Za komuny woleliśmy od kotletów. Nic dziwnego, bo jest smaczniejszy i rozpływa się w ustach
Czasem z sentymentem wracamy do wspomnień przed lat, przypominając sobie zapachy i smaki z dzieciństwa. Jednym z dań, które swój pik popularności miało w czasach PRL, był rumsztyk z cebulą. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie przepis na obiad jak dawniej.
24.07.2024 10:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rumsztyk z cebulą był kiedyś prawdziwym hitem w polskich restauracjach. To proste, ale wyśmienite danie potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na dodatek przygotowanie go to bułka z masłem. Jeśli nieco znudziły ci się klasyczne mielone, odśwież nieco szufladki pamięci i wrócić do smacznych wspomnień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na rumsztyk z cebulą
Przed laty gościł w niemal każdej restauracji, dziś pojawia się czasem w barach mlecznych. Był popularniejszy nawet niż kotlety schabowe. W przeciwieństwie do mielonych, mięso do rumsztyków najlepiej jest drobno posiekać, jak do tatara.
Można go zrobić z wołowiny lub wieprzowiny, a cebulę podsmażyć na złoty kolor lub zdusić do miękkości - opcji jest naprawdę sporo. Najważniejsze jest, aby mięso nie było zbyt chude, bo smak tkwi w porcji tłuszczyku, który sprawia, że kotlet jest miękki i soczysty. Jeśli wołowina jest chuda, warto połączyć ją wtedy z wieprzowiną.
Miękkie, soczyste kotlety wołowe w towarzystwie podsmażonej cebulki to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 600 g wołowiny lub wołowiny z wieprzowiną,
- 3 łyżki zimnej wody,
- sól i pieprz do smaku,
- 400 g białej cebuli,
- smalec lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso drobno posiekaj nożem. Możesz również zmielić je w maszynce.
- Dodaj zimną wodę, sól, pieprz i wyrabiaj masę ręką przez kilka minut. Uformuj dość płaskie kotlety.
- Na patelni rozgrzej olej lub smalec i smaż kotlety. Rób to na wolnym ogniu, aż się zarumienią.
- Na tej samej patelni wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj odrobinę wody i podduś, aż odparuje, a cebula się zarumieni. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Na usmażone kotlety wyłóż usmażoną cebulę.
Rumsztyk serwuj w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub purée. Jako dodatek świetnie sprawdzi się fasolka szparagowa czy surówka z kapusty. Dodatkowo można polać kotlety odrobiną tłuszczu z patelni. Smacznego!