WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Takie kluski robiła babcia. Smaczniejsze nawet od kopytek i śląskich

Polska kuchnia opiera się na prostych składnikach, które zamieniają się w pyszne i sycące dania. Pomaga im z pewnością dawka sentymentu, jaką obdarzamy potrawy z rodzinnych stron. Moja babcia w taki sposób rozbudziła w nas miłość do prażuchów. Dawniej często gościły na polskich stołach, ale z czasem pokryła je warstewka kurzu.

PrażuchyPrażuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie proste i smaczne, a na dodatek kosztuje grosze. Jedni jedzą je samodzielnie, okraszając ziemniaczane kluski solidną porcją boczku wraz z wytopionym z niego tłuszczem. Inni serwują je jako dodatek do innych potraw. W każdej odsłonie smakują tak samo dobrze, zachwycając smakiem zamkniętym w prostocie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Czym są prażuchy?

Prażuchy można spotkać w różnych zakątkach kraju pod wieloma nazwami, takimi jak prażucha, porka czy psiocha. To jedno z dań dawnej kuchni chłopskiej, które było popularne ze względu na swoją prostotę i pożywność. Dzisiaj prażuchy pojawiają się ponownie, zyskując nowe życie jako dodatek do innych potraw, takich jak boczek i śmietana, czy nawet podawane z zupą lub zsiadłym mlekiem.

Psiocha z ziemniaków
Psiocha z ziemniaków © Pyszności

Prażuchy nawiązują do tradycji prażenia i zaparzania mąki z ziemniakami. Jedzone przed laty, obecnie cieszą się rosnącą popularnością, a ich przygotowanie staje się coraz bardziej powszechne w domach Polaków. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu B lub C, które dzięki dużej zawartości skrobi dobrze nadają się do tego rodzaju potraw.

Przepis na prażuchy

W kuchni staropolskiej prażuchy serwowane były często jako kluseczki, które podbijają serca swoim smakiem. Aby je przyrządzić, wystarczy mąkę pszenną dodać do ugotowanych ziemniaków, połączyć z mąką i podać z okrasą. Jest prosto, tanio i przede wszystkim bardzo smacznie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 g boczku wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, odlej część wody (zostaw ok. 1 szklankę w garnku), a na powierzchnię ziemniaków nasyp mąkę ziemniaczaną. Przykryj garnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż mąka napęcznieje. Nie mieszaj masy.
  3. Rozgnieć ugotowane ziemniaki z mąką na jednolitą masę przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Masa powinna być gładka i lekko klejąca.
  4. Za pomocą dwóch łyżek formuj z masy ziemniaczanej niewielkie kluski i ułóż na talerzu.
  5. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący.

Gotowe prażuchy podawaj polane skwarkami z boczku. Możesz dodać kwaśne mleko lub ulubiony sos. Świetnie smakują również po pokrojeniu na plastry i podsmażeniu na patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste