PrzepisZupyTen rosół działa jak silne lekarstwo na kaca. Przyjmie się na pewno

Ten rosół działa jak silne lekarstwo na kaca. Przyjmie się na pewno

Tradycyjny polski rosół cieszy się dużą popularnością nie tylko podczas niedzielnych rodzinnych obiadów. Stanowi doskonałą bazę dla wielu innych potraw, na przykład gulaszy, mięs w aromatycznych sosach czy zup-kremów, a także cieszy się opinią skutecznego remedium na kaca. Jak przygotować odpowiedni rosół w tych mniej komfortowych sytuacjach? Oto praktyczne wskazówki.

Kubek tego rosołu stawia na nogi nawet po hucznym sylwestrze
Kubek tego rosołu stawia na nogi nawet po hucznym sylwestrze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O lekarstwie na kaca warto pomyśleć dzień wcześniej. Aromatyczny rosół na mięsie z kurczaka z dodatkiem wołowiny potrzebuje kilku godzin gotowania. Organizm zmęczony intensywną zabawą zakrapianą trunkami, nie da rady wykonać aż takiego wysiłku. Tymczasem po misce tego rosołu jak za dotknięciem magicznej różdżki wracają siły witalne. Gorący bulion łagodzi dolegliwości żołądkowe, ból głowy i skutecznie nawadnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego rosół pomaga na drugi dzień po imprezie?

Rosół od lat jest uznawany za tradycyjny lek na kaca głównie ze względu na swoje właściwości odżywcze i nawadniające. Wywar na mięsie z kurczaka z dodatkiem warzyw jest bogaty w składniki, które pomagają organizmowi odzyskać równowagę po nadmiernym spożyciu alkoholu. To bogactwo elektrolitów, takich jak sód i potas, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego nawodnienia organizmu.

Dodatkowo rosół zawiera aminokwasy, takie jak glicyna i proliny, które wspomagają regenerację komórek. Ciepła, płynna forma zupy pomaga złagodzić dyskomfort żołądkowy i przyczynia się do szybszego przyswajania składników odżywczych, wspierając procesy detoksykacyjne w organizmie.

Jak przygotować pyszny rosół na kaca?

Warzywa korzeniowe zapiecz w piekarniku, aby bulion był jeszcze bardziej esencjonalny i aromatyczny.

Składniki:

  • 600 g szpondra wołowego,
  • 1200 g porcji rosołowej z kurczaka,
  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • 1 duży seler,
  • 1 por,
  • 2 ząbki czosnku w łupinie,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
  • garść suszonego lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Warzywa korzeniowe i cebulę pokrojoną w pióra umieść w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza, pozostaw na 45 minut.
  2. Szponder wołowy i porcję rosołową z kurczaka włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu. Po zebraniu szumowin dodaj upieczone wcześniej warzywa.
  3. Następnie do wywaru wrzuć pozostałe warzywa i zioła: por, natkę pietruszki, czosnek w łupinach, liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnach, lubczyk i łyżkę soli.
  4. Gotuj pod przykrywką na wolnym ogniu przez około 4 godziny.
  5. Na koniec dopraw rosół solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz, podaj z makaronem, natką pietruszki i marchewką z wywaru.
rosółjedzenie na kacanawadnianie organizmu

Wybrane dla Ciebie