Takie kluski robiła babcia. Smaczniejsze nawet od kopytek i śląskich

Polska kuchnia opiera się na prostych składnikach, które zamieniają się w pyszne i sycące dania. Pomaga im z pewnością dawka sentymentu, jaką obdarzamy potrawy z rodzinnych stron. Moja babcia w taki sposób rozbudziła w nas miłość do prażuchów. Dawniej często gościły na polskich stołach, ale z czasem pokryła je warstewka kurzu.

PrażuchyPrażuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie proste i smaczne, a na dodatek kosztuje grosze. Jedni jedzą je samodzielnie, okraszając ziemniaczane kluski solidną porcją boczku wraz z wytopionym z niego tłuszczem. Inni serwują je jako dodatek do innych potraw. W każdej odsłonie smakują tak samo dobrze, zachwycając smakiem zamkniętym w prostocie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Czym są prażuchy?

Prażuchy można spotkać w różnych zakątkach kraju pod wieloma nazwami, takimi jak prażucha, porka czy psiocha. To jedno z dań dawnej kuchni chłopskiej, które było popularne ze względu na swoją prostotę i pożywność. Dzisiaj prażuchy pojawiają się ponownie, zyskując nowe życie jako dodatek do innych potraw, takich jak boczek i śmietana, czy nawet podawane z zupą lub zsiadłym mlekiem.

Psiocha z ziemniaków
Psiocha z ziemniaków © Pyszności

Prażuchy nawiązują do tradycji prażenia i zaparzania mąki z ziemniakami. Jedzone przed laty, obecnie cieszą się rosnącą popularnością, a ich przygotowanie staje się coraz bardziej powszechne w domach Polaków. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu B lub C, które dzięki dużej zawartości skrobi dobrze nadają się do tego rodzaju potraw.

Przepis na prażuchy

W kuchni staropolskiej prażuchy serwowane były często jako kluseczki, które podbijają serca swoim smakiem. Aby je przyrządzić, wystarczy mąkę pszenną dodać do ugotowanych ziemniaków, połączyć z mąką i podać z okrasą. Jest prosto, tanio i przede wszystkim bardzo smacznie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 g boczku wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, odlej część wody (zostaw ok. 1 szklankę w garnku), a na powierzchnię ziemniaków nasyp mąkę ziemniaczaną. Przykryj garnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż mąka napęcznieje. Nie mieszaj masy.
  3. Rozgnieć ugotowane ziemniaki z mąką na jednolitą masę przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Masa powinna być gładka i lekko klejąca.
  4. Za pomocą dwóch łyżek formuj z masy ziemniaczanej niewielkie kluski i ułóż na talerzu.
  5. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący.

Gotowe prażuchy podawaj polane skwarkami z boczku. Możesz dodać kwaśne mleko lub ulubiony sos. Świetnie smakują również po pokrojeniu na plastry i podsmażeniu na patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej