Ten rosół działa jak silne lekarstwo na kaca. Przyjmie się na pewno

Tradycyjny polski rosół cieszy się dużą popularnością nie tylko podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Stanowi doskonałą bazę dla wielu innych potraw, na przykład gulaszy, mięs w aromatycznych sosach czy zup-kremów, a także cieszy się opinią skutecznego remedium na kaca. Jak przygotować odpowiedni rosół w tych mniej komfortowych sytuacjach? Oto praktyczne wskazówki.

Kubek tego rosołu stawia na nogi nawet po hucznym sylwestrze Kubek tego rosołu stawia na nogi nawet po hucznym sylwestrze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

O lekarstwie na kaca warto pomyśleć dzień wcześniej. Aromatyczny rosół na mięsie z kurczaka z dodatkiem wołowiny potrzebuje kilku godzin gotowania. Organizm zmęczony intensywną zabawą zakrapianą trunkami, nie da rady wykonać aż takiego wysiłku. Tymczasem po misce tego rosołu jak za dotknięciem magicznej różdżki wracają siły witalne. Gorący bulion łagodzi dolegliwości żołądkowe, ból głowy i skutecznie nawadnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Dlaczego rosół pomaga na drugi dzień po imprezie?

Rosół od lat jest uznawany za tradycyjny lek na kaca głównie ze względu na swoje właściwości odżywcze i nawadniające. Wywar na mięsie z kurczaka z dodatkiem warzyw jest bogaty w składniki, które pomagają organizmowi odzyskać równowagę po nadmiernym spożyciu alkoholu. To bogactwo elektrolitów, takich jak sód i potas, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego nawodnienia organizmu.

Dodatkowo rosół zawiera aminokwasy, takie jak glicyna i proliny, które wspomagają regenerację komórek. Ciepła, płynna forma zupy pomaga złagodzić dyskomfort żołądkowy i przyczynia się do szybszego przyswajania składników odżywczych, wspierając procesy detoksykacyjne w organizmie.

Jak przygotować pyszny rosół na kaca?

Warzywa korzeniowe zapiecz w piekarniku, aby bulion był jeszcze bardziej esencjonalny i aromatyczny.

Składniki:

  • 600 g szpondra wołowego,
  • 1200 g porcji rosołowej z kurczaka,
  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • 1 duży seler,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku w łupinie,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • garść suszonego lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Warzywa korzeniowe i cebulę pokrojoną w pióra umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza, pozostaw na 45 minut.
  2. Szponder wołowy i porcję rosołową z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Po zebraniu szumowin dodaj upieczone wcześniej warzywa.
  3. Następnie do wywaru wrzuć pozostałe warzywa i zioła: por, natkę pietruszki, czosnek w łupinach, liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnach, lubczyk i łyżkę soli.
  4. Gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu przez około 4 godziny.
  5. Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz, podaj z makaronem, natką pietruszki i marchewką z wywaru.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯