Domowa kostka rosołowa. Jak zrobić? Zdrowy przepis bez sztucznych dodatków

Domowa kostka rosołowa bez sztucznych dodatków to coś, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Ich przygotowanie jest naprawdę proste!

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

Gotowanie bulionu bywa naprawdę czasochłonne, więc nic dziwnego, że czasami szukamy alternatyw. Sklepowe półki aż uginają się pod gotowymi kostkami rosołowymi w przeróżnych wariacjach smakowych.
Niestety, bardzo rzadko stoi za nimi jakość. Wzmacniacze smaku w postaci glutaminianu sodu, barwniki karmelowe, utwardzone tłuszcze i wręcz horrendalna ilość soli- to nie brzmi jak przepis na zdrowie!

Żeby wzmocnić smak potraw, nie musimy sięgać po sztuczne dodatki i wspomagacze! Przepis na domową kostkę rosołową jest prosty, a w jej składzie jest to, co najlepsze!

Domowa kostka rosołowa – składniki

W naszej domowej kostce rosołowej ukryliśmy po prostu warzywa, zioła i przyprawy. To one odpowiadają w głównej mierze za smak potraw. Dzięki temu nasze kostki są uniwersalne- sprawdzą się jako baza do wielu zup, również bezmięsnych, a także jako dodatek do sosów i naturalna przyprawa. Dzięki temu doskonale wiesz, co jesz, a przygotowanie domowej, pysznej zupy nie będzie Ci straszne.

Domowa kostka rosołowa pozwoli na przygotowanie wywaru warzywnego i będzie świetna dla osób na diecie wegetariańskiej. Jeśli chcesz zrobić podobną kostkę w wersji mięsnej, to oliwę zamień na tłuszcz zwierzęcy lub dodaj ugotowane, zmiksowane mięso.

Zobacz też: 5 mało znanych dodatków do rosołu


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×