Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Dziś na obiad mamy dla Ciebie coś wyjątkowego. Jest to pyszna zapiekanka ziemniaczana z klopsikami, której nie da się odmówić. Po prostu palce lizać!
W przygotowaniu smacznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Zobacz także: Gofry o smaku pizzy
Składniki:
PorcjeZiemniaki
- 800 g ziemniaki ugotowane
- 40 g masło
- 50 g ser cheddar starty
- 2 szt. jajka
Klopsiki
- 400 g mięso mielone z indyka
- 2 szt. cebule małe
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 1 szt. jajko
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 łyżeczka papryka w proszku
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki z ziemniakami. W tym celu ugotowane ziemniaki połącz z masłem, serem cheddar i jajkami. Dokładnie wymieszaj.
- Przy pomocy gałki do lodów stwórz w formie na tartę kilka punktów. W każdym elemencie zrób wgłębienie.
- Czas na klopsiki. Aby je przygotować, połącz w robocie kuchennym: mięso mielone z indyka, cebule, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, paprykę w proszku, sól i pieprz.
- Z powstałej mieszanki uformuj klopsiki i umieść je w formie do tarty. Wstaw naczynie do piekarnika na 40 minut, temperatura 170 stopni Celsjusza.
- Gotowe danie posyp posiekaną pietruszką. Smacznego!
Komentarze