PrzepisTarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem

Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem

Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem
Pyszności
20.07.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 17:01

Tarta ziemniaczana z pomidorkami i boczkiem to sprawdzony pomysł na smaczny obiad. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Po prostu palce lizać!

Ziemniaki do naszej tarty przygotowaliśmy dzięki robotowi kuchennemu marki Philips.

Składniki:

  1. 5-6 szt. ziemniaki
  2. 5 szt. jajka
  3. 2 szczypty sól
  4. 2 szczypty pieprz
  5. 2 łyżki oliwa z oliwek
  6. 220 ml mleko
  7. 5-6 szt. pomidorki koktajlowe
  8. 6 plastrów boczek podsmażony
  9. 4 łyżki szczypiorek
  10. 130 g mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Podziel ziemniaki w robocie kuchennym na cienkie plastry. Następnie ułóż je na dnie i bokach formy do tarty.

Obraz

2. Polej ziemniaki oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Piecz je przez 10 minut (temp.170 stopni Celsjusza).

Obraz

3. W międzyczasie połącz w misce jajka i mleko.

Obraz

4. Następnie dodaj: pomidorki koktajlowe, podsmażony boczek, szczypiorek, mozzarellę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Przelej mieszankę do formy. Dodaj mozzarellę i ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 20 minut.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także