W grudniu zapominam o syropie dyniowym. Ten dodatek do kawy to kulinarne niebo

Święta Bożego Narodzenia mają swój wyjątkowy zapach. To aromat kojarzący się z ciepłem rodzinnego domu, miłością i odpoczynkiem. Bez tego nie da się stworzyć świątecznego nastroju. Pięknie przystrojony dom, nakryty stół, blask świec i subtelna muzyka. Niby wszystko jest na swoim miejscu, ale brakuje jeszcze jednego składnika.

Syrop piernikowy to idealny dodatek do zimowej kawySyrop piernikowy to idealny dodatek do zimowej kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Tak jak w październiku i listopadzie zewsząd otacza nas zapach Pumpkin Spice Latte, w grudniu prym wiedzie aromat piernika. Podpowiadamy, jak zamknąć misternie wyselekcjonowaną mieszankę w butelce, aby móc ją potem dawkować do ulubionej kawy lub gorącej czekolady. To niezastąpiony dodatek na grudniowe spotkania z bliskimi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego warto samodzielnie przygotować syrop piernikowy?

Większość gotowych produktów ze sklepu nie zawiera naturalnych przypraw, tylko aromaty. To one gwarantują powtarzalność, która jest wymagana przy masowej produkcji syropów. Na etykietach popularnych marek są też wypisane barwniki i substancje konserwujące. W domowym syropie w pełni kontrolujesz jakość składników i ilość cukru.

Cukier możesz zastąpić miodem

Syrop piernikowy możesz przygotować na bazie cukru białego, ale także z dodatkiem cukru trzcinowego lub miodu. Najlepszy będzie miód wielokwiatowy lub lipowy, czyli o neutralnym smaku. Jeśli lubisz eksperymenty, możesz spróbować zrobić syrop z miodem gryczanym.

Wybór przypraw na syrop piernikowy

Niezbędne składniki to goździki i laska cynamonu, reszta jest opcjonalna, ale warto dodać kilka gwiazdek anyżu, łyżeczkę startego imbiru i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli chcesz, żeby syrop miał bardziej delikatny smak, zamiast imbiru i gałki muszkatołowej wrzuć laskę wanilii. Z kolei, aby podkręcić orientalne nuty, dodaj kilka nasion kardamonu.

Jak zrobić syrop piernikowy w domu?

Wybrane przyprawy rozcierasz w moździerzu. Do rondelka wlewasz 100 ml wody i 100 ml miodu i wstawiasz do zagotowania. Gdy syrop zacznie bulgotać, dodajesz przygotowaną mieszankę. Całość podgrzewasz na wolnym ogniu przez 15 min. Mieszasz, aby nic się nie przypaliło. Gotowy syrop przecedasz przez gazę i przelewasz przez lejek do butelki.

Syrop piernikowy nie tylko do ulubionej kawy

Tak przygotowany syrop smakuje doskonale jako dodatek do kawy, ale to nie jedyne zastosowanie świątecznego specjału. Idealnie pasuje także do czarnej herbaty i gorącej czekolady z bitą śmietaną. Można nim polać pancakes lub klasyczne naleśniki. Sprawdzi się także jako sos do ciast lub deserów lodowych.

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja
Spróbowałam wątróbki po albańsku i już nie chcę jeść innej. Wychodzi miękka, a sos to poezja