PrzepisTo nie jest schabowy! Pyszne kotlety bez mięsa, które robiły nasze babcie w piątki

To nie jest schabowy! Pyszne kotlety bez mięsa, które robiły nasze babcie w piątki

To nie jest schabowy! Pyszne kotlety bez mięsa, które robiły nasze babcie w piątki
Ewa
01.04.2022 12:00, aktualizacja: 01.04.2022 12:25

Moja babcia robiła je w każdy piątek, po grzybobraniu. Te kotlety to smak mojego dzieciństwa i wakacji na wsi.

Wegetariańska kuchnia może być pyszna

Chociaż coraz częściej w sklepach możesz znaleźć wege zamienniki mięsa, to nasza kuchnia wcale nie musi opierać się na takich zamiennikach. Nawet jeśli jesteś mięsożercą, to warto trochę urozmaicić swoją dietę. Smażone kanie to jest to!

Gdzie i kiedy szukać sowy?

Sowy szukaj przede wszystkim na leśnych polanach. Znajdziesz je zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych.
Sezon na kanie trwa od lipca do października, więc to idealny czas na grzybobranie.
Bądź uważny! Kanie przypominają trujące muchomory sromotnikowe. Zobacz, jak je odróżnić

Obraz

Jak przygotować kanie?

Najprostszym sposobem na przygotowanie tych grzybów jest...zamienienie ich w kotlety. Niezwykle aromatyczne, z chrupiącą panierką.

Składniki na grzyby w panierce:

  • 3 kanie
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz (do smaku)
  1. Kanie musisz dokładnie oczyścić i opłukać. Odetnij nóżki.
  2. W miseczce roztrzep jajka razem z mlekiem i szczyptą soli i pieprzu.
  3. Oczyszczoną i osuszoną ręcznikiem papierowym kanię zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
  4. Obtoczone kanie smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron tak, aby panierka stała się złota.
  5. Podawaj na gorąco, najlepiej z kromką chleba
Obraz

Ten przepis jest prosty i powszechnie znany. Sezon na grzyby trwa, więc warto go sobie przypomnieć. Bezmięsny obiad, którym zajadały się nasze babcie, gotowy!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także