Proste rogaliki z ciasta francuskiego z waniliowym kremem. Szybki i pyszny deser

Błyskawiczne i proste rogaliki z kremem śmietankowo-waniliowym idealnie sprawdzą się, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Prosty deser z ciasta francuskiego

Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele pyszności. Niejednokrotnie uratowało nas, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, szybkiego i pysznego. Nasz sekretny patent to proste, słodkie rogaliki z kremem na bazie mleka, żółtek i wanilii. Crème pâtissière to idealny dodatek do kruchych wypieków. Możesz napełnić nim rogaliki lub przełożyć nim blaty karpatki. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie ptysiów czy eklerów, a jego przygotowanie nie jest ani trudne, ani drogie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: imbirowe babeczki

Proste rogaliki

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko do smarowania

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • laska wanilii
  • 80 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na kuchennym blacie i podziel je na paski. Ciasto dobrze jest wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki- gdy złapie pokojową temperaturę będzie bardziej plastyczne.

Proste rogaliki- Pyszności

Proste rogaliki- Pyszności

Na łyżkach kuchennych uformuj rogaliki z pasków ciasta francuskiego. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Proste rogaliki- Pyszności

Proste rogaliki- Pyszności

Tak przygotowane ciasto francuskie posmaruj roztrzepanym jajkiem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po tym czasie odstaw ciasto do wystudzenia i zdejmij z łyżek.

Proste rogaliki- Pyszności

Proste rogaliki- Pyszności

Z laski wydrąż ziarna wanilii i dodaj do mleka. Dodaj również pozostałą część laski i podgrzej całość. W osobnej misce umieść żółtka i utrzyj je razem z cukrem, dodając na koniec skrobię ziemniaczaną. Do masy stopniowo wlewaj waniliowe mleko, cały czas mieszając.

Proste rogaliki- Pyszności

Proste rogaliki- Pyszności

Powstałą masę podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powstałą masę nieco przestudź i przełóż do rękawa cukierniczego. Napełnij nią przygotowane wcześniej rogaliki.

Proste rogaliki- Pyszności

Proste rogaliki- Pyszności

Przygotowane słodkości udekoruj cukrem pudrem i gotowe. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzyka.
Smacznego!

Proste rogaliki- Pyszności

Proste rogaliki- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×