Jedz 3 łyżki dziennie tej pasty. To podstawa diety dr Budwig, która poprawia pracę jelit
Wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne skłania wielu naukowców do opracowywania zaleceń profilaktycznych oraz skutecznych metod leczenia. W ostatnich latach pojawiło się wiele nowych modeli żywieniowych, które mają pomóc w walce z tymi schorzeniami. Jednym z nich jest dieta opracowana przez dr Johannę Budwig. Jakie są dowody na efektywność tej diety?
Jednym z ważniejszych elementów utrzymania zdrowia jest zbilansowana dieta. W zeszłym wieku popularna stała się dieta stworzona przez dr Budwig, która zalecała spożywanie oleju lnianego i chudego twarogu jako wsparcie w leczeniu zaburzeń metabolicznych i chorób nowotworowych. Czy jej podejście okazało się skuteczne?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak powstaje parmezan? Byłam w fabryce sera we Włoszech
Dr Budwig – naukowiec z misją
Johanna Budwig była niemiecką farmaceutką, fizykiem, chemiczką, a także autorką książek omawiających wpływ diety na zdrowie. Jednym z ważniejszych obszarów jej badań były kwasy tłuszczowe. Uważała, że silnie podgrzewany tłuszcz, a także kwasy tłuszczowe trans są szkodliwe dla zdrowia, powodując choroby układu krążenia i nowotwory. Z tego względu spotykała się z licznymi sprzeciwami koncernów żywnościowych, które produkowały m.in. margarynę.
Wraz z rozwojem swojej kariery naukowej analizowała wpływ diety białkowo-tłuszczowej na zahamowanie rozwoju nowotworów. Według niej spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma właściwości profilaktyczne i chroni przed ich wystąpieniem. Mimo licznych świadectw pacjentów, którzy twierdzili, że dzięki jej metodom udało im się zwalczyć nowotwór, to doświadczenia doktor w tym zakresie nie zostały nigdy zweryfikowane przez innych naukowców.
Twaróg i olej lniany jako podstawa diety dr Budwig
Podstawą diety dr Budwig jest odżywcza pasta, której głównymi składnikami są olej lniany i twaróg. Zobacz, jak ją przygotować.
Składniki:
- 125 g chudego twarogu,
- ok. 3-8 łyżek oleju lnianego,
- ok. 3 łyżki mleka, jogurtu lub maślanki,
- opcjonalne przyprawy: miód, zioła, sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Zblenduj ze sobą olej lniany i mleko (jogurt lub maślankę).
- Dodawaj porcjami twaróg i blenduj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Do pasty dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
W ciągu dnia należy zjeść ok. 2-3 łyżki pasty. Można ją dodawać np. do kaszy, owsianki czy kanapek. Osoby chore powinny zwiększyć jej ilość w diecie do ok. 8 łyżek na dzień.
Dlaczego olej lniany i twaróg są tak ważne w tej diecie?
Olej lniany jest jednym z lepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które wykazują właściwości przeciwzapalne i potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Twaróg natomiast, według dr Budwig, wspomaga przyswajanie kwasów tłuszczowych omega-3.
Poza wspomnianymi składnikami w diecie tej warto uwzględnić:
- kasze,
- orzechy,
- płatki owsiane,
- ryby i chude mięso,
- odtłuszczony nabiał,
- wodę i napary ziołowe,
- świeże warzywa i owoce,
- soki owocowo-warzywne.
Z jadłospisu należy natomiast wykluczyć:
- majonez,
- skorupiaki,
- cukier i słodycze,
- masło i margarynę,
- tłuste mięso, tj. wieprzowina,
- produkty na bazie rafinowanych zbóż,
- żywność o wysokim stopniu przetworzenia.
Oprócz diety dr Budwig podkreślała znaczenie codziennych spacerów na świeżym powietrzu oraz co najmniej 20-minutowej ekspozycji na słońce. Uważała, że słońce wzmacnia organizm, wpływa na regulację ciśnienia tętniczego oraz poziomu cholesterolu.
Efekty diety dr Budwig
Zwolennicy diety dr Budwig uważają, że ten model żywienia może wspierać terapię wielu współczesnych schorzeń, które często wynikają z niezdrowego stylu życia, złych nawyków żywieniowych oraz chronicznego stresu, takich jak np.:
- otyłość,
- cukrzyca,
- miażdżyca,
- nowotwory,
- stłuszczenie wątroby,
- hipercholesterolemia,
- choroby neurologiczne,
- choroby dermatologiczne,
- choroby o podłożu autoimmunologicznym.
Dieta dr Budwig dostarcza wielu związków o działaniu prozdrowotnym takich jak np.:
- białko,
- błonnik,
- antyoksydanty,
- witaminy C, A, E, z grupy B,
- kwasy tłuszczowe omega-3 i 6,
- składniki mineralne, m.in. cynk, wapń, magnez, selen.
Składniki te budują odporność, wykazują działanie przeciwzapalne, wspierają pracę jelit, układu krążenia i hormonalnego. Niestety, dieta wielu osób jest uboga w te związki, stąd rośnie odsetek cierpiących na choroby cywilizacyjne.
Czy dieta dr Budwig wspiera leczenie raka?
Stosowanie diety dr Budwig od samego początku było rekomendowane osobom z chorobami nowotworowymi. Autorka diety twierdziła, że wielu pacjentów, stosując jej zalecenia, osiągnęło remisję lub zostało całkowicie wyleczonych. Obecnie jednak brak jest naukowych dowodów potwierdzających te twierdzenia.
Ważne jest, aby podkreślić, że żadna dieta nie leczy raka, a sposób żywienia powinien być dostosowany indywidualnie do każdego pacjenta. Dlatego dieta dr Budwig nie powinna być stosowana w chorobach onkologicznych bez konsultacji z lekarzem i nie może być traktowana jako metoda leczenia nowotworów.
Czy warto stosować dietę Budwig?
Zastosowanie diety dr Budwig może przynieść pewne korzyści zdrowotne, głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika, antyoksydantów czy kwasów tłuszczowych omega-3 oraz rezygnację z pokarmów o wysokim stopniu przetworzenia.
Jednakże nie należy jej traktować jako remedium na wszelkie choroby, tak jak do tej pory uważano. Co ważne, ten model diety, mimo że poleca zdrowe tłuszcze, to i tak sprzyja dostarczaniu nadmiaru energii pochodzącej właśnie z tego makroskładnika. 1 łyżka oleju lnianego to ok. 90 kcal, a w diecie tej można ich spożyć aż 8.
Ponadto każda dieta, która wiąże się z ograniczeniami i restrykcjami, w dłuższej perspektywie może być trudna do utrzymania. Wobec tego większość dietetyków będzie odradzać jej stosowanie, na rzecz wdrożenia diety bazującej na zasadach zdrowego odżywiania.
Agata Soroczyńska, dietetyk kliniczny i sportowy dla Wirtualnej Polski
Bibliografia:
- Ajmera R., What Is the Budwig Diet, and Does It Prevent Cancer?, https://www.healthline.com/nutrition/budwig-diet
- Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, CHEMIK 2013, 67, 3, 186-191.
- Dobrowolska K., Regulska-Ilow B., The legitimacy and safety of using alternative diets in cancer, Rocz Panstw Zakl Hig 2020;71(3):241-250.