Bułeczki zajączki z farszem

W tym roku na wielkanocnym stole będą królować bułeczki zajączki z genialnym farszem. Wyglądają i smakują obłędnie! Tego przepisu nie możesz przegapić 😍



Nasze zajączki upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Leśny mech w wielkanocnym wydaniu
Składniki:
Porcje szt.Farsz
- 1 szt. filet z kurczaka
- 200 g pieczarki
- 1 szt. cebula
- 1 szt. marchewka
- 2 ząbki czosnek
- 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 4 łyżki olej roślinny
- 100 ml bulion warzywny
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąka pszenna
- 20 g świeże drożdże
- 150 ml mleko ciepłe
- 40 g masło
- 2 szt. jajko jedno do posmarowania zajączków
- 1 łyżka cukier
- 1 szczypta sól


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Następnie zrób farsz. W tym celu umieść w Ovi: marchewkę, cebulę, pieczarki, filet z kurczaka, olej roślinny, sól oraz pieprz. Po czym piecz przez 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Do upieczonych warzyw dodaj: bulion warzywny, czosnek oraz gałkę muszkatołową. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na gładką masę.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na mniejsze kawałki. Następnie na każdym elemencie umieść porcję farszu i zwiń do środka wystające elementy.
- Z ciasta uformuj kształt jak na zdjęciu poniżej. Teraz odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 minut.
- Po tym czasie przy pomocy nożyczek zrób zajączkom uszy. Nie zapomnij również o oczkach, które przygotujesz przy pomocy grubszego patyczka.
- Tak przygotowane zajączki umieść w Ovi i posmaruj je jajkiem. Piecz je przez 10-12 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Gotowe zajączki możesz ułożyć na liściu sałaty. Smacznego!
Komentarze