W Zachodniopomorskim jedzą go na potęgę. Przepis tylko dla koneserów

Zachodniopomorskie to kraina morza i jezior, o niezwykle bogatej historii i równie interesującej kuchni. Jednym z regionalnych specjałów jest śledzik po kołobrzesku, który podaje się w lokalnych restauracjach. Jak go przygotować?

Śledzik po kołobrzesku to regionalny przysmakŚledzik po kołobrzesku to regionalny przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomorze Zachodnie to piękny region, który w sezonie jest odwiedzany przez wielu turystów. Nie brakuje tu uroczych nadmorskich wiosek, sielskich agroturystyk czy luksusowych hoteli. A co z lokalną kuchnią?

Ze względu na dostęp do morza i jezior w Zachodniopomorskim jada się przede wszystkim ryby, m.in. dorsza, halibuta, turbota, flądrę, belonę, a także szproty i śledzie. Śledzik po kołobrzesku to jeden z najpopularniejszych, lokalnych przysmaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Smak Pomorza Zachodniego, czyli śledzik po kołobrzesku

Kołobrzeg to miasto średniej wielkości liczące niespełna 50 tys. mieszkańców. W sezonie ta liczba zwiększa się niemal czterokrotnie ze względu na turystów, którzy tłumnie odwiedzają nadmorskie uzdrowisko. To właśnie w Kołobrzegu wymyślono specjał, który stał się regionalnym przysmakiem.

Śledzik po kołobrzesku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Śledź od zawsze gościł na stołach kołobrzeżan, jednak receptura opracowana przez zakłady przetwórstwa rybnego "Barka" i "Bałtyk" na stałe wpisała się w smaki Pomorza Zachodniego.

Przepis powstał w latach 50. ubiegłego wieku. Rybę poddaje się długiemu marynowaniu w roztworze z wody, soli i octu z dodatkiem przypraw oraz pokrojonej cebuli. Śledzie muszą spędzić w niej łącznie cztery dni, dzięki czemu stają się niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli jesteś fanem śledzia, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Śledzik po kołobrzesku — przepis

Składniki:

  • 2 kg świeżych płatów śledzia bałtyckiego,
  • 2 szklanki oleju,
  • 500 ml octu spirytusowego o kwasowości 10 proc.,
  • 10 główek cebuli,
  • 9 łyżek soli,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij garnek. Wlej do niej 3,5 litra wody. Dodaj sól, cukier, ocet, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie zajmij się śledziami. Umyj je, oczyść i pokrój w długie płaty. Umieść je w dużym pojemniku, zalej zimną marynatą i włóż je do lodówki na trzy dni.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij śledzie z marynaty. Posyp je solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką. Ułóż na nich pokrojoną w pióra cebulę i zroluj je, a następnie włóż je z powrotem do marynaty. Na koniec dodaj do niej resztę cebuli. Zamknij opakowanie i ponownie włóż je do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby