×

Chrupiące roladki z kurczaka z szynką, serem i szpinakiem w sosie. Przepis na pyszny obiad

Chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika w sosie, to prosty przepis na obiad dla całej rodziny. Ciągnący ser, szpinakowy farsz i szynka, skąpane w pysznym, kremowym sosie to danie, którego nie da się odmówić.

Chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika. Przepis

Piersi z kurczaka to coś, po co chętnie sięgamy w naszych domach. Można przygotować je na wiele różnych sposobów i za każdym razem zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym smakiem. Przygotowanie chrupiących roladek z kurczaka z piekarnika będzie miłą odmianą od znanej i lubianej piersi w panierce.

Do przygotowania tych roladek możesz wybrać szpinak świeży lub mrożony. W przypadku tego drugiego pamiętaj, żeby dobrze odparować wodę. Zamiast piersi z kurczaka możesz wybrać też indyka.

Jaki sos do chrupiących roladek z kurczaka?

Jeśli tak jak my lubisz potrawy z dodatkiem sosu – to chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika są zdecydowanie dla Ciebie. Pyszny, kremowy sos musztardowy świetnie komponuje się z delikatnym mięsem i bogatym farszem. Taki sos świetnie sprawdzi się również do innych mięs, w szczególności tych duszonych.

Przepis na chrupiące roladki z kurczaka w sosie z piekarnika poniżej.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 40 minut
  • Kuchnia: polska

Chrupiące roladki z kurczaka – składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 5-6 plastrów boczku
  • 1 cebula
  • 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100g)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej

Sos do chrupiących roladek z kurczaka – co potrzebne?

  • 30 g masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki musztardy
https://youtu.be/8lYLh9NR05c

Farsz ze szpinaku do chrupiących roladek z kurczaka w sosie

Przygotowanie naszych chrupiących roladek z kurczaka w sosie zaczniemy od farszu szpinakowego.

Patelnię rozgrzej i wrzuć pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Najlepiej sprawdzi się boczek surowy wędzony- ma najwięcej smaku i aromatu. Nie musisz dodawać na patelnię żadnego tłuszczu do smażenia- wytopi się on z boczku.

Następnie dorzuć 4 garście świeżego szpinaku. Pamiętaj, żeby dokładnie umyć liście, bo może znajdować się w nich sporo piasku. Jeśli używasz do tego mrożonego szpinaku, to wcześniej podgrzej go odrobinę w małym garnuszku i odparuj nadmiar wody.

Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz również dodać 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Duś, aż szpinak straci swoją objętość.

Na patelni połącz ze sobą: boczek, cebulę oraz szpinak. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka do chrupiących roladek

Czas na przygotowanie piersi z kurczaka.

Piersi z kurczaka umyj, osusz i rozbij. Żeby deska nie uciekała Ci podczas rozbijania podłóż pod nią złożoną ściereczkę kuchenną. Piersi możesz rozbijać przez kawałek folii spożywczej, dzięki czemu nie rozwalą się i nie przerwą na mniejsze kawałki.

Piersi rozbijaj razem tak, żeby stworzyły jedną całość, jeden płat. Przypraw je do smaku solą i pieprzem.

Rozbij trzy piersi z kurczaka, tworząc z nich jedną całość. Ją również dopraw solą i pieprzem.

Roladki – jak zrobić?

Przyszła kolej na zawinięcie roladek z kurczaka.

Kiedy pierś jest już rozbita, a szpinak gotowy- przyszedł czas na zawinięcie naszych roladek.
Na środku rozbitego mięsa ułóż plastry szynki i żółtego sera. Na środku umieść wcześniej przygotowaną mieszankę z patelni. Zwiń w roladę. Uważaj, żeby nie rozwaliła się w trakcie zawijania!

Na środku rozbitego mięsa ułóż plastry szynki i żółtego sera. Na środku umieść wcześniej przygotowaną mieszankę z patelni. Zwiń w roladę.

 

Podziel roladę na pół, następnie obtocz w mące, jajkach i bułce tartej, czyli klasycznej, znanej wszystkim panierce. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni). Dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku, a nie smażymy, są o wiele lżejsze!

Podziel roladę na pół, następnie obtocz w mące, jajkach i bułce tartej. Wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni).

Jak zrobić SOS do chrupiących roladek z kurczaka z piekarnika?

Kiedy roladki z kurczaka są w piekarniku – pora przygotować sos.

Jaki sos do roladek z kurczaka? Zdecydowanie sos musztardowy świetnie podkreśli smak dania. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. W garnku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Delikatnie podpraż je razem. Dolej mleko i dołóż musztardę. Świetnie sprawdzi się tutaj musztarda sarepska- jest wyrazista i dość ostra.
Całość gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pamiętaj, żeby mieszać sos, bo może się przypalić!

Jak zauważyłeś, nasz sos przygotowaliśmy na bazie beszamelu. Dodatek musztardy nadaje wyrazistości i ostrości.

W międzyczasie przygotuj sos, łącz ze sobą masło, mąkę, mleko i musztardę.

Gotowe!

Upieczone chrupiące roladki z kurczaka z piekarnika w sosie podawaj z musztardowym sosem.

Takie roladki z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.

Smacznego!
 

Wybrane dla Ciebie

świąteczna szynka z jabłkami

Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszną ucztę dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po […]

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne jajeczne muffiny w wydaniu śniadaniowym. Bazą naszego przepisu staną się 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni! Kiedy słyszysz hasło „muffiny” pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. I tak, uwielbiamy muffiny w wersji na słodko, ale […]

quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami to nasz najnowszy pomysł na genialne śniadanie, jak i przepyszną kolację. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 🥰👍 Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wspomnieć o głównym bohaterze tego przepisu, a mianowicie awokado. Otóż owoc ten pochodzi z Meksyku i […]

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać! Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy […]

3 genialne przepisy na fenomenalne desery na bazie napoj ekipy

3 genialne desery na bazie napojów Ekipy

Napoje od Ekipy stały się wielkim hitem, dlatego też postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie! Jesteś ciekawa co tym razem dla ciebie wykombinowaliśmy? Otóż już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zebrę z polewą czekoladową, oryginalny dwukolorowy […]

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest! Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych […]

zamknij