Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Często jest stosowany do poprawiania konsystencji gotowych deserków mlecznych czy napojów roślinnych. Wiele z nich spożywamy codziennie, uważając za zdrowe, a co najmniej niegroźne. Tymczasem naukowcy od dawna przyglądają się temu, jak wpływa na zdrowie. Ostatnie badania potwierdzają wpływ na rozwój cukrzycy i powstawanie stanów zapalnych układu pokarmowego.
Niemieccy naukowcy z Centrum Badania nad Cukrzycą pod kierownictwem prof. Roberta Wagnera i prof. Norberta Stefana sprawdzili, jak dodatek karagenu w codziennej diecie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. W próbie wzięło udział 20 młodych mężczyzn bez stwierdzonej nadwagi i chorób przewlekłych. Naukowcy podzielili ich na dwie grupy. Jednej podawali kapsułki zawierające 250 mg karagenu dwa razy dziennie, innymi podawali placebo.
Badanie miało charakter krzyżowy (cross-over) — po przerwie uczestnicy zamieniali się grupami, co pozwoliło dokładniej ocenić wpływ karagenu. Po dwóch tygodniach suplementacji uczestnicy przeszli szczegółowe badania, obejmujące m.in. wrażliwość na insulinę, wrażliwość wątroby czy przepuszczalność jelit. Naukowcy zauważyli niepokojące objawy u osób z podwyższonym BMI.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Wpływ karagenu na osoby o większej masie ciała
Chociaż wyniki osób o niepodwyższonym BMI nie różniły się znacząco pomiędzy badanymi z obydwu grup, to jednak u osób z podwyższonym BMI zauważono niepokojące objawy. Regularne przyjmowanie karagenu miało wpływ na obniżoną wrażliwość na insulinę, wyższe wskaźniki stanu zapalnego (CRP) i zwiększoną przepuszczalność jelit.
"U uczestników z nadwagą ekspozycja na karagen skutkowała niższą wrażliwością na insulinę w całym ciele i wątrobie, tendencją do zwiększonego stanu zapalnego mózgu oraz podwyższonym poziomem białka C-reaktywnego (CRP) i IL-6 w porównaniu z placebo. Dodatkowo karagen wiązał się ze zwiększoną przepuszczalnością jelit" – stwierdzają naukowcy w artykule dotyczącym potencjalnych skutków zdrowotnych spożycia karagenu (za: bmcmedicine.biomedcentral.com).
Naukowcy zaznaczają, że uczestnicy badania byli relatywnie zdrowi i młodzi, co oznacza, że wpływ na rozwój chorób przewlekłych może być większy u osób starszych oraz ze stwierdzoną nadwagą.
W jakich produktach znajduje się karagen?
Karagen, figurujący w składzie produktów również jako E407, to popularny dodatek do żywności pozyskiwany z czerwonych alg, stosowany głównie jako zagęstnik, stabilizator i emulgator. Najczęściej jest dodawany do produktów mlecznych i roślinnych, takich jak jogurty, serki homogenizowane, mleka roślinne, śmietanki czy lody, a także do gotowych deserów, budyniów i napojów mlecznych. Występuje również w wędlinach i przetworach mięsnych, produktach typu "light", gotowych zupach, sosach, napojach czekoladowych, owocowych, a nawet w żelkach, słodyczach i niektórych produktach dietetycznych. Dzięki swoim właściwościom karagen nadaje tym produktom odpowiednią konsystencję i trwałość. Jego wpływ na zdrowie nadal pozostaje przedmiotem badań.