Żaden sernik, czy makowiec. Teściowa od lat piecze na święta inne ciasto
Być może podobnie jak ja zastanawiasz się, jak połączyć tradycje wigilijne z gustami swojej rodziny. Co roku piekę makowiec, który konsekwentnie rozdaję gościom na wynos. Ostatecznie ciasto i tak ląduje w zamrażalniku. W tym roku postanowiłam odczarować świąteczne wypieki. Zamiast tradycyjnej rolady zrobię makową panienkę.
29.11.2024 19:15
Sercem makowej panienki jest puszysty biszkopt zrobiony bez grama mąki pszennej, za to z makiem, zmielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Takie placki są więc odpowiednie także dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto przełożone jest kremem waniliowym z nutami cytryny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd tradycja spożywania maku na święta?
Według przekazów ludowych, dania z makiem i miodem mają przynieść szczęście, zdrowie i dostatek. Ziarna maku od dawna były uznawane za symbol płodności i obfitości. Już w starożytności zauważono "magiczne" właściwości maku. Niektórzy wierzyli, że jego spożycie pozwala nawiązać kontakt z duchami.
W tradycji chrześcijańskiej mak jest kojarzony z cierniem z korony Chrystusa. Jego kolor ma nawiązywać do krwi i męki Zbawiciela, która daje nadzieję na zmartwychwstanie.
W polskich gospodarstwach mak był produktem łatwo dostępnym. Dlatego chętnie sięgano po ziarna makowe wypiekając ciasta na specjalne okazje.
Łatwy przepis na makową panienkę
Aby przygotować puszyste blaty makowe potrzebujesz:
- 8 białek,
- 4 żółtka,
- 150 g cukru,
- szczyptę soli,
- 150 g maku,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 100 g wiórków kokosowych.
Z kolei krem zrobisz z:
- 500 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 żółtek,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g miękkiego masła,
- soku z połówki cytryny,
- skórki otartej z 2 cytryn.
Do makowej panienki możesz dodać warstwę dżemu wiśniowego albo żurawinowego i 80 g wiórków kokosowych do dekoracji. Podane proporcje są odpowiednie na tortownicę o średnicy 24 cm.
Przygotowanie
- W dużej misce ubijasz białka z odrobiną soli. Stopniowo dodajesz cukier, miksując na najwyższych obrotach. Gdy piana jest sztywna, zmniejszasz moc miksera i dodajesz po kolei żółtka, mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały.
- Masę przekładasz do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiasz do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 25 minut. Po tym czasie sprawdzasz przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli tak jest, odkładasz do przestygnięcia, po czym kroisz na 3 równe blaty.
- Krem do makowej panienki możesz przygotować na bazie domowego budyniu, który zrobisz z mleka podgrzanego z ekstraktem waniliowym, żółtek i mąki ziemniaczanej. Jeśli lubisz łatwiejsze rozwiązania, sięgnij po praktyczną mieszankę ze sklepu.
- W osobnej misce utrzyj miękkie masło na puszysty krem. Stopniowo dodawaj budyń, a następnie sok i skórkę z cytryny. Ucieraj mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Blaty przekładasz kremem, zostawiając niewielką ilość do położenia na wierzchu ciasta. Dodatkowo pomiędzy ciastem a kremem możesz położyć cienką warstwę dżemu. Wierzch posypujesz wiórkami kokosowymi.
- Przed podaniem warto schłodzić ciasto w lodówce, aby nie rozpadało się podczas krojenia na kawałki.