Ten genialny przepis nie zabierze Ci więcej niż 2 minuty. A potrzebny będzie tylko ziemniak i wykałaczka

Z ziemniaków można przygotować wiele pysznych rzeczy: frytki, czipsy ziemniaczane lub pikantny krem. Ale czy kiedykolwiek myślałeś o tym, aby zrobić z nich spirale? Nie wiesz o co chodzi? Dzięki temu pomysłowi urozmaicisz swój obiad i dodasz mu naprawdę fajnego klimatu. Ziemniak będzie wyglądać bardzo ciekawie!

Ten genialny przepis nie zabierze Ci więcej niż 2 minuty. A potrzebny będzie tylko ziemniak i wykałaczka
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Ten genialny przepis nie zabierze Ci więcej niż 2 minuty. A potrzebny będzie tylko ziemniak i wykałaczka
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze umyj ziemniaki i przebij je patyczkami do szaszłyków.
    Dobrze umyj ziemniaki i przebij je patyczkami do szaszłyków.
  2. Połóż na desce i pod kątem zacznij ciąć - musisz pamiętać, aby lekko obracać ziemniaka. Gdy dojdziesz do końca, rozwiń go na całej wykałaczce.
    Połóż na desce i pod kątem zacznij ciąć - musisz pamiętać, aby lekko obracać ziemniaka. Gdy dojdziesz do końca, rozwiń go na całej wykałaczce.
  3. Twoim oczom ukaże się spirala w całej okazałości.
    Twoim oczom ukaże się spirala w całej okazałości.
  4. Połóż ziemniaki na blasze. Możesz oczywiście je położyć dodatkowo na papierze do pieczenia.
    Połóż ziemniaki na blasze. Możesz oczywiście je położyć dodatkowo na papierze do pieczenia.
  5. Lekko polej je oliwą, możesz dodać pieprz, sól i trochę rozmarynu.
    Lekko polej je oliwą, możesz dodać pieprz, sól i trochę rozmarynu.
  6. Teraz wystarczy włożyć ziemniaki do rozgrzanego do 160 °C piekarnika. Zaleca się, aby były w środku 25 minut, ale wszystko zależy od ich wielkości i od grubości plastrów. Po prostu staraj się to kontrolować. Gdy będą mieć złoty kolor, śmiało możesz je wyciągnąć.
    Teraz wystarczy włożyć ziemniaki do rozgrzanego do 160 °C piekarnika. Zaleca się, aby były w środku 25 minut, ale wszystko zależy od ich wielkości i od grubości plastrów. Po prostu staraj się to kontrolować. Gdy będą mieć złoty kolor, śmiało możesz je wyciągnąć.
  7. Alternatywnie możesz je także smażyć - będą wtedy bardziej chrupiące.
    Alternatywnie możesz je także smażyć - będą wtedy bardziej chrupiące.
  8. I gotowe! Do sałatek, hamburgerów lub po prostu jako przekąska. Pyszności!

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×