Wielu Polaków po przyniesieniu mięsa ze sklepu robi to odruchowo. Skutki mogą być opłakane

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? To tak, jak wielu z nas. Choć coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm czy nawet weganizm, mięso wciąż gości na wielu stołach. Po wizycie w sklepie mięsnym większość z nas popełnia błąd, który kosztuje nas zdrowie.

Jak prawidłowo kroić mięso?Surowe mięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Hodowla krów emituje aż 15 proc. Globalnej emisji gazów cieplarnianych. Specjaliści od lat apelują o zmniejszenie produkcji mięsa ze względu na pogarszający się stan środowiska. Nie zmienia to faktu, że każdego dnia spożywają je miliardy osób. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Można wyczarować z niego wiele pysznych i pożywnych dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Polacy znów na podium. Chodzi o spożycie mięsa

Według danych z raportu opublikowanego przez firmę Strategy& w 2022 roku przeciętny Polak spożył aż 73,2 kg mięsa. Polska plasuje się w pierwszej trójce krajów o najwyższym spożyciu mięsa. Wyprzedzają nas jedynie Hiszpanie i Portugalczycy. Wyniki badania nie powinny nikogo dziwić. Mięso stale pojawia się w naszych domach. Wykorzystujemy je do wielu różnych potraw. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa.

Mięso jest niezwykle odżywcze, bowiem dostarcza nam białka, żelaza i witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego. Nie zdajemy sobie sprawy, że po przyniesieniu mięsa do domu większość z nas popełnia błąd, który może poważnie odbić się na zdrowiu.

Mięso często gości na twoim stole? Popełniasz błąd, który może kosztować cię zdrowie

Bartek Kulczyński jest doktorem dietetyki i technologiem żywności. Naukowiec prowadzi swój kanał na YouTube, na którym to dzieli się swoją wiedzą z zakresu technologii żywności i żywienia. W jednym ze swoich ostatnich filmików poruszył temat mięsa. Dietetyk twierdzi, że większość z nas popełnia błąd, który może doprowadzić do zakażenia organizmu.

Okazuje się, że mycie mięsa zaraz po zakupie może doprowadzić do zakażenia innych produktów spożywczych. W trakcie mycia bakterie rozbryzgują się wokół zlewu, a następnie, przenoszą na inne produkty spożywcze. To prosta droga do tzw. zakażenia krzyżowego.

- Tym bardziej nie powinniśmy myć mięsa, jeśli zamierzamy umieścić je w lodówce i zamrażarce. Należy wiedzieć, że woda sprzyja pożywkę dla bakterii i sprzyja namnażaniu się bakterii chorobotwórczych - wyjaśnia.


Eksperci do spraw bezpieczeństwa żywności odradzają mycie mięsa przed obróbką termiczną. Tylko w ten sposób uchronimy się przed salmonellą, listerią czy gronkowcem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze