Ciasto truskawkowe na waflu

Ciasto truskawkowe na waflu to idealny pomysł na wakacyjny deser. Kiedy je serwujemy, nasi goście zawsze proszą o dokładkę. Co więcej, jego przygotowanie jest mega proste. Czego chcieć więcej?
Zobacz także: Ciasto pianka z truskawkami
Składniki:
PorcjePierwsza warstwa
- 530 g mleko skondensowane
- 2 szt. galaretka truskawkowa rozpuszczona w 500 ml wrzątku
- 1 szkl. świeże truskawki
Druga warstwa
- 300 g śmietanka 30%
- 300 g mascarpone
- 4 łyżki cukier puder
- 1 szt. galaretka krystaliczna rozpuszczona w 150 ml wrzątku
- 1 arkusz wafel
Sposób przygotowania:
- Rozpuść galaretki we wrzątku. Następnie zmiksuj ją z mlekiem skondensowanym.
- Jako kolejny składnik dodaj świeże truskawki (podzielone na mniejsze kawałki). Dokładnie wymieszaj.
- Na spodzie formy do pieczenia umieść arkusz wafla. Następnie dodaj miks z truskawkami. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
- W międzyczasie przygotuj drugą warstwę. Tym razem zmiksuj śmietankę, cukier puder oraz serek mascarpone. Na koniec dodaj do mieszanki rozpuszczoną i ostudzoną galaretkę krystaliczną.
- Mieszankę przełóż do formy i chłodź przez kolejną godzinę.
- Gotowe ciasto udekoruj owocami i miętą. Smacznego!
Komentarze