne ogórki kiszone?

Błędy podczas przygotowywania ogórków kiszonych

Najgorszy błąd podczas przygotowywania ogórków kiszonych

Najgorszy błąd podczas przygotowywania ogórków kiszonych – Pyszności; Foto: Pixabay.com

  • Zbyt wysoka temperatura

Jest to najgorszy błąd, który popełniamy podczas przygotowywania ogórków kiszonych. W związku z tym warto być świadomym tego, jak możemy go uniknąć.

Gdy zamkniemy już słoiki z ogórkami, przenosimy je do pomieszczenia o temperaturze 20 – 23 st. C. Po około 3 dniach wstawiamy je do piwnicy. Ważne jest, aby ogórki przez te kilka dni nie znajdowały się w zbyt gorącym miejscu. W przeciwnym razie mogą się zepsuć.

Jest to błąd, który zazwyczaj popełniamy latem. To właśnie wtedy temperatury przekraczają 25 st. C. Jeśli nie mamy odpowiednio chłodnego pomieszczenia, najlepiej przygotować ogórki kiszone na początku jesieni.

  • Nieodpowiednie ogórki

Bardzo ważne jest, aby wybrać dobrej jakości ogórki gruntowe. Te przenawożone azotem mogą bardzo łatwo zgnić. Dodatkowo nasze przetwory będą odznaczały się wyjątkowo brzydkim zapachem.

Najlepiej wybrać świeże, młode ogórki, które charakteryzują się jasnozieloną barwą. Ich skórka powinna być cienka. Jeśli zauważymy uszkodzenia na powierzchni warzywa, to lepiej go nie kupować.

  • Za dużo przypraw

Nie powinniśmy przesadzać z dodatkiem przypraw. W przeciwnym razie zaburzą one smak naszych przetworów. W konsekwencji nasze ogórki nie będą tak smaczne. Nie powinniśmy również dodawać takich składników jak ziele angielskie, czy liść laurowy. Nadadzą one naszym ogórkom nieprzyjemnej goryczki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę ogórkową na wędzonych żeberkach krok po kroku.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×