Łosoś wellington. Pyszna ryba pieczona w cieście francuskim

łosoś wellington

Dziś w naszej kuchni przygotowaliśmy genialne danie. Tym razem w roli głównej wystąpił przepyszny łosoś. Cały posiłek nie tylko świetnie się prezentuje, ale też niesamowicie smakuje. Ślinka cieknie od samego patrzenia, o czym za moment sama się przekonasz!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy podkreślić, że inspiracją dzisiejszego przepisu jest kultowa receptura na polędwicę wellington, która wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Zgodnie z tradycyjną instrukcją mięso należy obtoczyć pasztetem lub farszem grzybowym. Zdarza się również, że obie te mieszanki są stosowane jednocześnie. Na koniec mięso piecze się w cieście francuskim. Warto w tym miejscu dodać, że istnieje teoria, iż opisywane danie otrzymało swoją nazwę na cześć samego księcia Wellingtona, który zasłużył się podczas bitwy pod Waterloo w 1815 roku.

Doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w naszej kuchni, dlatego dziś zamiast tradycyjnej polędwicy w cieście francuskim upieczemy łososia. Do tego dodamy nowy farsz na bazie szpinaku. Będzie się działo!

Dzisiejszy obiad upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips. Z podanych składników przygotujesz obiad dla 4 osób.

Zobacz także: Jajko zapiekane w bułce


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×