PrzepisTakiego kebaba jeszcze nie było. Serwują go górale w Karpaczu

Takiego kebaba jeszcze nie było. Serwują go górale w Karpaczu

Góralski kebab - Pyszności; foto: TikTok: hallokebap
Góralski kebab - Pyszności; foto: TikTok: hallokebap
21.03.2023 18:11

Restauracja z kebabem w górach? Czemu by nie! Zwłaszcza wtedy, kiedy serwuje ona specjalne, regionalne wydanie tej potrawy. Jesteś ciekaw, jak wygląda serwowany tam góralski kebab? Wszystkie szczegóły znajdziesz w tym artykule.

Kebab to niewątpliwie tak samo popularna, co kontrowersyjna potrawa. Pochodzi z Turcji i, jak mówi internetowa encyklopedia, obejmuje ponad dwadzieścia niejednoznacznych odmian. Cóż, na pierwszy rzut oka również frytki wydają się trywialną przekąską, a o tym, jak wygląda rzeczywistość, pisaliśmy nieco w tym artykule.

Góralski kebab - Pyszności; foto: Canva
Góralski kebab - Pyszności; foto: Canva

Najwięcej sprzeczek między tymi, którzy kebaby kochają, a tymi, którzy nie tkną ich palcem, powoduje kwestia "zdrowotności" tego dania. Kaloryczność kebaba jest oczywiście niepodważalna, z drugiej jednak strony warto w tym miejscu zaznaczyć słuszną poniekąd opinię, że w porównaniu z innymi fastfoodami, kebab nieco wartości odżywczych jednak zawiera. Próżno szukać w typowej kanapce z Maca takiej ilości warzyw, jakie dostaniemy wraz z kebabem.

Choć raz zostawmy jednak kwestię witamin i minerałów i skupmy się na smaku. A jeśli ten kebaba do tej pory ci nie podpasowywał, to koniecznie zobacz poniższy przepis. Góralski kebab restauracji Hallo Kebap, którym pochwalili się na swoim profilu na TikToku, jest jedyny w swoim rodzaju pod każdym względem, ale to właśnie jego smak robi największe wrażenie.

Połączenie tureckiej kuchni z łomnickim oscypkiem: czy to mogło się udać? Przekonaj się sam. Oto receptura, którą zdradziła restauracja.

Góralski kebab

Składniki:

  • 2 łomnickie oscypki
  • 1 bułka typu pita
  • ulubione sosy
  • mięso z kurczaka na kebaba
  • bukiet surówek
  • bukiet surówek
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • cebulka prażona
  • cebula czerwona
  • żurawina

Sposób przygotowania:

Oscypki ugrilluj lub podsmaż na patelni. Pitę natnij niemal do końca, uważając jednak, by nie przeciąć jej zupełnie. Następnie wysmaruj jej wnętrze sosem i wyłóż na niego kurczaka (zobacz tutaj, jak możesz go przygotować).

Na kurczaka ułóż bukiet ulubionych surówek. Dodaj jeszcze kilka plastrów ogórka, pomidora i surowej cebuli. Na wierzch połóż oscypki: jednego z nich w całości, a drugiego porwanego na kawałki. Całość polej sosem, posyp prażoną cebulką i dodaj żurawinę. Smacznego!

Obejrzyj też ten przepis na włoską kanapkę w wersji XXL. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także