WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Ten rosół działa jak silne lekarstwo na kaca. Przyjmie się na pewno

Tradycyjny polski rosół cieszy się dużą popularnością nie tylko podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Stanowi doskonałą bazę dla wielu innych potraw, na przykład gulaszy, mięs w aromatycznych sosach czy zup-kremów, a także cieszy się opinią skutecznego remedium na kaca. Jak przygotować odpowiedni rosół w tych mniej komfortowych sytuacjach? Oto praktyczne wskazówki.

Kubek tego rosołu stawia na nogi nawet po hucznym sylwestrze Kubek tego rosołu stawia na nogi nawet po hucznym sylwestrze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

O lekarstwie na kaca warto pomyśleć dzień wcześniej. Aromatyczny rosół na mięsie z kurczaka z dodatkiem wołowiny potrzebuje kilku godzin gotowania. Organizm zmęczony intensywną zabawą zakrapianą trunkami, nie da rady wykonać aż takiego wysiłku. Tymczasem po misce tego rosołu jak za dotknięciem magicznej różdżki wracają siły witalne. Gorący bulion łagodzi dolegliwości żołądkowe, ból głowy i skutecznie nawadnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Dlaczego rosół pomaga na drugi dzień po imprezie?

Rosół od lat jest uznawany za tradycyjny lek na kaca głównie ze względu na swoje właściwości odżywcze i nawadniające. Wywar na mięsie z kurczaka z dodatkiem warzyw jest bogaty w składniki, które pomagają organizmowi odzyskać równowagę po nadmiernym spożyciu alkoholu. To bogactwo elektrolitów, takich jak sód i potas, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego nawodnienia organizmu.

Dodatkowo rosół zawiera aminokwasy, takie jak glicyna i proliny, które wspomagają regenerację komórek. Ciepła, płynna forma zupy pomaga złagodzić dyskomfort żołądkowy i przyczynia się do szybszego przyswajania składników odżywczych, wspierając procesy detoksykacyjne w organizmie.

Jak przygotować pyszny rosół na kaca?

Warzywa korzeniowe zapiecz w piekarniku, aby bulion był jeszcze bardziej esencjonalny i aromatyczny.

Składniki:

  • 600 g szpondra wołowego,
  • 1200 g porcji rosołowej z kurczaka,
  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • 1 duży seler,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku w łupinie,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • garść suszonego lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Warzywa korzeniowe i cebulę pokrojoną w pióra umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza, pozostaw na 45 minut.
  2. Szponder wołowy i porcję rosołową z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Po zebraniu szumowin dodaj upieczone wcześniej warzywa.
  3. Następnie do wywaru wrzuć pozostałe warzywa i zioła: por, natkę pietruszki, czosnek w łupinach, liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnach, lubczyk i łyżkę soli.
  4. Gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu przez około 4 godziny.
  5. Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz, podaj z makaronem, natką pietruszki i marchewką z wywaru.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser