Niemodne polskie warzywo zastąpi pół domowej apteczki. Wystarczy upiec i wrzucić do blendera

Pieczenie wydobywa z tych warzyw pełnię smaku i słodyczy, czego nie zapewni tradycyjne gotowanie. W dodatku taka obróbka sprawia, że buraki zachowują imponujące właściwości odżywcze. Warto też docenić uniwersalność – przyrządzimy z nich wiele pysznych potraw, nie tylko wytrawnych…

Pieczone burakiPieczone buraki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od lat Polska pozostaje potęgą w produkcji buraka ćwikłowego – co roku zbiera się go w naszym kraju ponad 350 ton, najwięcej w całej Unii Europejskiej. Duża część zbiorów trafia na eksport, ale chętnie wykorzystujemy go również w kuchni, przeciętny Polak zjada rocznie 12-14 kilogramów tego warzywa, choć w ostatnich latach widać tendencję spadkową w tej statystyce.

Wydaje się, że burak towarzyszy nam od zawsze, tymczasem odkryliśmy jego walory dość późno, gdyż na szerszą skalę zaczął być uprawiany nad Wisłą dopiero w XVI wieku, choć w innych częściach kontynentu warzywo ceniono już w starożytności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Nasi przodkowie wykorzystywali buraka na wiele sposobów, m.in. przyrządzając z niego ćwikłę, o której pisał już Mikołaj Rej w "Żywocie człowieka poćciwego":

"Nuż ćwikiełki w piec namotawszy, a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć, w talerzyki nakrajać, a także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem, co najdrobniej ukrężawszy, przetrząsnąć, bo będzie długo trwała, a także koprem włoskim, trochę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać, a solą też trochę przesalać, tedy to jest tak osobny przysmak; bo i rosołek bardzo smaczny i sama pani ćwikła będzie bardzo smaczna i bardzo pachnęła".

Na polskiej wsi buraki chętnie również pieczono, ponieważ szybko odkryto, że taka obróbka wydobywa z nich pełnię smaku i aromatu. I w tej kwestii nic się nie zmieniło…

Pieczone buraki – wartości odżywcze

Po upieczeniu buraki zachowują swoje wartości odżywcze. Stanowią skarbnicę antyoksydantów, w tym betainy, która pomaga uporać się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi oraz zaburzeniami pracy wątroby, pozytywnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza stany zapalne i działa detoksykacyjnie.

Buraki
Buraki © Adobe Stock

Buraki są bogatym źródłem azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu rozszerzający naczynia krwionośne, co poprawia krążenie i może obniżać ciśnienie krwi. Dlatego regularne spożywanie tych warzyw wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Azotany zwiększają również efektywność wykorzystania tlenu przez organizm, zapewniając mu większą wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego.

Pieczone buraki dostarczają dużo błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit, pomaga zapobiegać zaparciom i innym dolegliwościom układu pokarmowego.

W warzywie kryje się solidna dawka folianów (witamina B9), niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji neuroprzekaźników. Cenne związki stanowią wsparcie w walce z depresją, obniżeniem nastroju czy zmęczeniem psychicznym.

Pieczone buraki – jak je wykorzystać

Aby upiec buraki, wystarczy umyć je, osuszyć, a następnie owinąć folią aluminiową lub umieścić w naczyniu żaroodpornym. Warzywo pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez około 45-60 minut, aż stanie się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika łatwo obiera się skórkę, a buraki są gotowe do dalszego wykorzystania.

Co z nich zrobić? Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, w połączeniu z rukolą, kozim serem, orzechami włoskimi oraz dressingiem na bazie miodu i musztardy.

Pieczone buraki będą pyszną bazą zupy-krem, np. w stylu azjatyckim. Wystarczy pokroić je w kostkę, zalać wywarem drobiowym, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, sok pomarańczowy i kawałek startego imbiru. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem, doprawiamy i serwujemy z pokruszonym serem kozim, natką pietruszki i pestkami dyni.

Pieczone buraki
Pieczone buraki © Pieczone buraki

Pysznym pomysłem jest hummus z pieczonych buraków. Jak go przyrządzić? Miksując pieczone buraki z ciecierzycą, pastą tahini, oliwą z oliwek i czosnkiem.

Pieczone buraki można dodać do tart i quiche’ów, w połączeniu z serem feta lub ricottą. Świetnie komponują się również z rozmarynem czy tymiankiem, nadając wypiekom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Pieczone buraki można dodać do smoothie, co nie tylko wzbogaci specjał o wartości odżywcze, ale również nada mu intensywny kolor. By przygotować zdrowy, energetyzujący napój łączymy je np. z jabłkiem, bananem i imbirem.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione