PrzepisDania główneSoczysty kurczak z ziemniakami z patelni. Szybki przepis na obiad dla zabieganych

Soczysty kurczak z ziemniakami z patelni. Szybki przepis na obiad dla zabieganych

Soczysty kurczak z ziemniakami z patelni. Szybki przepis na obiad dla zabieganych
Pyszności
07.12.2021 09:24, aktualizacja: 16.01.2022 12:12

Szybki przepis na kurczaka z patelni z ziemniakami w kremowym sosie, to idealna propozycja dla zabieganych. Przygotowanie zajmie Ci 15 minut, a reszta zrobi się sama. Szybki przepis jest hitem nie tylko wśród singli.

Szybkie danie z kurczakiem i ziemniakami. Jak zrobić?

Jak zrobić szybko kurczaka z patelni? Jedna patelnia wystarczy, żeby wyczarować proste danie. Aromatyczna marynata i dodatek w postaci ziemniaczanych talarków sprawi, że przepadniesz bez reszty. Całość przygotujesz tylko w jednym naczyniu! Kremowa mieszanka z jajek i śmietanki połączy wszystko w jedną, spójną potrawę. Przepis zamieszczamy poniżej.

Soczysty kurczak z ziemniakami z patelni

Zarówno ziemniaki, jak i kurczaka przygotowaliśmy na jednej patelni. Dzięki temu oszczędzamy czas nie tylko na gotowaniu, ale również na zmywaniu. Chyba nikt tego nie lubi, prawda? :)

Jakie mięso zamiast kurczaka? Możesz użyć również piersi z indyka, a pomidory wymienić na plasterki cukinii lub bakłażana.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Kurczak z patelni – składniki

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  4. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  5. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Ziemniaki do kurczaka – składniki

  1. 2 ziemniaki
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki

  1. 5 jajek
  2. 250 ml śmietanki 18%
  3. 1 łyżeczka curry
  4. 1 pomidor
  5. 1 szklanka żółtego sera

Przepis na marynatę do kurczaka

Pracę nad przepisem rozpocznij do przygotowania filetów z kurczaka.

W tym celu najpierw je dokładnie umyj, po czym osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Usuń błonki i chrząstki.

Przełóż mięso na deskę do krojenia i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie przerzuć do miski i połącz z: oliwą z oliwek, ziołami prowansalskimi, słodką papryką, suszonym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Przyprawy możesz również dowolnie wymienić: dodać trochę oregano lub chilli, jeżeli lubisz.

Obraz

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy łyżki stołowej. Następnie odstaw kurczaka w marynacie do lodówki i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Ziemniaki na talarki do kurczaka z patelni

Bazą dzisiejszego przepisu na kurczaka są ziemniaki, które należy umyć i obrać.

Następnie podziel je w cienkie talarki. Nam w tym zadaniu pomógł robot kuchenny, który uporał się z ziemniakami w mgnieniu oka. Pamiętaj, że muszą być pokrojone cienko, w przeciwnym razie mogą nie zdążyć się ugotować.

Pocięte ziemniaki przesyp do miski. Jako kolejne składniki dodaj do niej również: oliwę z oliwek, cebulę i czosnek suszony, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki, aby przyprawy pokryły ziemniaki w całości.

Kremowy miks i złożenie dania

Teraz przygotuj kremową mieszankę, którą przykryjesz ziemniaki i kurczaka.

Na środku blatu kuchennego ustaw miskę. Następnie wbij do niej 5 jajek. Nie zapomnij dodać również śmietanki 18%, która świetnie nadaje się zarówno do zup, sosów jak i zapiekanek. W misce powinno znaleźć się również curry.

Obraz

Wymieszaj składniki, aby stworzyły jednolitą mieszankę i odstaw na bok. Na blacie kuchennym ustaw patelnię, którą będziesz mogła włożyć do piekarnika. Na spodzie urządzenia kuchennego ułóż talarki ziemniaczane. Pamiętaj, mają one pokryć spód patelni w całości.

Obraz

Teraz ułóż zamarynowanego kurczaka, po czym rozlej na wierzchu mieszankę z jajkami. Tak przygotowaną patelnię przykryj folią spożywczą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do tego zadania użyj programu "góra-dół".

Obraz

W międzyczasie potnij w cienkie plastry pomidora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser. Po 30 minutach wyjmij patelnię z piekarnika, zdejmij folię i ułóż na wierzchu plastry pomidora. Całe danie posyp również żółtym serem, po czym wstaw do piekarnika na 10 minut, aby ser ładnie się rozpuścił i zarumienił. I to wszystko!

Obraz

Jak sama widzisz, w szybki i prosty sposób można wyczarować pyszną ucztę dla podniebienia. Co więcej, do przygotowania dzisiejszego dania wykorzystaliśmy proste składniki, które na pewno masz w swojej kuchni. Nic więc nie powstrzymuje Cię, aby przygotować to genialne danie jeszcze dziś.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także