PrzepisObiadTakie kluski robiła babcia. Smaczniejsze nawet od kopytek i śląskich

Takie kluski robiła babcia. Smaczniejsze nawet od kopytek i śląskich

Polska kuchnia opiera się na prostych składnikach, które zamieniają się w pyszne i sycące dania. Pomaga im z pewnością dawka sentymentu, jaką obdarzamy potrawy z rodzinnych stron. Moja babcia w taki sposób rozbudziła w nas miłość do prażuchów. Dawniej często gościły na polskich stołach, ale z czasem pokryła je warstewka kurzu.

Prażuchy
Prażuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.11.2024 14:40

To danie proste i smaczne, a na dodatek kosztuje grosze. Jedni jedzą je samodzielnie, okraszając ziemniaczane kluski solidną porcją boczku wraz z wytopionym z niego tłuszczem. Inni serwują je jako dodatek do innych potraw. W każdej odsłonie smakują tak samo dobrze, zachwycając smakiem zamkniętym w prostocie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym są prażuchy?

Prażuchy można spotkać w różnych zakątkach kraju pod wieloma nazwami, takimi jak prażucha, porka czy psiocha. To jedno z dań dawnej kuchni chłopskiej, które było popularne ze względu na swoją prostotę i pożywność. Dzisiaj prażuchy pojawiają się ponownie, zyskując nowe życie jako dodatek do innych potraw, takich jak boczek i śmietana, czy nawet podawane z zupą lub zsiadłym mlekiem.

Psiocha z ziemniaków
Psiocha z ziemniaków © Pyszności

Prażuchy nawiązują do tradycji prażenia i zaparzania mąki z ziemniakami. Jedzone przed laty, obecnie cieszą się rosnącą popularnością, a ich przygotowanie staje się coraz bardziej powszechne w domach Polaków. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki typu B lub C, które dzięki dużej zawartości skrobi dobrze nadają się do tego rodzaju potraw.

Przepis na prażuchy

W kuchni staropolskiej prażuchy serwowane były często jako kluseczki, które podbijają serca swoim smakiem. Aby je przyrządzić, wystarczy mąkę pszenną dodać do ugotowanych ziemniaków, połączyć z mąką i podać z okrasą. Jest prosto, tanio i przede wszystkim bardzo smacznie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 g boczku wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, odlej część wody (zostaw ok. 1 szklankę w garnku), a na powierzchnię ziemniaków nasyp mąkę ziemniaczaną. Przykryj garnek i gotuj jeszcze kilka minut, aż mąka napęcznieje. Nie mieszaj masy.
  3. Rozgnieć ugotowane ziemniaki z mąką na jednolitą masę przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Masa powinna być gładka i lekko klejąca.
  4. Za pomocą dwóch łyżek formuj z masy ziemniaczanej niewielkie kluski i ułóż na talerzu.
  5. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący.

Gotowe prażuchy podawaj polane skwarkami z boczku. Możesz dodać kwaśne mleko lub ulubiony sos. Świetnie smakują również po pokrojeniu na plastry i podsmażeniu na patelni. Smacznego!

przepisobiad za 15 złkluski