Nie tylko gołąbki. Potrawy z kapustą w roli głównej
Kapusta to jedna z najpopularniejszych jarzyn, dostępna przez cały rok w każdym sklepie. Ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym przeciwbakteryjne, oczyszczające, przeciwutleniające, przeciwzapalne i wspomagające pamięć. Warto ją spożywać jak najczęściej, a co można z niej zrobić? Zobaczcie najlepsze przepisy z kapustą w roli głównej.
Kapusta to jedno z najchętniej stosowanych warzyw w polskiej kuchni. Kapusta pekińska lub kiszona często goszczą na naszych stołach, oferując bogactwo witamin i minerałów. Z kolei surówki z kapusty są klasycznymi dodatkami do obiadu. Podstawą popularności tego produktu jest jego uniwersalność w kuchni. Kapusta może być serwowana surowa, gotowana czy kiszona, a jej różne odmiany oferują bogactwo smaków. Mamy kilka sposobów na to, jak wykorzystać jej potencjał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina
Łazanki z kapustą i boczkiem
Składniki:
- 2 szklanki makaronu typu łazanki,
- pół główki kapusty białej, poszatkowanej,
- 200 g kiełbasy wieprzowej,
- 200 g boczku,
- kilka suszonych grzybów,
- 2 szklanki wody,
- pół cebuli,
- 2 liście laurowe,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki kminku,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- do smaku: sól, pieprz.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kapustę umyj i usuń z niej głąb. Połowę główki kapusty dość grubo poszatkuj. W ten sposób poszatkowaną kapustę wrzuć na głęboką patelnię i podsmaż na oleju i maśle. Zalej wodą, dodaj liście laurowe, suszone grzyby i duś do miękkości.
- Pokrój boczek i kiełbasę w kostkę, podsmaż razem z cebulą i dodaj do kapusty.
- Ugotuj makaron.
- Połącz kapustę z boczkiem i kiełbasą wraz z makaronem, dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz kminkiem i dokładnie wymieszaj.
Białczańska zupa scypa
Białczańska zupa scypa to zupa pochodząca z Białki Tatrzańskiej. Znana jest również jako scyta lub zupa biedaków - najprawdopodobniej z uwagi na swój prosty skład -kapustę, mleko, wodę, sól oraz ziemniaki. Jak smakuje? Przypomina nieco kapuśniak, ale mleko nadaje jej łagodności.
Składniki:
- pół główki kapusty,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- kilka ziemniaków
- sól.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kapustę umyj i usuń z niej głąb. Połowę główki kapusty dość grubo poszatkuj. W ten sposób poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka i wlej 500 ml mleka oraz masło. Dodaj wody, aby całkowicie zakryć kapustę. Nastaw garnek i gotuj do czasu, aż stanie się miękka.
- Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i zagotuj.
- Ugotowane ziemniaki połącz z zupą, dodaj soli i gotowe.
Bigos
Bigos to jedno z najbardziej znanych i jednocześnie lubianych dań w kuchni polskiej. Od wieków gości na naszych stołach i smakuje idealnie, niezależnie od pory roku. W chłodne dni jednak dodatkowo rozgrzewa.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 kg świeżej kapusty pokrojonej w paski,
- pół kg boczku wędzonego,
- 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka),
- 2 kiełbasy wieprzowe,
- 1/2 kg wołowiny,
- 15 suszonych śliwek,
- 80 g suszonych grzybów,
- 1 szklanka bulionu,
- 2 cebule,
- 250 g przecieru pomidorowego,
- woda,
- przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki.
Przygotowanie krok po kroku:
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj pokrojone w kostkę: kiełbasy, wieprzowinę, wołowinę i całość smaż mieszając co jakiś czas.
- Przełóż wszystko do sporej wielkości garnka i dodaj poszatkowaną kapustę oraz kapustę kiszoną, odciśniętą z wody. Dodaj bulion, przecier pomidorowy i mieszaj.
- Suszone grzyby zalej niewielką ilością wody i pozostaw na ok. 10 minut, następnie dodaj do garnka z kapustą wraz z przyprawami.
- Gotuj całość około 3 -3,5 godziny, regularnie mieszając, po 2 godzinach dodaj suszone śliwki.
Łazanki z pieczarkami
Łazanki z kapustą doskonale smakują również w wersji wege - bez boczku, kiełbasy i jakiegokolwiek mięsa. Jako urozmaicenie można dodać pieczarki i mamy smaczne, pożywne danie.
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 1 cebula,
- 8 pieczarek,
- 200 g makaronu świderki,
- sól,
- pieprz,
- kminek mielony,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia.
Przygotowanie krok po kroku:
- Obierz cebulę, pokrój ją w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Duś pod przykryciem do czasu, aż stanie się miękka.
- Kapustę umyj i usuń z niej głąb. Połowę główki kapusty dość grubo poszatkuj. W ten sposób poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka, dolej pół szklanki wody i duś pod przykryciem razem z cebulą.
- W tym czasie ugotuj makaron, a także rozgrzej na patelni masło i dodaj pokrojone pieczarki. Pieczarki smaż, aż się zarumienią.
- Ugotowany makaron i usmażone pieczarki dodaj do miękkiej kapusty, a następnie całość dokładnie wymieszaj i dopraw przyprawami.