×

Wegański tuńczyk na liście największych innowacji. Ma zmienić świat!

Wegańskie zamienniki budzą wiele kontrowersji. Są jednak dużym odkryciem i przełomowym krokiem w żywieniu. Potwierdza to fakt, że zostały umieszczone na liście 100 najciekawszych wynalazków 2021 r. Wegański tuńcztk ma zmienić świat.

Wegańskie zamienniki coraz popularniejsze

Dlaczego ludzie sięgają po wegańskie zamienniki? Najczęściej chcą urozmaicić swoją dietę, wiele osób robi to z troski o środowisko, inni dlatego, że to modne. I żaden z tych powodów nie jest zły!

Roślinne zamienniki coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Nikogo już nie dziwią, pasztety, burgery i kiełbaski. W zeszłym roku ogromną popularnością cieszył się domowej roboty tuńczyk z arbuza. Przepis wielokrotnie odtwarzano na Tik Toku, a pomysł był szeroko komentowany w internecie. Wegański tuńczyk nie pozostał bez echa!

Tuńczyk bez tuńczyka jedną z największych innowacji

Corocznie „Time” publikuje listę najbardziej innowacyjnych wynalazków, które mogą zmienić świat. W tym roku pojawiła się na niej firma Kuleana za swojego w pełni wegańskiego tuńczyka. Jury ujął skład tego zamiennik, czyli między innmi algi, rzodkiewki, koji, bambus czy ziemniaki. Docenili oni również pozytywny wpływ na środowisko.

Wegański tuńczyk- smak

Zamiennik firmy Kuleana wyróżnia się tym, że wyjątkowo trafnie i wiernie oddaje smak prawdziwego tuńczyka. Sprawdza się idealnie w wegańskich rolkach sushi, poke bowlach i ceviche. Daje duże pole do popisu kucharzom, którzy tworzą wegańskie menu.

kuleana.seafood

Wartości odżywcze w „tuńczyku”

Co ciekawe, twórcy tej innowacji nie zapomnieli o dodaniu ważnych elementów, które sprawią, że nie jest to zwykły zamiennik. Produkt jest bogaty w żelazo, witaminę B12 i kwasy tłuszczowe omega-3, nie ma za to w nim szkodliwej rtęci i mikroplastiku, który można znaleźć w rybach.

To dopiero początek

Poza wegańskim tuńczykiem na dalszych pozycjach znalazły się również inne jedzeniowe innowacje. Jest tam między innymi firma Upside Foods, która zapowiada, że może rocznie wyhodować 180 000 sztucznego drobiu z laboratorium, a także MeliBio — twórca miodu produkowanego bez udziału pszczół.

 
Źródła: noizz.pl

Wybrane dla Ciebie

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka! Coraz większe zapotrzebowanie Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i […]

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów. Dlaczego powstają roślinne zamienniki? Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą […]

Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają

Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas. Zacznij od dokładnego umycia Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj […]

UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter. Poprawka została odrzucona W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione […]

Wegańskie jajka już wkrótce w naszych sklepach. Producent zapowiada globalną ekspansję

Rynek coraz bardziej wzbogaca się w produkty wegańskie. Osoby, które rezygnują z mięsa mogą znaleźć coraz więcej roślinnych alternatyw na półkach. Już wkrótce do sklepów trafi nowy produkt. Zamiennik jajek Firma Eat Just specjalizuje się w produkcji roślinnych zamienników znanych produktów. Jednym z najpopularniejszych produktów jest „Just Egg” czyli roślinny zamiennik jajka. Dostępne są w […]

zamknij