PrzepisChrupiące roladki z kurczaka z szynką, serem i szpinakiem w sosie. Przepis na pyszny obiad

Chrupiące roladki z kurczaka z szynką, serem i szpinakiem w sosie. Przepis na pyszny obiad

Chrupiące roladki z kurczaka z szynką, serem i szpinakiem w sosie. Przepis na pyszny obiad
Ewa
12.11.2021 16:16, aktualizacja: 13.01.2022 20:22

Chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika w sosie, to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Ciągnący ser, szpinakowy farsz i szynka, skąpane w pysznym, kremowym sosie to danie, którego nie da się odmówić.

Chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika. Przepis

Piersi z kurczaka to coś, po co chętnie sięgamy w naszych domach. Można przygotować je na wiele różnych sposobów i za każdym razem zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym smakiem. Przygotowanie chrupiących roladek z kurczaka z piekarnika będzie miłą odmianą od znanej i lubianej piersi w panierce.

Do przygotowania tych roladek możesz wybrać szpinak świeży lub mrożony. W przypadku tego drugiego pamiętaj, żeby dobrze odparować wodę. Zamiast piersi z kurczaka możesz wybrać też indyka.

Jaki sos do chrupiących roladek z kurczaka?

Jeśli tak jak my lubisz potrawy z dodatkiem sosu – to chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika są zdecydowanie dla Ciebie. Pyszny, kremowy sos musztardowy świetnie komponuje się z delikatnym mięsem i bogatym farszem. Taki sos świetnie sprawdzi się również do innych mięs, w szczególności tych duszonych.

Przepis na chrupiące roladki z kurczaka w sosie z piekarnika poniżej.

Składniki

Chrupiące roladki z kurczaka – składniki

  1. 3 piersi z kurczaka
  2. 5-6 plastrów boczku
  3. 1 cebula
  4. 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100g)
  5. sól i pieprz do smaku
  6. 1 szklanka mąki
  7. 4 jajka
  8. 1 szklanka bułki tartej

Sos do chrupiących roladek z kurczaka – co potrzebne?

  1. 30 g masła
  2. 2-3 łyżki mąki
  3. 1,5 szklanki mleka
  4. 2 łyżki musztardy

Farsz ze szpinaku do chrupiących roladek z kurczaka w sosie

Przygotowanie naszych chrupiących roladek z kurczaka w sosie zaczniemy od farszu szpinakowego.

Patelnię rozgrzej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Najlepiej sprawdzi się boczek surowy wędzony- ma najwięcej smaku i aromatu. Nie musisz dodawać na patelnię żadnego tłuszczu do smażenia- wytopi się on z boczku.

Następnie dorzuć 4 garście świeżego szpinaku. Pamiętaj, żeby dokładnie umyć liście, bo może znajdować się w nich sporo piasku. Jeśli używasz do tego mrożonego szpinaku, to wcześniej podgrzej go odrobinę w małym garnuszku i odparuj nadmiar wody.

Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Duś, aż szpinak straci swoją objętość.

Pierś z kurczaka do chrupiących roladek

Czas na przygotowanie piersi z kurczaka.

Piersi z kurczaka umyj, osusz i rozbij. Żeby deska nie uciekała Ci podczas rozbijania podłóż pod nią złożoną ściereczkę kuchenną. Piersi możesz rozbijać przez kawałek folii spożywczej, dzięki czemu nie rozwalą się i nie przerwą na mniejsze kawałki.

Piersi rozbijaj razem tak, żeby stworzyły jedną całość, jeden płat. Przypraw je do smaku solą i pieprzem.

Roladki – jak zrobić?

Przyszła kolej na zawinięcie roladek z kurczaka.

Kiedy pierś jest już rozbita, a szpinak gotowy- przyszedł czas na zawinięcie naszych roladek.

Na środku rozbitego mięsa ułóż plastry szynki i żółtego sera. Na środku umieść wcześniej przygotowaną mieszankę z patelni. Zwiń w roladę. Uważaj, żeby nie rozwaliła się w trakcie zawijania!

Podziel roladę na pół, następnie obtocz w mące, jajkach i bułce tartej, czyli klasycznej, znanej wszystkim panierce. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni). Dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku, a nie smażymy, są o wiele lżejsze!

Jak zrobić SOS do chrupiących roladek z kurczaka z piekarnika?

Kiedy roladki z kurczaka są w piekarniku – pora przygotować sos.

Jaki sos do roladek z kurczaka? Zdecydowanie sos musztardowy świetnie podkreśli smak dania. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Delikatnie podpraż je razem. Dolej mleko i dołóż musztardę. Świetnie sprawdzi się tutaj musztarda sarepska- jest wyrazista i dość ostra.

Całość gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pamiętaj, żeby mieszać sos, bo może się przypalić!

Jak zauważyłeś, nasz sos przygotowaliśmy na bazie beszamelu. Dodatek musztardy nadaje wyrazistości i ostrości.

Gotowe!

Upieczone chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika w sosie podawaj z musztardowym sosem.

Takie roladki z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także