Zamiast dodawać do ciasta, sąsiadka wpycha je do kurczaka. Efekt? Petarda!
To drugie, po migdałach, najpopularniejsze orzechy na świecie. Nieprzypadkowo uchodzą za szczególnie wartościowe bakalie – blisko 60 proc. ich składu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy laskowe mają też wszechstronne zastosowanie w kuchni. Oto kilka przykładów…
17.09.2023 | aktual.: 17.09.2023 12:11
Kurczak faszerowany orzechami laskowymi
Kurczaka moczymy przez dwie godziny w zimnej wodzie, a następnie osuszamy i nacieramy (z zewnątrz i od środka) solą i pieprzem, choć oczywiście można też zastosować bardziej aromatyczną marynatę, np. z musztardy, soku cytrynowego, kurkumy, słodkiej papryki, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Owijamy go w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Do przygotowania pysznego nadzienia potrzebujemy orzechów laskowych (szklanka), które drobno siekamy z wątróbką drobiową (2-3 sztuki), po czym przekładamy do miski i mieszamy z bułką tartą (2 łyżki), mlekiem (pół szklanki), jajkiem oraz rodzynkami (2 łyżki) wcześniej wymoczonymi w koniaku. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem i nadziewamy nim kurczaka, którego później owijamy kilkoma paskami słoniny lub boczku, spinamy drewnianymi szpadkami i obsmażamy na maśle, a gdy się zarumieni, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marchewka z orzechami laskowymi i musztardą
Szukasz ciekawego dodatku do obiadu albo oryginalnej i zdrowej przekąski? To nasza propozycja.
Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzechów laskowych (50 g), które powinny nabrać ładnego, złotego koloru. Pozostawiamy je do ostygnięcia, po czym drobno siekamy. Musztardę Dijon (2 łyżeczki) dokładnie mieszamy z czerwonym octem winnym (łyżeczka) i sherry (2 łyżki), a następnie, nie przerywając mieszania, dolewamy olej roślinny, np. z pestek winogron (3 łyżki). Marchewki (pół kilograma) kroimy w cienkie plasterki i gotujemy na parze przez kilka minut (powinny być chrupiące). Przekładamy do garnka, polewamy dressingiem i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Marchewkę serwujemy na ciepło, posypaną orzechami.
Krem z orzechów laskowych i awokado
Nutella, czyli krem z orzechów laskowych i kakao, jest uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Problem w tym, że smarowidło stanowi skarbnicę cukru oraz niezbyt korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Jak przygotować zdrowszą i nie mniej smaczną alternatywę?
Zadanie jest banalnie proste. Miąższ dojrzałego awokado miksujemy na gładką masę z równie dojrzałym bananem, kakao (2 łyżki) oraz mielonymi orzechami laskowymi (4 łyżki). W razie potrzeby krem dosładzamy miodem lub syropem daktylowym.
Chałwa z orzechami laskowymi
Słodki i sycący specjał, od wieków ceniony na Bliskim Wschodzie czy Bałkanach, cieszy się wielką popularnością również w Polsce. Jednak skład chałwy sprzedawanej w naszych sklepach zazwyczaj pozostawia sporo do życzenia. Na szczęście przysmak bez trudu przygotujemy samodzielnie.
Jeśli lubimy eksperymenty, możemy przyrządzić chałwę w stylu greckim według przepisu Agnieszki Kręglickiej. W sporym naczyniu rozgrzewamy olej (szklankę) z masłem (3 łyżki), a następnie wsypujemy kaszę mannę (szklanka), po czym smażymy, aż do zbrązowienia. Dolewamy po szklance wody i mleka oraz dosypujemy cukier (szklanka). Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy posiekane orzechy laskowe, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cynamon. Gotujemy dalej, często mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Przekładamy do foremek lub jednej dużej formy. Pozostawiamy do schłodzenia.
Masło z orzechów laskowych
Świetnie sprawdzi się na kanapce, ale również jako nadzienie do ciasta. Wzbogaci smak owsianki i mlecznego koktajlu. Może być ciekawym urozmaiceniem sosu do… makaronu. Jak przygotować masło z orzechów laskowych?
Orzechy (dwie szklanki) wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Co pewien czas warto je przemieszać, by się za bardzo nie przypiekły – powinny być złote, a nie ciemnobrązowe, w przeciwnym razie staną się gorzkie.
Gdy orzechy ostygną, przekładamy je do blendera o dużej mocy i mielimy, dolewając trochę oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub orzechowego), aż do czasu, gdy masa nabierze pożądanej, aksamitnej konsystencji. Pod koniec, w zależności od naszych upodobań smakowych, możemy dodać szczyptę soli oraz łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.
Masło przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Specjał zachowuje świeżość nawet trzy miesiące, co jest zasługą naturalnie wytrącającego się oleju. Z jego powodu przed spożyciem krem warto wymieszać.
Napój z orzechów laskowych
Smaczna alternatywa dla mleka krowiego. Napój orzechowy świetnie nadaje się do przygotowania koktajli owocowych lub warzywnych, zup-kremów, sosów lub kawy. Można zalewać nim również płatki śniadaniowe albo wykorzystać do owsianki.
Orzechy (szklanka) zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie je odcedzamy, opłukujemy i miksujemy z wodą (2-3 szklanki), możemy też dodać kilka daktyli lub rodzynek. Jeśli powstała masa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Na koniec przecedzamy ją przez drobne sitko wyłożone gazą, umieszczone nad miską. Płyn przelewamy do butelki, przechowujemy go w lodówce, nie dłużej niż 4-5 dni.