PrzepisDania mięsneZa komuny woleliśmy od kotletów. Nic dziwnego, bo jest smaczniejszy i rozpływa się w ustach

Za komuny woleliśmy od kotletów. Nic dziwnego, bo jest smaczniejszy i rozpływa się w ustach

Rumsztyk z cebulą
Rumsztyk z cebulą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.07.2024 10:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czasem z sentymentem wracamy do wspomnień przed lat, przypominając sobie zapachy i smaki z dzieciństwa. Jednym z dań, które swój pik popularności miało w czasach PRL, był rumsztyk z cebulą. Warto wrócić do tego przepisu i przypomnieć sobie przepis na obiad jak dawniej.

Rumsztyk z cebulą był kiedyś prawdziwym hitem w polskich restauracjach. To proste, ale wyśmienite danie potrafi zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na dodatek przygotowanie go to bułka z masłem. Jeśli nieco znudziły ci się klasyczne mielone, odśwież nieco szufladki pamięci i wrócić do smacznych wspomnień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na rumsztyk z cebulą

Przed laty gościł w niemal każdej restauracji, dziś pojawia się czasem w barach mlecznych. Był popularniejszy nawet niż kotlety schabowe. W przeciwieństwie do mielonych, mięso do rumsztyków najlepiej jest drobno posiekać, jak do tatara.

Można go zrobić z wołowiny lub wieprzowiny, a cebulę podsmażyć na złoty kolor lub zdusić do miękkości - opcji jest naprawdę sporo. Najważniejsze jest, aby mięso nie było zbyt chude, bo smak tkwi w porcji tłuszczyku, który sprawia, że kotlet jest miękki i soczysty. Jeśli wołowina jest chuda, warto połączyć ją wtedy z wieprzowiną.

Rumsztyk z cebulą
Rumsztyk z cebulą© Adobe Stock

Miękkie, soczyste kotlety wołowe w towarzystwie podsmażonej cebulki to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 600 g wołowiny lub wołowiny z wieprzowiną,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 400 g białej cebuli,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso drobno posiekaj nożem. Możesz również zmielić je w maszynce.
  2. Dodaj zimną wodę, sól, pieprz i wyrabiaj masę ręką przez kilka minut. Uformuj dość płaskie kotlety.
  3. Na patelni rozgrzej olej lub smalec i smaż kotlety. Rób to na wolnym ogniu, aż się zarumienią.
  4. Na tej samej patelni wrzuć pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj odrobinę wody i podduś, aż odparuje, a cebula się zarumieni. Dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Na usmażone kotlety wyłóż usmażoną cebulę.

Rumsztyk serwuj w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub purée. Jako dodatek świetnie sprawdzi się fasolka szparagowa czy surówka z kapusty. Dodatkowo można polać kotlety odrobiną tłuszczu z patelni. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także