Po spróbowaniu tych rogalików z nadzieniem i polewą truskawkową, po prostu się w nich zakochałam…

Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ przy jego pomocy i odrobinie kreatywności, można przyrządzić wyśmienity deser. Zawsze warto mieć je w domu.
Dodatkową zaletę ciasta francuskiego stanowi jego plastyczność – bardzo łatwo formować z niego różne kształty.
W tym artykule znajdziesz przepis na wyśmienite rogaliki z ciasta francuskiego z nadzieniem i polewą truskawkową. Kiedy ich spróbowałam, od razu się w nich zakochałam. Są przepyszne!
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 opak. ciasto francuskie
- 220 g serek śmietankowy
- 2 łyżki cukier
- 3/4 łyżki olejek waniliowy
- 240 g truskawki pokrojone
- 1 szt. jajko rozbite i roztrzepane
- 120 g cukier puder
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż serek śmietankowy, cukier i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie do masy dodaj 120 g truskawek. Ponownie wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto francuskie i powycinaj z niego trójkąty. Do każdego trójkąta nałóż 1 łyżkę nadzienia truskawkowego i zawiń w rogalik.
- Pamiętaj aby pozaginać końcówki ciasta, aby nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz.
- Poukładaj rogaliki na blaszce. Za pomocą pędzelka, każdy z nich nasmaruj jajkiem. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
- W między czasie zajmiemy się przygotowaniem polewy. Do miski włóż 120 g truskawek i ugnieć je za pomocą moździerza.
- Następnie do truskawek dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij upieczone rogaliki z piekarnika i polej je polewą truskawkową. Jeżeli masz ochotę, możesz także posypać je cukrem pudrem.
- Smacznego!
Komentarze