Ziemniaczane kulki z mięsnym farszem

Dziś na obiad proponujemy ziemniaczane kulki z mięsnym farszem. Koniec z oklepanym obiadem. Czas na coś nowego i kreatywnego jednocześnie!
Nasza marchewka nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.
Zobacz także: Krem paprykowy z nitkami z cukinii
Składniki:
PorcjeZiemniaki
- 1 kg ziemniaki ugoowane
- 100 g ser cheddar tarty
- 1 szt. jajko
Farsz
- 3 łyżki oliwa z oliwek do smażenia
- 1 szt. cebula
- 1 szt. marchewka
- 300 g mielone mięso wołowe
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/3 szkl. czerwone wino opcjonalnie
Pozostałe składniki
- 3 plastry ser mozzarella
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz ze sobą: ugotowane ziemniaki, cheddar i jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, zoodlowaną marchewkę...
- ...mięso wołowe, sól, pieprz i wino (opcjonalnie).
- W małej misce połóż folię spożywczą. Następnie umieść w środku ziemniaczaną mieszankę i część farszu z patelni. Uformuj kulki i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie usuń folię i ułóż kulki ziemniaczane na blaszce do pieczenia. Na wierzchu każdego elementu ułóż po plastrze mozzarelli, po czym wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze