PrzepisDeseryPo spróbowaniu tych rogalików z nadzieniem i polewą truskawkową, po prostu się w nich zakochałam...

Po spróbowaniu tych rogalików z nadzieniem i polewą truskawkową, po prostu się w nich zakochałam...

Po spróbowaniu tych rogalików z nadzieniem i polewą truskawkową, po prostu się w nich zakochałam...
Pyszności
22.05.2016 19:02, aktualizacja: 31.05.2017 14:11

Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ przy jego pomocy i odrobinie kreatywności, można przyrządzić wyśmienity deser. Zawsze warto mieć je w domu.

Dodatkową zaletę ciasta francuskiego stanowi jego plastyczność - bardzo łatwo formować z niego różne kształty.

W tym artykule znajdziesz przepis na wyśmienite rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem i polewą truskawkową. Kiedy ich spróbowałam, od razu się w nich zakochałam. Są przepyszne!

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

  1. 1 opak. ciasto francuskie
  2. 220 g serek śmietankowy
  3. 2 łyżki cukier
  4. 3/4 łyżki olejek waniliowy
  5. 240 g truskawki pokrojone
  6. 1 szt. jajko rozbite i roztrzepane
  7. 120 g cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż serek śmietankowy, cukier i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
2. Następnie do masy dodaj 120 g truskawek. Ponownie wymieszaj.
3. Rozwałkuj ciasto francuskie i powycinaj z niego trójkąty. Do każdego trójkąta nałóż 1 łyżkę nadzienia truskawkowego i zawiń w rogalik.
4. Pamiętaj aby pozaginać końcówki ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz.
5. Poukładaj rogaliki na blaszce. Za pomocą pędzelka, każdy z nich nasmaruj jajkiem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
6. W między czasie zajmiemy się przygotowaniem polewy. Do miski włóż 120 g truskawek i ugnieć je za pomocą moździerza.
7. Następnie do truskawek dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
8. Wyjmij upieczone rogaliki z piekarnika i polej je polewą truskawkową. Jeżeli masz ochotę, możesz także posypać je cukrem pudrem.
9. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także