Nie tylko do rosołu. Zrób z niej pastę lub napój, a obniżysz cukier i wzmocnisz organizm
Tak niepozorna z wyglądu, a jakże cenna. Jest bogata w witaminy, minerały i wartościowe związki. Króluje pod względem zawartości witaminy C. Jakie właściwości zdrowotne ma natka pietruszki?
Intensywnie zielona pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. Najczęściej stosowana jest jako ozdoba rosołu czy też pomidorowej, ale pełni o wiele ważniejszą funkcję niż tylko ozdobną. Przede wszystkim, powinniśmy docenić jej właściwości zdrowotne i odżywcze.
Zielone liście pietruszki wyróżniają się przede wszystkim niezwykle wysoką zawartością witaminy C. 100 gramów naci pietruszki dostarcza aż 160 mg witaminy C, czyli najwięcej spośród wszystkich warzyw i owoców. Dla porównania: w pomarańczy kojarzącej się z dużą ilością kwasu askorbinowego, jest jej 4 razy mniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Garść historii
Co wiemy o tej leczniczej roślinie? Pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i jak donoszą źródła — została odkryta przez Egipcjan. Wraz z upływem lat, jej prozdrowotne działanie docenili też Grecy i Rzymianie, mianując ją pietruszką. Skąd pomysł na taką nazwę? Zainspirowało ich miejsce pochodzenia rośliny, która porastała skały wapienne (słowo petra to po łacinie skała).
Mimo tego, że pietruszka nie zachwyca swoim wyglądem i trudno nazwać ją szczególnie piękną, to na początku traktowano ją jako roślinę ozdobną. Znacznie później zaczęto wykorzystywać ją w medycynie naturalnej, aby wreszcie z dodającego uroku dodatku stała się pożądanym składnikiem diety. Jakie witaminy skrywa natka?
Skład natki pietruszki
Nie bez powodu natkę nazywa się rośliną prozdrowotną. Ilość wartościowych składników przyprawia wręcz o zawrót głowy. W tej zielonej roślinie znajdziemy m.in.:
- witaminę C – odpowiedzialną za poprawę naszej odporności. W połączeniu z żelazem oraz kwasem foliowym chroni organizm przed anemią;
- prowitaminę A (beta-karoten) - substancję świetnie wpływającą na narząd wzroku i cerę;
- witaminę PP i witaminę K;
- witaminy z grupy B (również kwas foliowy szczególnie ważny dla kobiet w ciąży);
- sole mineralne — np. żelazo (100 gramów ma 5 mg żelaza), sporo wapnia, cynku, magnezu, fosforu, manganu, sodu i potasu;
- błonnik – wspierający metabolizm (100 g zawiera ok. 40 g błonnika);
- flawonoidy – w naci pietruszki zidentyfikowano aż 29 różnego rodzaju flawonoidów, ale za najważniejsze z nich uznaje się szczególnie dwa. Są to apigeryna i luteolina. Apigeryna wykazuje działanie antynowotworowe, poprawia pamięć (przeciwdziała chorobie Alzhaimera), zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy oraz łagodzi objawy depresji. Apigeryna z kolei doceniana jest za silne działanie przeciwzapalne;
- olejki eteryczne, takie jak mirystycyna, limonen czy eugenol;
- chlorofil i aminokwasy.
Warto dodać, że natka pietruszki jest rośliną niskokaloryczną – 100 gramów zawiera tylko 36 kalorii. Jest polecana cukrzykom i osobom na diecie również z tego powodu, iż ma niski indeks glikemiczny (IG 11).
Właściwości natki pietruszki
Regularne spożywanie naci niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim, ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wspiera układ odpornościowy. Dzięki temu organizm jest mniej podatny na choroby i lepiej radzi sobie z pokonaniem infekcji. Zapobiega niedokrwistości (anemii), obniża poziom cukru i cholesterolu.
Natka ma działanie przeciwutleniające, co może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów oraz właściwości wspomagające trawienie — pobudza produkcję śliny i soków żołądkowych. Działa moczopędnie, poprawia funkcjonowanie narządu wzroku, kondycję skóry i odświeża oddech.
Jak jeść natkę pietruszki?
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 80 mg.; wystarczy zjeść 50 g natki, by uzupełnić tę dawkę. Czy 50 g to dużo? Jeśli odpowiednio skomponujemy swoje menu, spożycie tej ilości nie będzie wyzwaniem. Natkę najczęściej dodaje się do zup – pomidorowa czy rosół posypane posiekaną natką pietruszki to idealne propozycje nie tylko na niedzielny obiad.
Na bazie natki można przyrządzić wiele innych przysmaków. Można z niej przygotować sałatkę, sok lub koktajl, który w połączeniu z innymi owocami lub warzywami będzie istną bombą witaminową.
Jakie jeszcze dania można zrobić z natki pietruszki, by cieszyć się dobrym zdrowiem i naładować pozytywną energią na cały dzień? My polecamy szczególnie dwie – pastę z natki pietruszki i napój oczyszczający.
Napój z natki pietruszki
Składniki
- 3 łyżeczki cytryny,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- pół jabłka,
- 1 łyżeczka miodu,
- 400 ml wody.
Przygotowanie
- Umyj jabłko i natkę, a następnie wrzuć do blendera.
- Dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
Pasta pietruszkowa
Składniki:
- 1 ząbek czosnku,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 50 ml oliwy z oliwek lub oleju.
Przygotowanie
- Umyj natkę, a następnie wrzuć ją do blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj.
- Przełóż do czystego słoika i zalej oliwą.
- Ważne: nie jedz tak przygotowanej pasty później niż po 3 tygodniach od jej zrobienia.