Wcale nie kapusta i grzyby. Na święta robię pierogi z innym postnym farszem

Pierogi na święta muszą być, ale niekoniecznie w tradycyjnym wydaniu. Pomysłów na farsze nie zabraknie. Na pewno idealnie sprawdzą się strączki, a zwłaszcza czerwona soczewica. Nazywana jest "kulinarnym kameleonem" i bardzo łatwo ją doprawić i dostosować do swojego smaku.

Pierogi z soczewicą to dobra propozycja nawet na świętaPierogi z soczewicą to dobra propozycja nawet na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami? Pierogi nadziewane aromatycznym farszem z soczewicy, podsmażanej cebulki, czosnku oraz ziół to doskonały wybór, także na święta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała 3 ciasta na pierogi. Które jest najlepsze?

Soczewica znów jest na topie

Soczewica przez wiele lat była traktowana jako pożywienie dla ubogich. Cieszyła się popularnością głównie na wsiach, gdzie była wykorzystywana do przygotowywania pierogów. Teraz zyskuje na nowo uznanie dzięki swoim wartościom odżywczym. Wraca się też do regionalnych odmian pierogów z soczewicą. Przepisy na nie są przekazywane z pokolenia na pokolenie, wiele z nich znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa.

Wśród nich są pierogi z małej miejscowości Turów na Lubelszczyźnie. Sekretem ich smaku jest farsz, który składa się z gotowanej soczewicy, cebulki podsmażanej na smalcu i przypraw. Tak przyrządzone pierogi dawniej często przechowywano w piecykach kuchni kaflowych, aby były zawsze gotowe do podania.

Podobnie jest w podkarpackiej wiosce Bieliniec, gdzie soczewica była uprawiana już na początku XX wieku. Ziarna tego strączka były przetwarzane na różne sposoby, w tym jako nadzienie do pierogów.

To dobre źródło białka

Soczewica jest bogata w wartości odżywcze, a w szczególności w białko, które jest cenione przez wegetarian. Zawiera również żelazo, potas, fosfor i magnez, a także witaminy z grupy B, które wspomagają metabolizm, produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Kwas foliowy znajdujący się w soczewicy jest niezbędny do produkcji serotoniny i noradrenaliny, które mają wpływ na nastrój i aktywność. Ziarna soczewicy mają niski indeks glikemiczny, co czyni je odpowiednimi dla osób z cukrzycą. Związki taninowe w nich zawarte wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Prosty przepis

Do przygotowania pierogów najczęściej używa się soczewicy czerwonej, która łatwo się rozgotowuje i dobrze przyswaja. Można również użyć soczewicy żółtej lub zielonej. By przygotować nadzienie, surową soczewicę należy przelać wodą i gotować do miękkości, cebulę podsmażyć, a następnie połączyć wszystko z przyprawami i jajkiem. Farsz zawijany jest w ciasto pierogowe, które po uformowaniu gotuje się we wrzącej wodzie. Pierogi najlepiej podawaj ze zrumienioną cebulką, skwarkami lub kwaśną śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat