Ciasto wiśniowa chmurka na herbatnikach

Ciasto wiśniowa chmurka na herbatnikach to sprawdzony przepis na szybki, smaczny i oryginalny deser dla całej rodziny. Z pewnością na stałe zadomowi się w Twoim menu.



Zobacz także: Serowy deser na zimno z matchą
Składniki:
PorcjeSpód
- 12 szt. herbatniki kakaowe
- 100 g gorzka czekolada roztopiona
I warstwa
- 2 szt. galaretka wiśniowa
- 500 ml wrzątek
- 2-3 szkl. drylowane wiśnie
II warstwa
- 1 szt. galaretka krystaliczna
- 150 ml wrzątek
- 450 ml śmietanka 30%
- 250 g serek mascaropone


Sposób przygotowania:
- Roztopioną czekoladę rozprowadź na dnie formy do pieczenia. Następnie ułóż herbatniki. Formę wstaw do lodówki.
- Zalej galaretki wiśniowe wrzątkiem.
- Na herbatnikach ułóż wiśnie i dodaj galaretki. Następnie wstaw formę do lodówki na 45 minut.
- W międzyczasie połącz przy pomocy miksera śmietankę, serek mascarpone oraz...
- ...ostudzoną galaretkę krystaliczną. Rozprowadź powstałą mieszankę w formie do pieczenia. Gotowy deser wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze