Bagietka faszerowana pysznym farszem z mięsa mielonego

Jeżeli szukasz ciekawej przekąski, to znajdujesz się w idealnym miejscu. W tym artykule chciałabym zaprezentować ci bardzo ciekawy przepis na bagietkę faszerowaną pysznym farszem z mięsa mielonego. Ale to nie wszystko! Polana jest pyszną czosnkową polewą oraz posypana startym żółtym serem.
Mmm, brzmi świetnie prawda? Nie traćmy więc czasu i jak najszybciej zabierzmy się do pracy.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 6 ząbków czosnek wyciśnięty
- 1 szt. cebula posiekana
- 250 g wołowina zmielona
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżeczka kolendra
- 1 łyżka mąka pszenna
- 300 ml bulion
- 200 g pomidory krojone, bez skórki
- 120 g czarna fasola
- 2 łyżki przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 szt. liść laurowy
- 1 szt. bagietka
- 50 g masło roztopione
- natka pietruszki posiekana
- 1 łyżka olej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na niego cebulę i 4 wyciśnięte ząbki czosnku. Podgrzewaj przez minutę, a następnie dodaj mięso mielone i rozdrobnij je. Kiedy mięso się podsmaży dodaj chilli, kolendrę, kminek i mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bulion. Kiedy się zagotuje, dodaj pomidory, czarną fasolę, przecier pomidorowy, oregano i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj liść laurowy i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmij liść laurowy i zdejmij patelnię z ognia.
- Pokrój bagietkę na kawałki i wydrąż środek każdego z nich.
- Za pomocą łyżki nałóż wcześniej przygotowany farsz do wydrążonych kawałków bagietki.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Do miski włóż roztopione masło, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą pędzelka nasmaruj kawałki bagietki przygotowaną polewą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut.
- Po 10 minutach wyjmij gotowe danie z piekarnika.
- Smacznego!
Komentarze