PoradyMa jeszcze więcej wartości niż miód. Wiele osób nie ma pojęcia o jej istnieniu

Ma jeszcze więcej wartości niż miód. Wiele osób nie ma pojęcia o jej istnieniu

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
21.03.2023 16:36, aktualizacja: 22.03.2023 07:06

Jeśli jesteś miłośnikiem pszczelich produktów, to z pewnością chętnie sięgasz po miód. Okazuje się, że ten "złoty nektar" to niejedyny produkt, którym warto się zainteresować. W przypadku diety warto sięgnąć po pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga. Ma nie tylko wiele właściwości prozdrowotnych, ale również świetnie łączy się z wieloma popularnymi produktami.

Miód jest jednym z najchętniej wybieranych pszczelich produktów. Sięgasz po niego podczas przygotowania ciast czy deserów lub owsianki. W wielu przypadkach jest w stanie zastąpić cukier. Z pewnością nie zdajesz sobie sprawy, że są również inne niezwykle cenne i wartościowe produkty pszczele, po które warto sięgnąć o każdej porze roku. Do takiej kategorii zaliczają się: propolis, mleczko pszczele, wosk, czy pyłek pszczeli, który jest określany jako pierzga.

Pierzga - niedoceniony i niezwykle wartościowy pszczeli produkt

Pyłek to z pewnością niedoceniony, ale niezwykle wartościowy produkt. To nic innego, jak męskie nasiona kwiatów, zbierane przez pszczoły miodne. W "procesie produkcji" ulegają wymieszaniu z enzymami trawiennymi pszczół i nektarem.

Pszczoły umieszczają pierzgę w komórkach plastra i następnie zasklepiają go woskiem. Od tego momentu rozpoczyna się proces fermentacji beztlenowej, która zamienia ten produkt w pewnego rodzaju bombę witaminową.

Jakie właściwości ma pierzga?

Skoro pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa, to dobrze jest podkreślić to, kto powinien spożywać ten produkt i w jakich sytuacjach jest szczególnie pomocny. Okazuje się, że pierzgę może spożywać każdy - nie tylko osoby, które są na diecie.

Pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva
Pyłek pszczeli - Pyszności; foto: Canva

Pierzga zawiera w sobie dużą ilość białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Dlatego poleca się ją szczególnie:

  • dla osób, które borykają się z anemią;
  • w przypadku chorób układu nerwowego;
  • dla pacjentów, którzy cierpią na niedobór białka;
  • w celu wspierania płodności kobiet i mężczyzn;
  • dla osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu;
  • aby poprawić pracę mózgu;
  • jako naturalny antybiotyk o działaniu przeciwwirusowym;
  • dla cierpiących na choroby układu krwionośnego;
  • na diecie odchudzającej.

Jak spożywać pierzgę?

Skoro już wiesz, czym jest pierzga i jakie ma właściwości, to warto się zastanowić nad tym, jak powinno się ją spożywać, w jakiej postaci i z jakimi produktami.

Owsianka - Pyszności; Foto: Canva.com
Owsianka - Pyszności; Foto: Canva.com

Tu nie ma nic skomplikowanego. Można ją spożywać w praktycznie każdej postaci. Większość osób dosypuje ją do wody, koktajli, czy jogurtów. Miej jednak na uwadze, że pyłek pszczeli jest dość twardy, dlatego dobrze jest odpowiednio go zmiękczyć przed spożyciem. Zaleca się go namaczać przez kilka godzin.

Niezwykle popularną formą, w jakiej spożywa się pierzgę, jest również napój, który przyczynia się do wzmocnienia twojej odporności.

Masz ochotę na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe trufle z Nutellą i wiórkami kokosowymi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także