PrzepisZrazy z chrzanem

Zrazy z chrzanem

Zrazy z chrzanem
Pyszności
27.03.2021 17:00, aktualizacja: 27.10.2021 14:39

Zrazy z chrzanem to nasz najnowszy pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również w roli wielkanocnego obiadu. Ślinka cieknie od samego patrzenia 🥰

Całe danie przygotowaliśmy przy pomocy sprzętów marki Peter Cook z linii Pro Line. Sprzęty tej marki kupisz wyłącznie w sieci sklepów PEPCO.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 400 ml bulion drobiowy/warzywny
  2. 2-3 szt. liść laurowy
  3. 3-4 szt. ziele angielskie;
  4. 1,5 łyżki mąka ziemniaczana
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1/2 łyżeczki pieprz
  7. 1/2 szkl. mąka pszenna
  8. 1,5 łyżki woda
  9. 4 szt. szynka wieprzowa plastry

Farsz

  1. 180 g chrzan tarty
  2. 3 szt. żółtka
  3. 80 g suszone śliwki
  4. 1/3 szkl. bułka tarta
  5. 2 łyżki suszony majeranek
  6. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz
  9. 1 szt. bułka

Dodatki

  1. 200 g kasza gryczana

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu połącz ze sobą: tarty chrzan, żółtka, suszone śliwki, natkę pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, sól, pieprz oraz suszony majeranek. Dokładnie wymieszaj i po chwili dodaj jeszcze bułkę tartą.

Obraz

2. Przy pomocy tłuczka rozbij plastry szynki wieprzowej. Po czym dopraw mięso solą i pieprzem.

Obraz

3. Na środku każdego elementu ułóż trochę farszu, po czym zwiń w roladkę. Następnie obtocz w mące...

Obraz

4. ...i obsmaż z każdej strony w głębokim garnku.

Obraz

5. Po chwili dodaj bulion drobiowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem ok. 40 minut.

Obraz

6. W międzyczasie ugotuj w rondelku w osolonej wodzie kaszę.

Obraz

7. Wróć do zrazów. Aby zagęścić sos, połącz chochlę wywaru z garnku z mąką ziemniaczaną oraz wodą. Następnie dodaj mieszankę do garnka.

Obraz

8. Gotowe zrazy podawaj z kaszą i sosem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także