PrzepisPrababcia zawsze dolewała do zupy grzybowej. Goście pytali, co tak podbija smak

Prababcia zawsze dolewała do zupy grzybowej. Goście pytali, co tak podbija smak

Zupa grzybowa pojawia się na wielu wigilijnych stołach jako alternatywa dla czerwonego barszczu. Często przygotowywana jest na słodko z dodatkiem śmietanki, nieraz przybiera postać gęstego kremu. Jedni podają z pływającymi kapeluszami, inni z łazankami, ale tylko na Kurpiach zupa grzybowa jest gotowana na zakwasie z kiszonej kapusty.

Zupa grzybowa na zakwasie jest o wiele prostsza od innych
Zupa grzybowa na zakwasie jest o wiele prostsza od innych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Według tradycji kurpiowskiej, czyli mieszkańców północno-wschodniego Mazowsza, na stole wigilijnym nie może zabraknąć potraw z kiszoną kapustą. Dawniej beczka ze zdrową kiszonką znajdowała się w każdym gospodarstwie. Kapustę gotowano z grzybami leśnymi lub z grochem. Nadziewano nią pierogi, chociaż popularne były też pierogi z makiem. Nic więc dziwnego, że na zakwasie z kapusty gotowano też pyszny grzybowy barszcz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Inne potrawy wigilijne na Kurpiach

Kurpie to region znany z bogatej kuchni, a na Wigilię serwowanych jest tam wiele unikalnych potraw. Oprócz wspomnianej zupy grzybowej tradycyjnym daniem są kapuśniaki, czyli pierogi z kapustą i grzybami, które cieszą się szczególną popularnością. Inną popularną potrawą jest kulebiak, czyli placek z ciasta drożdżowego z nadzieniem kapuściano-grzybowym. Nie może zabraknąć barszczu z uszkami, które w Kurpiach nadziewa się nie tylko grzybami, ale i kapustą. Wigilijny stół na Kurpiach obfituje również w inne postne dania, takie jak ryby w galarecie czy karp pod różnymi postaciami.

Historia zupy grzybowej w Polsce

Potrawa wywodzi się z kultury chłopskiej. Grzyby były łatwo dostępne w lasach, zbierano je o wiele częściej niż dzisiaj i suszono w dużych ilościach. Przygotowanie z nich pysznej zupy było więc proste i tanie. Wywar nie potrzebował wielu dodatkowych składników. Już sam aromat darów lasu sprawiał, że potrawa smakowała wybornie.

O zupach grzybowych w wielu różnych wariantach pisały Lucyna Ćwierczakiewiczowa i Wincenta Zawadzka już w XIX wieku. Dawniej wszystkie zupy przygotowywano na zakwasie, najczęściej z chleba, ale także z kiszonych warzyw.

Przepis na grzybową na zakwasie

Zupa najlepiej smakuje z dodatkiem suszonych borowików lub podgrzybków.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 litr wody,
  • 2 szklanki zakwasu z kiszonej kapusty,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżką mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie garść kiszonej kapusty.

Wykonanie:

  1. Zalej suszone grzyby 1 litrem zimnej wody i odstaw na noc do lodówki.
  2. Grzyby wyjmij i pokrój w paski, a wodę wstaw do zagotowania.
  3. Dodaj pokrojone grzyby, przyprawy i kiszoną kapustę.
  4. Gdy grzyby będą miękkie wlej zakwas.
  5. W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę z odrobiną wywaru i dodaj do zupy.
  6. Na koniec zabiel śmietanką. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie