Teściowa na imieniny piecze fale Dunaju. Przepis jest starszy ode mnie, ale wciąż robi furorę

Kto z nas nie pamięta pysznych ciast pieczonych przez teściową? Te aromatyczne wypieki, przekazywane z pokolenia na pokolenie, stanowią nieodłączny element polskich tradycji kulinarnych. Jednym z takich klasyków jest ciasto fale Dunaju, znane i uwielbiane od lat.

Teściowa na imieniny piecze fale Dunaju. Przepis jest starszy ode mnie, ale wciąż robi furoręTeściowa na imieniny piecze fale Dunaju. Przepis jest starszy ode mnie, ale wciąż robi furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy istnieje coś takiego jak przepis kulinarny, który trwa dłużej niż wspomnienia? "fale Dunaju" - to ciasto, które kojarzy się z rodziną, tradycją i smakiem, który rozpieszcza podniebienie od pokoleń. Niektóre przepisy są jak skarby rodzinne - przekazywane z pokolenia na pokolenie, a ich smak budzi wspomnienia i emocje. Jednym z takich kulinarnych skarbów jest właśnie to kultowe ciasto, które wciąż zachwyca swym smakiem i prostotą wykonania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśnikowy tort z mango. Sprawdzi się nie tylko jako deser, ale i obiad na słodko

Fale Dunaju - nieśmiertelny klasyk od teściowej. Przepis z historią

Nazwa "fale Dunaju" nawiązuje do charakterystycznego wyglądu ciasta - faliste warstwy przypominają płynącą rzekę. Historia tego deseru sięga kuchni austriackiej i węgierskiej, a jego popularność rozprzestrzeniła się na całą Europę.

W Polsce "fale Dunaju" zyskały popularność jako domowe wypieki na różne okazje. Choć początkowo ciasto było przygotowywane z różnymi owocami, takimi jak jabłka czy śliwki, to dodatek wiśni stał się nieodłącznym elementem tego deseru.

Przepis starszy niż ja, a wciąż zachwyca

Moja teściowa słynie z perfekcyjnego wykonania tego deseru. Jej przepis jest prosty, sprawdzony i niezawodny, a ciasto zawsze wychodzi pyszne i pięknie się prezentuje. Kluczem do sukcesu są dwa rodzaje wiśni: z kompotu lub syropu do wierzchniej warstwy oraz z nalewki do nasączenia ciasta.

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka, najlepiej tłustego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 250 g masła,
  • 2 niepełne łyżki cukru (jeśli budyń zawierał cukier)

Składniki na ciasto:

  • ok. 350 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 160 g cukru,
  • 3 średnie jajka,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g deserowej czekolady,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • łyżka masła.

Przygotowanie ciasta fale Dunaju nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka prostych kroków:

  • Ciasto: Ubij jajka z cukrem, dodaj olej i mleko. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao. Wyłóż ciasto na blaszkę i ułóż na nim wiśnie.
  • Krem budyniowy: Zagotuj mleko, a w pozostałym rozrób proszek budyniowy. Wlej do gorącego mleka i gotuj do zgęstnienia. Ostudź i zmiksuj z masłem.
  • Polewa czekoladowa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i masło. Wymieszaj i polej ciasto.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia