PrzepisDeseryMiodowe ciasto z rumem

Miodowe ciasto z rumem

Miodowe ciasto z rumem
Pyszności
02.11.2018 12:00, aktualizacja: 16.03.2024 13:59

Słodkości nigdy za wiele, a zwłaszcza w genialnym wydaniu jak nasze ciasto z uroczymi pszczółkami. O tak, takiej propozycji nie można powiedzieć nie :)

Składniki:

Plaster miodu

  1. 1 opakowanie karmelki

Ciasto

  1. 500 g mąka pszenna
  2. 2 szt. jajka
  3. 60 g biały cukier
  4. 120 g miód spadziowy
  5. 60 ml mleko ciepłe
  6. 40 ml ciemny rum
  7. 130 g masło
  8. 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Masa

  1. 200 g masło miękkie
  2. 530 g masa kajmakowa
  3. 100 g płatki migdałów

Nasączenie

  1. ciemny rum

Pszczółki

  1. 50 g biała czekolada roztopiona
  2. 50 g gorzka czekolada roztopiona
  3. 1 garść płatki migdałów

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować plastry miodu, na spodzie formy do pieczenia ułóż folię bąbelkową. Następnie rozlej na niej roztopione karmelki i wstaw do lodówki.

Obraz

2. Czas przygotować urocze pszczółki przy pomocy białej i gorzkiej czekolady w płynnej postaci oraz płatków migdałów. Pszczółki również wstaw do lodówki.

Obraz

3. W garnku połącz cukier i miód. Po chwili dodaj mleko oraz ciemny rum oraz masło. Pamiętaj także o proszku do pieczenia.

Obraz

4. Powstałą mieszankę połącz z mąką pszenną. Nie zapomnij również dodać 2 jajek.

Obraz

5. Ciasto podziel na kilka kawałków i rozwałkuj. Następnie przełóż do formy i piecz przez 6 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. W międzyczasie przygotuj masę, łącząc miękkie masło i masę kajmakową. Na koniec dodaj również płatki migdałów i wymieszaj przy pomocy łyżki.

Obraz

7. Każdy kawałek ciasta nasącz rumem i rozprowadź na wierzchu przygotowaną wcześniej masę. Powtórz ten proces kilka razy. Nie zapomnij rozprowadzić masy również na bokach wypieku. Wstaw do lodówki na całą noc.

Obraz

8. Przed podaniem udekoruj przy pomocy plastra miodu i czekoladowych pszczółek.

Obraz

9. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także