Takie kluski robiła babcia. Smaczniejsze nawet od kopytek i śląskich

Polska kuchnia opiera się na prostych składnikach, które zamieniają się w pyszne i sycące dania. Pomaga im z pewnością dawka sentymentu, jaką obdarzamy potrawy z rodzinnych stron. Moja babcia w taki sposób rozbudziła w nas miłość do prażuchów. Dawniej często gościły na polskich stołach, ale z czasem pokryła je warstewka kurzu.

PrażuchyPrażuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie proste i smaczne, a na dodatek kosztuje grosze. Jedni jedzą je samodzielnie, okraszając ziemniaczane kluski solidną porcją boczku wraz z wytopionym z niego tłuszczem. Inni serwują je jako dodatek do innych potraw. W każdej odsłonie smakują tak samo dobrze, zachwycając smakiem zamkniętym w prostocie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Czym są prażuchy?

Prażuchy można spotkać w różnych zakątkach kraju pod wieloma nazwami, takimi jak prażucha, porka czy psiocha. To jedno z dań dawnej kuchni chłopskiej, które było popularne ze względu na swoją prostotę i pożywność. Dzisiaj prażuchy pojawiają się ponownie, zyskując nowe życie jako dodatek do innych potraw, takich jak boczek i śmietana, czy nawet podawane z zupą lub zsiadłym mlekiem.

Psiocha z ziemniaków
Psiocha z ziemniaków © Pyszności

Prażuchy nawiązują do tradycji prażenia i zaparzania mąki z ziemniakami. Jedzone przed laty, obecnie cieszą się rosnącą popularnością, a ich przygotowanie staje się coraz bardziej powszechne w domach Polaków. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu B lub C, które dzięki dużej zawartości skrobi dobrze nadają się do tego rodzaju potraw.

Przepis na prażuchy

W kuchni staropolskiej prażuchy serwowane były często jako kluseczki, które podbijają serca swoim smakiem. Aby je przyrządzić, wystarczy mąkę pszenną dodać do ugotowanych ziemniaków, połączyć z mąką i podać z okrasą. Jest prosto, tanio i przede wszystkim bardzo smacznie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 g boczku wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, odlej część wody (zostaw ok. 1 szklankę w garnku), a na powierzchnię ziemniaków nasyp mąkę ziemniaczaną. Przykryj garnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż mąka napęcznieje. Nie mieszaj masy.
  3. Rozgnieć ugotowane ziemniaki z mąką na jednolitą masę przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Masa powinna być gładka i lekko klejąca.
  4. Za pomocą dwóch łyżek formuj z masy ziemniaczanej niewielkie kluski i ułóż na talerzu.
  5. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący.

Gotowe prażuchy podawaj polane skwarkami z boczku. Możesz dodać kwaśne mleko lub ulubiony sos. Świetnie smakują również po pokrojeniu na plastry i podsmażeniu na patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟