PrzepisDania główneDuszona łopatka w sosie cebulowym. Pyszny pomysł na obiad!

Duszona łopatka w sosie cebulowym. Pyszny pomysł na obiad!

Duszona łopatka w sosie cebulowym. Pyszny pomysł na obiad!
Frania
17.09.2021 09:00, aktualizacja: 29.01.2022 11:29

Duszona łopatka w sosie cebulowym skradła nasze serca od pierwszego kęsa. Idealnie soczysta i pełna smaku, podawana z aromatycznym sosem cebulowym.

Sos cebulowy- krojenie cebuli bez łez

Pomocny w przygotowaniu dzisiejszego obiadu okazał się robot kuchenny marki Philips. Dzięki niemu pokroiliśmy cebulę bez płaczu.

Możesz również zastosować inne triki. Pomocne może być zanurzenie wcześniej cebuli w zimnej wodzie lub trzymanie jej w lodówce. Użyj koniecznie ostrego noża. O wiele łatwiej mają osoby, które noszą okulary i soczewki kontaktowe.

Duszona łopatka- przepis na obiad

Okres jesienno-zimowy to czas kiedy na naszych stołach królują mięsiste obiady. Jednym z naszych mięsnych faworytów jest duszona łopatka w sosie cebulowym. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość: żeby była idealnie krucha i rozpływająca się w ustach potrzebuje trochę czasu.

Składniki

  1. 800 g łopatki wieprzowej
  2. 1 łyżka soli
  3. 1,5 łyżeczki pieprzu
  4. 1 łyżka mąki pszennej
  5. 6 cebul
  6. 10 g suszonych grzybów (namoczonych)
  7. 2-3 liście laurowe
  8. 4-5 ziaren ziela angielskiego
  9. 2 łyżki suszonego majeranku
  10. 200 ml bulionu drobiowego/wołowego

Przygotowanie łopatki

Łopatkę wieprzową można przygotować na wiele ciekawych przepisów. Dziś pokażemy Ci, jak ją przyrządzić w pysznym sosie cebulowym.

Cały proces nad przygotowaniem łopatki rozpocznij od umycia jej w zimnej wodzie i osuszenia przy pomocy ręczników papierowych. Następnie podziel łopatkę na mniejsze kawałki, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj łyżkę mąki pszennej i  dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby ładnie się połączyły.

Obraz

Tak przygotowane mięso umieść na rozgrzanej patelni z dwiema łyżkami oleju roślinnego. Podsmaż kawałki łopatki na małym ogniu, po kilka minut na każdej ze stron. Elementy mięsa powinny być zarumienione z każdej strony i ich struktura powinna się zamknąć. Dzięki temu nie będą później suche. Dopiero wtedy możesz zdjąć je z palnika.

Sos cebulowy i duszenie mięsa

Następnie zajmij się cebulą. Obierz ją z łupinek i jeśli chcesz uniknąć uronienia kilku łez nad jej krojeniem, polecamy użyć robota kuchennego, który upora się z nią w błyskawicznym tempie. Idealnie pokrojone cebule będą gotowe w mgnieniu oka!

Na rozgrzanej patelni umieść kawałki masła. Po czym dodaj kawałki cebuli, liście laurowe, ziele angielskie oraz suszony majeranek. Duś całość przez kilka minut, po czym dodaj namoczone grzyby i dokładnie wymieszaj zawartość patelni.

Grzyby warto namoczyć nawet godzinę lub dwie przed rozpoczęciem gotowania. Dzięki temu będą miękkie. Jeśli nie masz ich w swojej kuchni, to możesz pominąć ten krok. Warto je jednak dodać, bo jeszcze bardziej podkręcają mięsny smak naszej potrawy.

Obraz

Kiedy cebula nabierze już złocistego koloru, możesz przejść do następnego kroku. Przerzuć do garnka średniej wielkości wcześniej przygotowane mięso, następnie dodaj do niego zawartość patelni. Nie zapomnij również o bulionie - i w tym przypadku możesz użyć zarówno wariantu drobiowego, jak i wołowego. W zależności od osobistych preferencji.

Tak przygotowane danie duś przez 90 minut pod przykryciem na palniku średniej wielkości. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka, tak aby żaden element nie przywarł do dna naczynia.

Puree ziemniaczane i podanie dania

W międzyczasie przygotuj również puree ziemniaczane.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez specjalną praskę lub użyj tłuczka do ziemniaków, aby je ugnieść. Następnie połącz je z mieszanką podgrzanego mleka i masła - pamiętaj, że mieszanka ma być gorąca, ale nie może ulec procesowi wrzenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym ziemniaki są gotowe do podania.

Na koniec wystarczy połączyć duszoną łopatkę w sosie cebulowym z ziemniaczanym puree. Całość udekoruj drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także