W Zachodniopomorskim jedzą go na potęgę. Przepis tylko dla koneserów

Zachodniopomorskie to kraina morza i jezior, o niezwykle bogatej historii i równie interesującej kuchni. Jednym z regionalnych specjałów jest śledzik po kołobrzesku, który podaje się w lokalnych restauracjach. Jak go przygotować?

Śledzik po kołobrzesku to regionalny przysmakŚledzik po kołobrzesku to regionalny przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomorze Zachodnie to piękny region, który w sezonie jest odwiedzany przez wielu turystów. Nie brakuje tu uroczych nadmorskich wiosek, sielskich agroturystyk czy luksusowych hoteli. A co z lokalną kuchnią?

Ze względu na dostęp do morza i jezior w Zachodniopomorskim jada się przede wszystkim ryby, m.in. dorsza, halibuta, turbota, flądrę, belonę, a także szproty i śledzie. Śledzik po kołobrzesku to jeden z najpopularniejszych, lokalnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Smak Pomorza Zachodniego, czyli śledzik po kołobrzesku

Kołobrzeg to miasto średniej wielkości liczące niespełna 50 tys. mieszkańców. W sezonie ta liczba zwiększa się niemal czterokrotnie ze względu na turystów, którzy tłumnie odwiedzają nadmorskie uzdrowisko. To właśnie w Kołobrzegu wymyślono specjał, który stał się regionalnym przysmakiem.

Śledzik po kołobrzesku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Śledź od zawsze gościł na stołach kołobrzeżan, jednak receptura opracowana przez zakłady przetwórstwa rybnego "Barka" i "Bałtyk" na stałe wpisała się w smaki Pomorza Zachodniego.

Przepis powstał w latach 50. ubiegłego wieku. Rybę poddaje się długiemu marynowaniu w roztworze z wody, soli i octu z dodatkiem przypraw oraz pokrojonej cebuli. Śledzie muszą spędzić w niej łącznie cztery dni, dzięki czemu stają się niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli jesteś fanem śledzia, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Śledzik po kołobrzesku — przepis

Składniki:

  • 2 kg świeżych płatów śledzia bałtyckiego,
  • 2 szklanki oleju,
  • 500 ml octu spirytusowego o kwasowości 10 proc.,
  • 10 główek cebuli,
  • 9 łyżek soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij garnek. Wlej do niej 3,5 litra wody. Dodaj sól, cukier, ocet, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie zajmij się śledziami. Umyj je, oczyść i pokrój w długie płaty. Umieść je w dużym pojemniku, zalej zimną marynatą i włóż je do lodówki na trzy dni.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij śledzie z marynaty. Posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką. Ułóż na nich pokrojoną w pióra cebulę i zroluj je, a następnie włóż je z powrotem do marynaty. Na koniec dodaj do niej resztę cebuli. Zamknij opakowanie i ponownie włóż je do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia