Najgorszy błąd przy gotowaniu parówek. Dlatego pękają i są niesmaczne

Gotowanie parówek wydaje się banalne, ale wiele osób popełnia przy tym podstawowy błąd, przez który pękają i tracą swój smak. Wystarczy drobna zmiana w sposobie ich podgrzewania, by uniknąć tych problemów i cieszyć się idealnie przygotowanymi, soczystymi parówkami.

Gotujące się parówkiGotujące się parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dmitry Dolgikh 8(914)014-30-33

Parówki to szybki i popularny wybór na śniadanie lub kolację. Jednak nieodpowiednie przygotowanie może sprawić, że staną się suche i stracą smak. Najczęstszy błąd? Wrzucone bezpośrednio do wrzącej wody, parówki często pękają, tracąc przy tym swoją soczystość i delikatność. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby uniknąć tego problemu – gotowanie w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu parówki zachowają swój smak i apetyczny wygląd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Najczęstszy błąd przy gotowaniu parówek

Większość osób wrzuca parówki bezpośrednio do wrzącej wody, co sprawia, że skórka narażona jest na gwałtowną zmianę temperatury i pęka. Wysoka temperatura sprawia też, że tłuszcz i soki z parówek wypływają do wody, co pozbawia je smaku i delikatnej struktury. Wynikiem jest suche, niesmaczne danie, które nie spełnia naszych oczekiwań.

Jak gotować parówki, żeby były smaczne i nie pękały?

Sekretem jest delikatne podgrzewanie. Zamiast wrzącej wody, najlepiej zalać parówki gorącą wodą o temperaturze około 70–80°C. Następnie pozwólmy im się podgrzewać przez kilka minut, bez zagotowania. Dzięki temu parówki podgrzeją się równomiernie, skórka pozostanie nienaruszona, a smak i soczystość zostaną zachowane.

Krok po kroku:

  1. Napełnij garnek wodą i podgrzej ją do temperatury 70–80°C (gdy pojawiają się pierwsze drobne bąbelki, ale woda jeszcze nie wrze).
  2. Włóż parówki do gorącej wody i przykryj garnek.
  3. Pozostaw parówki na 5–7 minut, aby się podgrzały, ale nie zagotowały.

Dodatkowe wskazówki:

  • jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz dodać do wody przyprawy, takie jak liść laurowy czy ziele angielskie, albo odrobinę masła, które wzbogaci aromat,
  • pamiętaj jednak, by nie podgrzewać ich zbyt długo – parówki są już wstępnie przetworzone, więc ich delikatne podgrzanie w zupełności wystarczy.

Unikanie wrzącej wody przy gotowaniu parówek to prosty trik, który pozwoli zachować ich smak i delikatną konsystencję.

Czy warto włączyć parówki do swojej diety?

Parówki mogą być wartościowym elementem diety, zwłaszcza gdy wybieramy te o dobrym składzie. Wysokiej jakości parówki, które zawierają dużą ilość mięsa, są źródłem białka, niezbędnego do budowy mięśni i regeneracji organizmu. Dodatkowo, są szybkie w przygotowaniu, co sprawia, że stanowią idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie lub kolację. Wybierając parówki bez konserwantów, sztucznych dodatków i z niską zawartością tłuszczu, możemy cieszyć się ich smakiem, jednocześnie dbając o zdrowie.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie