Inflacyjne pierogi za 3 zł od Katarzyny Bosackiej. Zadziwiające co do nich dodaje

Pierogi za 3 zł

Pierogi za 3 zł - Pyszności; Foto Canva i screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=0BgIcvovntc

Katarzyna Bosacka jest jedną ze znanych promotorek zdrowego i taniego gotowania. Przedstawiła na swoim kanale YouTube przepis na pyszne pierogi lwowskie. Do filmu zaprosiła rodowitą lwowiankę, która mieszka już od 26 lat w Polsce. Maria Popko przygotowała przepis na ukraińskie pyszności. Jest ona ekspertką w tej kwestii. Zna wszystkie przepisy swojej rodzimej kuchni. 

Robimy pierogi na wiele sposobów. Natomiast ukraińskie pierogi to podsmażona cebulka i ziemniaki. Pierogi lwowskie robimy z kaszy gryczanej i białego pysznego twarogu. Do smaku możemy dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Katarzyna Bosacka jako propagatorka zdrowego żywienia przypomina, że kasza gryczana jest zdrowa i ma wiele pozytywnych właściwości. Nasyci nas na długo i na pewno cała rodzina będzie mogła się najeść.

Porcja pierogów została oszacowana przez Bosacką kilka miesięcy temu na około 2,3 zł. Biorąc jednak pod uwagę rosnące ceny, jedna porcja wynosi obecnie mniej więcej 3 zł.

Przepis na pierogi za 3 zł

pierogi ruskie domowej roboty

Pierogi-Pyszności; Foto:Pyszności

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli
  • szklanka gorącej wody 
  • 1 cebula 
  • masło klarowane lub olej 
  • szklanka kaszy gryczanej 
  • kostka twarogu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz
Pierogi za 3 zł

Pierogi-Pyszności; Foto:Pyszności

Sposób przygotowania:

Obierz cebule i przesmaż ją na oleju. W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną. Następnie ugotowaną i przeciśniętą przez praskę do ziemniaków, dodaj do cebuli. Kolejnym krokiem będzie dodatnie twarogu. Do smaku dopraw solą. Czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do farszu. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj i przypraw pieprzem. Teraz zajmiemy się robieniem ciasta na pierogi. Wszystkie składniki takie jak: mąka, jajko, olej, sól i wodę połącz ze sobą, aż utworzą gładką i sprężystą masę. 

Gdy ciasto jest już gotowe, wystarczy pokroić je tak samo, jak na kluski leniwe. W dłoniach rozciągnąć ciasto i nafaszerować farszem. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i wstaw pierogi. Pierogi za 3 zł gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnie wody. Smacznego.

Jeśli jesteś fanem pierogów, to zostawiamy jeszcze jeden sprawdzony przepis naszej redakcji. Przepis przedstawiony jest krok po kroku na naszym kanale YouTube: 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×