Zrazy z chrzanem

Zrazy z chrzanem to nasz najnowszy pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również w roli wielkanocnego obiadu. Ślinka cieknie od samego patrzenia 🥰
Całe danie przygotowaliśmy przy pomocy sprzętów marki Peter Cook z linii Pro Line. Sprzęty tej marki kupisz wyłącznie w sieci sklepów PEPCO.
Zobacz także: Gulasz z indyka z makaronem
Składniki:
PorcjeFarsz
- 180 g chrzan tarty
- 3 szt. żółtka
- 80 g suszone śliwki
- 1/3 szkl. bułka tarta
- 2 łyżki suszony majeranek
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 szt. bułka
Pozostałe składniki
- 4 szt. szynka wieprzowa plastry
- 400 ml bulion drobiowy/warzywny
- 2-3 szt. liść laurowy
- 3-4 szt. ziele angielskie;
- 1,5 łyżki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 szkl. mąka pszenna
- 1,5 łyżki woda
Dodatki
- 200 g kasza gryczana
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz ze sobą: tarty chrzan, żółtka, suszone śliwki, natkę pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, sól, pieprz oraz suszony majeranek. Dokładnie wymieszaj i po chwili dodaj jeszcze bułkę tartą.
- Przy pomocy tłuczka rozbij plastry szynki wieprzowej. Po czym dopraw mięso solą i pieprzem.
- Na środku każdego elementu ułóż trochę farszu, po czym zwiń w roladkę. Następnie obtocz w mące...
- ...i obsmaż z każdej strony w głębokim garnku.
- Po chwili dodaj bulion drobiowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem ok. 40 minut.
- W międzyczasie ugotuj w rondelku w osolonej wodzie kaszę.
- Wróć do zrazów. Aby zagęścić sos, połącz chochlę wywaru z garnku z mąką ziemniaczaną oraz wodą. Następnie dodaj mieszankę do garnka.
- Gotowe zrazy podawaj z kaszą i sosem. Smacznego!
Komentarze