W grudniu zapominam o syropie dyniowym. Ten dodatek do kawy to kulinarne niebo
Święta Bożego Narodzenia mają swój wyjątkowy zapach. To aromat kojarzący się z ciepłem rodzinnego domu, miłością i odpoczynkiem. Bez tego nie da się stworzyć świątecznego nastroju. Pięknie przystrojony dom, nakryty stół, blask świec i subtelna muzyka. Niby wszystko jest na swoim miejscu, ale brakuje jeszcze jednego składnika.
Tak jak w październiku i listopadzie zewsząd otacza nas zapach Pumpkin Spice Latte, w grudniu prym wiedzie aromat piernika. Podpowiadamy, jak zamknąć misternie wyselekcjonowaną mieszankę w butelce, aby móc ją potem dawkować do ulubionej kawy lub gorącej czekolady. To niezastąpiony dodatek na grudniowe spotkania z bliskimi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz
Dlaczego warto samodzielnie przygotować syrop piernikowy?
Większość gotowych produktów ze sklepu nie zawiera naturalnych przypraw, tylko aromaty. To one gwarantują powtarzalność, która jest wymagana przy masowej produkcji syropów. Na etykietach popularnych marek są też wypisane barwniki i substancje konserwujące. W domowym syropie w pełni kontrolujesz jakość składników i ilość cukru.
Cukier możesz zastąpić miodem
Syrop piernikowy możesz przygotować na bazie cukru białego, ale także z dodatkiem cukru trzcinowego lub miodu. Najlepszy będzie miód wielokwiatowy lub lipowy, czyli o neutralnym smaku. Jeśli lubisz eksperymenty, możesz spróbować zrobić syrop z miodem gryczanym.
Wybór przypraw na syrop piernikowy
Niezbędne składniki to goździki i laska cynamonu, reszta jest opcjonalna, ale warto dodać kilka gwiazdek anyżu, łyżeczkę startego imbiru i szczyptę gałki muszkatołowej. Jeśli chcesz, żeby syrop miał bardziej delikatny smak, zamiast imbiru i gałki muszkatołowej wrzuć laskę wanilii. Z kolei, aby podkręcić orientalne nuty, dodaj kilka nasion kardamonu.
Jak zrobić syrop piernikowy w domu?
Wybrane przyprawy rozcierasz w moździerzu. Do rondelka wlewasz 100 ml wody i 100 ml miodu i wstawiasz do zagotowania. Gdy syrop zacznie bulgotać, dodajesz przygotowaną mieszankę. Całość podgrzewasz na wolnym ogniu przez 15 min. Mieszasz, aby nic się nie przypaliło. Gotowy syrop przecedasz przez gazę i przelewasz przez lejek do butelki.
Syrop piernikowy nie tylko do ulubionej kawy
Tak przygotowany syrop smakuje doskonale jako dodatek do kawy, ale to nie jedyne zastosowanie świątecznego specjału. Idealnie pasuje także do czarnej herbaty i gorącej czekolady z bitą śmietaną. Można nim polać pancakes lub klasyczne naleśniki. Sprawdzi się także jako sos do ciast lub deserów lodowych.