PrzepisKuchnia polskaNie tylko gołąbki. Potrawy z kapustą w roli głównej

Nie tylko gołąbki. Potrawy z kapustą w roli głównej

Kapusta to jedna z najpopularniejszych jarzyn, dostępna przez cały rok w każdym sklepie. Ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym przeciwbakteryjne, oczyszczające, przeciwutleniające, przeciwzapalne i wspomagające pamięć. Warto ją spożywać jak najczęściej, a co można z niej zrobić? Zobaczcie najlepsze przepisy z kapustą w roli głównej.

Kapustę można wykorzystać w wielu potrawach
Kapustę można wykorzystać w wielu potrawach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lerner Vadim

Kapusta to jedno z najchętniej stosowanych warzyw w polskiej kuchni. Kapusta pekińska lub kiszona często goszczą na naszych stołach, oferując bogactwo witamin i minerałów. Z kolei surówki z kapusty są klasycznymi dodatkami do obiadu. Podstawą popularności tego produktu jest jego uniwersalność w kuchni. Kapusta może być serwowana surowa, gotowana czy kiszona, a jej różne odmiany oferują bogactwo smaków. Mamy kilka sposobów na to, jak wykorzystać jej potencjał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Łazanki z kapustą i boczkiem

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu typu łazanki,
  • pół główki kapusty białej, poszatkowanej,
  • 200 g kiełbasy wieprzowej,
  • 200 g boczku,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 2 szklanki wody,
  • pół cebuli,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • do smaku: sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kapustę umyj i usuń z niej głąb. Połowę główki kapusty dość grubo poszatkuj. W ten sposób poszatkowaną kapustę wrzuć na głęboką patelnię i podsmaż na oleju i maśle. Zalej wodą, dodaj liście laurowe, suszone grzyby i duś do miękkości.
  2. Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, podsmaż razem z cebulą i dodaj do kapusty.
  3. Ugotuj makaron.
  4. Połącz kapustę z boczkiem i kiełbasą wraz z makaronem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem i dokładnie wymieszaj.
Łazanki z kapustą i boczkiem to fantastyczny pomysł na obiad
Łazanki z kapustą i boczkiem to fantastyczny pomysł na obiad© Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Białczańska zupa scypa

Białczańska zupa scypa to zupa pochodząca z Białki Tatrzańskiej. Znana jest również jako scyta lub zupa biedaków - najprawdopodobniej z uwagi na swój prosty skład -kapustę, mleko, wodę, sól oraz ziemniaki. Jak smakuje? Przypomina nieco kapuśniak, ale mleko nadaje jej łagodności.

Składniki:

  • pół główki kapusty,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • kilka ziemniaków
  • sól.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kapustę umyj i usuń z niej głąb. Połowę główki kapusty dość grubo poszatkuj. W ten sposób poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka i wlej 500 ml mleka oraz masło. Dodaj wody, aby całkowicie zakryć kapustę. Nastaw garnek i gotuj do czasu, aż stanie się miękka.
  2. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i zagotuj.
  3. Ugotowane ziemniaki połącz z zupą, dodaj soli i gotowe.

Bigos

Bigos to jedno z najbardziej znanych i jednocześnie lubianych dań w kuchni polskiej. Od wieków gości na naszych stołach i smakuje idealnie, niezależnie od pory roku. W chłodne dni jednak dodatkowo rozgrzewa.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 kg świeżej kapusty pokrojonej w paski,
  • pół kg boczku wędzonego,
  • 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka),
  • 2 kiełbasy wieprzowe,
  • 1/2 kg wołowiny,
  • 15 suszonych śliwek,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 2 cebule,
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • woda,
  • przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pokrojone w kostkę: kiełbasy, wieprzowinę, wołowinę i całość smaż mieszając co jakiś czas.
  2. Przełóż wszystko do sporej wielkości garnka i dodaj poszatkowaną kapustę oraz kapustę kiszoną, odciśniętą z wody. Dodaj bulion, przecier pomidorowy i mieszaj.
  3. Suszone grzyby zalej niewielką ilością wody i pozostaw na ok. 10 minut, następnie dodaj do garnka z kapustą wraz z przyprawami.
  4. Gotuj całość około 3 -3,5 godziny, regularnie mieszając, po 2 godzinach dodaj suszone śliwki.
Bigos to klasyk polskiej kuchni
Bigos to klasyk polskiej kuchni© Adobe Stock

Łazanki z pieczarkami

Łazanki z kapustą doskonale smakują również w wersji wege - bez boczku, kiełbasy i jakiegokolwiek mięsa. Jako urozmaicenie można dodać pieczarki i mamy smaczne, pożywne danie.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 8 pieczarek,
  • 200 g makaronu świderki,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek mielony,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Duś pod przykryciem do czasu, aż stanie się miękka.
  2. Kapustę umyj i usuń z niej głąb. Połowę główki kapusty dość grubo poszatkuj. W ten sposób poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka, dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem razem z cebulą.
  3. W tym czasie ugotuj makaron, a także rozgrzej na patelni masło i dodaj pokrojone pieczarki. Pieczarki smaż, aż się zarumienią.
  4. Ugotowany makaron i usmażone pieczarki dodaj do miękkiej kapusty, a następnie całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.
Do łazanek można też dodać pieczarki
Do łazanek można też dodać pieczarki© Adobe Stock
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
kapustakapusta kiszonałazanki z kapustą

Wybrane dla Ciebie