Polskie złoto z Pojezierza Drawskiego. Od lat widnieje na prestiżowej europejskiej liście

Spakuj do walizki, wracając z wakacji w Zachodniopomorskiem. To unikatowy produkt, polskie złoto, rarytas. Na europejskiej liście produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością, widnieje od dawna.

Ten produkt jest zdecydowanie godny poleceniaTen produkt jest zdecydowanie godny polecenia
Źródło zdjęć: © Canva | Three-shots

Pod nazwą „miód drahimski” sprzedawanych jest aż pięć różnych odmian miodów pszczelich nektarowych (nazwa "drahimski" pochodzi od pierwotnej nazwy miejscowości Stare Drawsko, która brzmiała właśnie Drahim). Wszystkie te odmiany pochodzą z jednego regionu - Pojezierza Drawskiego. Wśród nich znajduje się miód gryczany, rzepakowy, wrzosowy, lipowy oraz wielokwiatowy. Każda z tych odmian charakteryzuje się swoistym smakiem i aromatem, a jednocześnie wszystkie są wyjątkowe dzięki swojemu pochodzeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulinarna hity PRL. Zapytaliśmy przechodniów, jakie smaki sprzd lat pamiętają

Polskie złoto. Miód drahimski produktem regionalnym woj. zachodniopomorskiego

Miód drahimski widnieje na liście produktów tradycyjnych dla województwa zachodniopomorskiego od 2006 roku. Czym wyróżnia się na tle innych miodów? Przede wszystkim niskim poziomem HMF (hydroksymetylofurfuralu), czyli substancji zapachowej, która jest niekorzystna dla zdrowia człowieka i pszczół. Ponadto w skład miodu drahimskiego wchodzą pyłki unikatowych roślin reliktowych i endemicznych z regionu Pojezierza Drawskiego.

Produkcja miodu drahimskiego odbywa się wyłącznie metodą naturalną, dzięki czemu jest on produktem całkowicie wolnym od chemii i substancji mogących zepsuć jego naturalny charakter. Dla konsumentów miodu drahimskiego ważne jest także to, że obszar, na którym pozyskiwany jest pyłek, jest praktycznie wolny od zanieczyszczeń środowiska. Teren ten znajduje się między innymi na terenie Drawskiego Parku Krajobrazowego, gdzie nie ma ciężkiego przemysłu, a ekosystemy w minimalnym stopniu zostały przekształcone przez człowieka.

Miód drahimski to produkt regionalny woj. zachodniopomorskiego
Miód drahimski to produkt regionalny woj. zachodniopomorskiego © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Miód drahimski na prestiżowej liście z oznaczeniem ChOG

Od 16 czerwca 2011 roku miód drahimski jest wpisany do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oznacza to, że nazwa ta może być stosowana wyłącznie dla miodów zebranych na terenie określonych gmin: Czaplinek, Wierzchowo, Barwice, Borne Sulinowo oraz Nadleśnictwa Borne Sulinowo, które są położone na Pojezierzu Drawskim. Oznaczenie to jest również gwarancją produktu najwyższej jakości.

Każdy etap produkcji miodu, począwszy od stacjonowania pasiek, aż do ostatecznego pakowania miodu, musi odbywać się w ściśle określonym obszarze. Wszyscy pszczelarze oraz podmioty, które zajmują się skupowaniem miodu i dalszym konfekcjonowaniem pod chronioną nazwą, muszą wykorzystywać jednakową etykietę, którą rozprowadza Stowarzyszenie Producentów Miodu Drahimskiego.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/miod-drahimski; polskasmakuje.pl/europejski-system-oznaczen/chog/miod-drahimski/

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀