Miodowe ciasto z rumem

Słodkości nigdy za wiele, a zwłaszcza w genialnym wydaniu jak nasze ciasto z uroczymi pszczółkami. O tak, takiej propozycji nie można powiedzieć nie 🙂



Składniki:
PorcjePlaster miodu
- 1 opakowanie karmelki
Pszczółki
- 50 g biała czekolada roztopiona
- 50 g gorzka czekolada roztopiona
- 1 garść płatki migdałów
Ciasto
- 60 g biały cukier
- 120 g miód spadziowy
- 60 ml mleko ciepłe
- 40 ml ciemny rum
- 130 g masło
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 500 g mąka pszenna
- 2 szt. jajka
Masa
- 200 g masło miękkie
- 530 g masa kajmakowa
- 100 g płatki migdałów
Nasączenie


Sposób przygotowania:
- Aby przygotować plastry miodu, na spodzie formy do pieczenia ułóż folię bąbelkową. Następnie rozlej na niej roztopione karmelki i wstaw do lodówki.
- Czas przygotować urocze pszczółki przy pomocy białej i gorzkiej czekolady w płynnej postaci oraz płatków migdałów. Pszczółki również wstaw do lodówki.
- W garnku połącz cukier i miód. Po chwili dodaj mleko oraz ciemny rum oraz masło. Pamiętaj także o proszku do pieczenia.
- Powstałą mieszankę połącz z mąką pszenną. Nie zapomnij również dodać 2 jajek.
- Ciasto podziel na kilka kawałków i rozwałkuj. Następnie przełóż do formy i piecz przez 6 minut w piekarniku (temp. 180 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj masę, łącząc miękkie masło i masę kajmakową. Na koniec dodaj również płatki migdałów i wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Każdy kawałek ciasta nasącz rumem i rozprowadź na wierzchu przygotowaną wcześniej masę. Powtórz ten proces kilka razy. Nie zapomnij rozprowadzić masy również na bokach wypieku. Wstaw do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj przy pomocy plastra miodu i czekoladowych pszczółek.
- Smacznego!
Komentarze