PrzepisSakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem, pyszny i zaskakujący obiad

Sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem, pyszny i zaskakujący obiad

Sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem, pyszny i zaskakujący obiad
Agnieszka
20.05.2022 19:41, aktualizacja: 18.09.2023 09:43

Sakiewki ze schabu sprawdzą się wspaniale w roli szybkiego obiadu, gdy brakuje ci pomysłów. Wykonasz je z prostych składników, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci domowników.

Schab jest mięsem, które gości w naszej kuchnie nieustannie. Jednak nawet najpyszniejsze kotlety schabowe zwyczajnie mogą się przejeść. Przy pomocy zaledwie kilku składników stworzysz niebanalny obiad, który przełamie rutynę w kuchni.

Składniki:

  • 6 szt. plastrów schabu
  • 1 szt. cebuli
  • 400 g pieczarek
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 szt. gałązek tymianki
  • 2 ząbki czosnku

Sakiewki ze schabu - sposób przygotowania

Rozbij plastry schabu przy pomocy tłuczka do mięsa, aby mięso się nie porwało warto wcześniej obłożyć je folią. Na patelni połącz ze sobą: cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki. Gdy warzywa zmiękną dodaj na patelnię po kolei: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę, sól oraz pieprz. Smaż do momentu aż wszystkie smaki się połączą, a farsz stanie się zwarty.

Obraz

Każdy kawałek schabu dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Na środku umieść kopiastą łyżkę wcześniej przygotowanego farsz. Bardzo ważne jest umieszczenie farszu na środku, ponieważ tylko tak uda nam się uzyskać estetyczne sakiewki.

Obraz

Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Sakiewki ze schabu zwiąż uważnie aby farsz nie wypadł podczas podsmażania sakiewek.

Obraz

Podsmaż sakiewki na lekko rozgrzanym maśle, nie podkręcaj mocno ognia - w przeciwnym razie ryzykujesz spaleniem masła. Nie zapomnij dodać gałązek tymianku. Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut.

Obraz

Czas na dodanie śmietanki. Delikatnie, wolnym strumieniem połącz ją z bulionem i zredukuj sos. Sakiewki ze schabu z farszem pieczarkowym są gotowe. Jeśli masz ochotę na inny prosty przepis na obiad, zapraszamy do zapoznania się z kultowymi kuleczkami z kurczaka owiniętymi apetycznym boczkiem. 

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także