Dlaczego prawdopodobnie nigdy w życiu nie jadłeś prawdziwego oscypka?

Dlaczego prawdopodobnie nigdy w życiu nie jadłeś prawdziwego oscypka - Pyszności; Foto: Canva.com

Gdy wyjeżdżamy w polskie góry, często mamy w planach spróbować pysznego oscypka. To właśnie tam znajduje się największy wybór tego wyjątkowego sera. Sprzedawcy chętnie oferują swoje wyroby na licznych straganach. Jednak, czy rzeczywiście nie okłamują nas, nazywając te sery oscypkami? Czy wiesz jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Oscypek – górski specjał

Dlaczego prawdopodobnie nigdy w życiu nie jadłeś prawdziwego oscypka?

Stragan – Pyszności; Foto: Canva.com

Oscypek stanowi produkowany przez baców w górach twardy ser. Powstaje on głównie na bazie mleka owczego. Okazuje się, że 14 lat temu został zarejestrowany jako polski produkt regionalny i nabył status Chronionej Nazwy Pochodzenia. W związku z tym od tego momentu jest chroniony przez prawo unijne.

Jeśli chcesz spróbować prawdziwego oscypka, to możesz go nabyć jedynie od maja do października. Jest to ściśle związane z określonym czasem, w którym owce, dają mleko.

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Dlaczego prawdopodobnie nigdy w życiu nie jadłeś prawdziwego oscypka?

Oscypek – Pyszności; Foto: Canva.com

Z reguły oscypek może powstać w polskich lub słowackich górach. Jeśli chodzi o ten polski, to produkuje się go w niektórych gminach województwa śląskiego oraz małopolskiego. Ser składa się z minimum 60 % mleka owczego i maksymalnie 40 % mleka krowiego. Poza tym jego kształt przypomina wrzeciono o długości około 20 cm. ŻADEN inny kształt nie wchodzi w grę!

Jeśli chcemy kupić prawdziwy oscypek, to musi on zostać nam podany w całości. Oprócz tego, jego waga powinna wahać się pomiędzy 600 g a 800 g. Skórka sera zazwyczaj przybiera jasnobrązową barwę. Natomiast jego wnętrze odznacza się jasnym, kremowym kolorem.

Prawdziwy ser rozpoznamy również po jego aromacie i smaku. Oscypek wyróżnia się ostrym, słonym smakiem. W zależności od tego, czym odżywiają się owce, określony ser może odznaczać się charakterystycznym posmakiem. Poza tym duże znaczenie ma tutaj również czas wędzenia produktu.

Cena oscypka zazwyczaj waha się pomiędzy 25 zł , a 60 zł. Ser wspaniale smakuje w towarzystwie żurawiny. Możemy podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nierzadko dodajemy go do dań obiadowych.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć najlepszych pomysłów na deser w pucharku krok po kroku. Świetnie sprawdzą się na ciepłe, słonecznie dni.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×